Szépségipar

2020.04.29. 07:00

Segítenek, hogy ápoltak maradjunk

Pataki Zsuzsanna mesterfodrász igyekszik alkalmazkodni kollégáival a megváltozott helyzethez.

Detzky Anna

Néhány fodrászszalon a kijárási korlátozás alatt is tud működni, de csökkentett nyitvatartással és szűkebb ügyfélkörrel. Pataki Zsuzsannával a jelenlegi helyzetről beszélgettünk, akit többek között a nívós szakmai versenyről, a Kézműves Kupáról ismerhetnek az olvasók. Idén a megmérettetést a járvány miatt őszre halasztotta a kamara.

– Az első alkalommal közel három hétre bezártuk a szalont. Ezt fontosnak tartottuk az idős szüleink védelmében, mert van bennünk egy nagyfokú társadalmi felelősségvállalás. Akkor nyitottunk csak újra, amikor úgy láttuk, hogy a vírushelyzetet már megfelelően tudjuk kezelni a fodrászatban – mondta a mesterfodrász.

Három után is kinyitnának

Előre egyeztetett időpontban, kísérő nélkül, maszkban és gumikesztyűvel érkezhetnek a kuncsaftok.

– Most a többi fodrásszal és műkörmössel egyenként, rotációban heti egy-két napot dolgozunk, mindig ugyanakkor, betartva a megfelelő higiéniai intézkedéseket. Ezek a napok általában be is telnek. A vendégekkel előre megbeszéljük, hogy mit szeretnének, hogy mi lesz a munka. Az üzletünk háromkamrás, és egyszerre sosem tartózkodunk kettőnél többen egy légtérben. Jó időben kint az utcán kérjük, hogy várakozzanak az érkezők, egyébként beengedjük őket a külső helyiségbe. Minden vendég után fertőtlenítjük a hajvágó széket, illetve folyamatosan maszkot hordunk, abban végezzük a munkát. Ez a kuncsaftok részéről is követelmény a gumikesztyűvel együtt, amit már a telefonban elmondunk nekik. Legalább félórás szünetet hagyunk az emberek után, hogy a folyamatos légfertőtlenítés mellett legyen idő szellőztetni és letörölni a kilincseket. Ilyen módon is próbálunk alkalmazkodni az extrém helyzethez. Arra viszont sehol nem lehet találni egyértelmű utalást a központi rendelkezésben, hogy 15 órakor be kell zárnunk. Viszont Miskolcon helyenként ezt is ellenőrzik, ami sajnos hátrány, mert aki dolgozik, napközben nem tud eljönni – magyarázta Pataki Zsuzsanna.

Az idősebb korosztály elmarad, és a vendégek az egyszerű kérésekre szorítkoznak.

Hálásak a vendégekért

– A kuncsaftjaink általában inkább hétköznapi dolgokat kérnek most tőlünk, hajvágást, hajfestést, nem a nagy változtatások időszakát éljük. Mivel nem állunk minden nap rendelkezésre, korrekciót kevésbé vállalunk. Főleg a törzsvendégeink látogatnak minket, de megjelennek néha újak is, akiknek esetleg nem dolgozik a fodrászuk. Természetesen, ha tudjuk, őket is vállaljuk, de nincs vendégvadászat. Az ügyfélkörünknek a 65 év fölötti része most elmarad, de már alig várják, hogy lecsengjen ez az időszak, és újra jöhessenek. Viszont a járvány alatt nem nagyon merészkednek ki a lakásukból, és közösségbe sem mennek. A vállalkozás szempontjából hiányzik ez a kiesett bevétel, ami kétségtelenül nehéz helyzetbe hoz mindenkit, de hálásak vagyunk minden vendégért. Ahogy eddig, úgy néhány hónapra most is elegendő tartalékunk áll rendelkezésre. Fodrászeszközökkel szintén el vagyunk látva, mert előre megvásároltuk azokat az anyagokat, amelyeket bonyolultabb beszerezni.

Fárasztó hétköznapok

Fodrász hivatása mellett Zsuzsi tanít is a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.

– Úgy fogom fel, hogy amik nem rajtam múló dolgok, azokhoz alkalmazkodom, nem vagyok ideges típus. A családommal szerencsére nem megyünk egymás agyára, el tudjuk magunkat foglalni. Ez nagyon jó, mert még soha nem voltunk ennyit együtt. Persze jólesett már, hogy az első három hét bezártsága után értek más impulzusok is. Ami viszont megkínoz, hogy a gyerekkel tanulni kell itthon. Emellett délelőtt online oktatok a Szemerében, amitől eléggé elfáradok a nap végére.

(A borítóképen: Pataki Zsuzsanna: „Minden vendég után fertőtlenítünk, illetve folyamatosan maszkot hordunk, abban végezzük a munkát”| Fotó: Ádám János)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!