Környezetvédelem

2020.02.05. 17:30

Veszélyben a tavaszi papírgyűjtési akció?

Drasztikusan csökkent az újrahasznosítható papír ára

Bájer Máté

Filléreket fizetnek a papírhulladékért

Forrás: ÉM

Egy kiló papírért mindösszesen egy forint jár, míg régebben ennek az összegnek a tízszeresét fizették a MÉH-telepen. Mi áll a drasztikus árzuhanás mögött?

Szlávik Mónika, a Tisza-Bérc Kft. környezetvédelmi tanácsadója és a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége Papír Szakosztályának vezetője szerint globális események húzódnak meg a háttérben.

– Hatalmas probléma, hogy 2018-tól nem lehet Kínába újrahasznosítható hulladékot beszállítani. Az utóbbi két év körülbelül 8 millió tonna többletkínálatot eredményezett Európában a begyűjtött papírhulladékból. Összehasonlításképp: a Dunaújvárosi Papírgyár 720 ezer tonna hulladékpapírt tud egy évben hasznosítani. Épülnek már új kapacitások – a közeljövőben is átadnak két papírgyárat – azonban ez sem fogja a túlkínálatot csökkenteni. Ez az árak drasztikus eséséhez vezetett.

Kikerülhet a rendszerből

– A Tisza-Bérc Kft. Lórántffy utcán levő lakossági átvevő telephelyére is bevihették a magánszemélyek a papírhulladékot, amiért átlagosan 9-10 forintot fizetett a cég – mondta Szlávik Mónika. – Ezenkívül minden ősszel és tavasszal szervezünk iskolai és óvodai papírgyűjtéseket. Ennek egyik pozitív velejárója a tudatformálás, azonban a motiváció hiányával ez is veszélybe kerülhet. A hulladékért kapott ellenérték ugyanis kikerülhet a rendszerből, mivel decemberre arra a szintre jutottunk, hogy a papírgyár által fizetett öszszeg nem fedezi a hulladékkezelési költségeket: a telephelyre szállítás, a bálázás és a fuvarozás költségét.

Szlávik Mónika szerint az Európai Unió már korábban felhívta a figyelmet a jelenségre, és arra kérték a tagországokat, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani az iparágnak.

– Minden csomagolóeszközre környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ez alól pedig a papír sem kivétel. Ennek az összegnek bizonyos százalékát minden tagállam más százalékos arányban fordítja hulladékkezelési célokra. Hazánk sajnos nem áll az élen a begyűjtött pénzek visszaosztásában. Tartunk attól, hogy veszélybe kerülhet a tavaszi papírgyűjtési akció is, sőt, hosszú távon a szelektív hulladékgyűjtési kedvet is visszavethetik a piaci változások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!