Zene

2020.04.08. 07:00

Szobakoncertet adott a Holdviola – videóval

Vonósnégyessel, gyerekkórussal, népzenésszel kiegészülve gondolták újra a tízéves dalt.

Horváth Imre

Különleges produkcióval jelentkezett a Holdviola zenekar: szobakoncert sorozatot indítottak, amelynek első alkotása, a Bánat utca már látható és hallható a zenekar Youtube csatornáján. A visszajelzések alapján nagyon tetszik a rajongóknak. De honnan jött az ötlet, kérdeztük Farkas Pétert, a zenekar vezetőjét.

„Otthon a legjobb”

– Hiányzott már a közös zenélés élménye, mivel „zárva” a próbahelyünk. Egyébként tavasz eleje mozgalmas időszak lenne az életünkben, hiszen áprilisban indult volna a szabadtéri szezon és ilyenkor mindig márciusban rakjuk össze az aktuális programot – meséli Péter. – Adta magát a Bánat utca, ugyanis éppen tíz éve mutattuk be a Fonogram Magyar Zenei Díj Gálán, ahol az Év Dala Díjra jelölték, viszont képi megjelenés, videó még nem készült hozzá ez idáig. Olyan felfogást, hangszerelést szerettünk volna, amilyenben még nem volt hallható. A gyerekkórus már az eredetinek is szerves része volt, most is nagy köszönettel tartozunk Balásné Molnár Ildikó karvezetőnek, aki a Fazekas Gyerekkórus tagjait összeszervezte, felkészítette, segítette. Csatlakozott mellénk még az Anima vonósnégyes, akikkel már több közös koncertünk adtunk, illetve Kováts Marcell népzenész tárogatóval és tekerővel. Marcit pár évvel ezelőtt ismertük meg – Bognár Lili énekesünk többször közreműködője

koncertjeinek. Elsőre igen mondott és nagyszerű szólamokkal egészítette ki a dalt.

Péter az alkotás folyamatáról elmondta, eredetileg az volt a terv, hogy valós időben zenélnek együtt, de ez egyelőre technikailag kivitelezhetetlen, ugyanis késik a hang, a szinkronitást még nem tudták megoldani. Így mindenkinek egyedül kellett elkészíteni a saját felvételét, és egymásnak küldték az éppen aktuális állapotot. Utána a 19 kameraképet és hangsávot kellett összefésülni.

– Érdekes munka volt, ilyet még nem csináltunk soha. Hatvan videósávon dolgoztam egy időben. De megérte, mert pont azt szerettük volna, hogy közösségi összetartozás, együtt zenélés élményét adjunk az embereknek. A szlogenünk, hogy „Otthon a legjobb” nem véletlen. Ha már az élet erre kényszerít minket, akkor próbáljuk tartalmasan, derűsen eltölteni az időnket otthon. Szerettünk volna egy kis biztatást adni ezzel az embereknek. Úgy érzem jól sikerült, sok visszajelzést kaptunk, várnak tőlünk további videókat a rajongók. A következő dal már más felfogásban készül – mondja Farkas Péter.

Új lehetőségek

A zenekar tagjai próbálják a pozitív oldalát meglátni a helyzetnek. Új utakat, új lehetőségeket nyit meg nekik az online világ, amit eddig kicsit elhanyagoltak. Bátran megélik a kínálkozó lehetőségeket és erre biztatnak mindenkit. Mint mondja Péter, a zenekarok általában az élő koncertezéssel, dalszerzéssel vannak elsősorban elfoglalva. Az új helyzet új gondolkodást

követel.

– Együtt kell lélegezni a változással! Ez is egy kihívás, amit nagy örömmel teszünk, mert feltölt minket. Amíg tart ez az állapot folyamatosan várhatóak új tartalmak tőlünk. Majd ha visszatérhetünk a régi vérkeringésbe, már könnyebb dolgunk lesz, hiszen rutint szereztünk ebben az új szituációban. Tehát érdemes követni minket a Facebook-on és Youtube-on, mert lesznek folyamatosan különlegességek – tette hozzá Farkas Péter és üzeni minden olvasónak, hogy #otthonalegjobb.

(A borítóképen: A fotón az összes szereplője a dalnak| Fotó: Holdviola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!