Miskolc

2020.02.14. 11:30

Mennyi legyen az annyi – pró és kontra a büdzséről

A Fidesz és a KDNP frakció nem adja a nevét a 2020-as miskolci költségvetéshez.

A Fidesz és a KDNP frakció csütörtökre kapott meghívást Veres Páltól, Miskolc polgármesterétől egy költségvetési egyeztető tárgyalásra – tudtuk meg a dr. Alakszai Zoltán és Molnár Péter frakcióvezetők által jegyzett közleményből, amelyben leszögezték: „Tekintettel arra, hogy a törvény szerint a költségvetést február 15-éig elő kell terjeszteni, joggal feltételezhetjük, hogy a kiküldési határidő előtt két nappal egy kész helyzettel kellett volna szembesülnünk.”

Ellenzéki aggályok

Mint fogalmaznak: „Úgy ítéltük meg, teljességgel szakmaiatlan lenne annak felvállalása, hogy egy számunkra ismeretlen költségvetési tervezetet egyetlen rövid tárgyalás keretében áttekintsünk, másfelől nem kívántunk osztozni egy olyan költségvetés szakmai és társadalmi megítélésben, amelynek előkészítésében nem vehettünk részt, amelyre javaslatokat nem tehettünk és tájékoztatást is csak a legutolsó pillanatban kaptunk volna róla...”

Éppen ezért a Fidesz és a KDNP frakció nem adja a nevét a 2020-as miskolci költségvetéshez. Mint írták: „Mindezt annál is inkább sajnáljuk, mert az elmúlt hetekben számos olyan intézkedés történt (busz- és villamosjáratok csökkentése, lovas mezőőrség megszüntetése), amelyek már most költségvetési megszorításokat vetítenek előre. Ugyanakkor olyan, a költségvetést súlyosan terhelő költekezést látunk (képviselői juttatások emelése, bizottsági helyek bővítése, felügyelőbizottsági tagok számának és tiszteletdíjuknak növelése), amit nem tudunk támogatni, különösen ha ezeknek a fedezetét lakossági megszorításokból kell biztosítani. A költségvetés tervezési folyamatában ezeket az érveinket szívesen kifejtettük volna, reméljük, hogy a következő év folyamán erre idejekorán lehetőséget kapunk.”

Egy asztalhoz ülni

Megkerestük a megszólított Veres Pál polgármestert, aki leszögezte: „A választások előtt elmondtam, és ehhez most is tartom magam: mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki tenni akar Miskolcért. Ez a csütörtöki egyeztetés egy ilyen lehetőség lett volna, ezért hívtam meg a Fidesz–KDNP frakciót az idei év költségvetésének vitáját megelőző politikai egyeztetésre.” Elmondása szerint azon a „rossz szokáson” akar változtatni, hogy nincs tradíciója annak, hogy a felelős politikai erők egy asztalhoz üljenek, amikor fontos kérdésekről van szó.

Így folytatta: „Ismerjük a költségvetés számait, és megoldást kell találnunk az előző városvezetéstől megörökölt költségvetési hiány kezelésére, a felelős gazdálkodásra. Ez a gond nem mai, de a megoldás közös feladatunk. Sajnálattal látom, hogy ebben az építkezésben ma a miskolci Fidesz–KDNP nem a párbeszédet és a közös gondolkodást, hanem a sajtó útján történő üzengetést választotta...”

(A borítóképen: balról: Veres Pál, Alakszai Zoltán és Molnár Péter | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!