Tokaj hírei

2011.08.15. 12:25

Újra lehet LEADER pályázatokat benyújtani

Tokaj - A LEADER Program átalakításával kapcsolatban az elmúlt év végén lefolytatott társadalmi vita eredményeképpen számos változás lépett életbe a Program végrehajtásával kapcsolatban.

Tokaj - A LEADER Program átalakításával kapcsolatban az elmúlt év végén lefolytatott társadalmi vita eredményeképpen számos változás lépett életbe a Program végrehajtásával kapcsolatban.A társadalmi vita eredményei leginkább jogszabályokban kerültek rögzítésre. 2011. július 30-án lépett hatályba a vidékfejlesztési miniszter 76/2011. (VII. 29.) rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről. Ez a rendelet tartalmazza a támogatás igénybevételének általános feltételeit, a LEADER Program keretében meghirdetett jogcímeket, valamint iránymutatást ad a pályázatok benyújtásával kapcsolatban, továbbá vázolja a pályázatok elbírálásának folyamatát is. A rendelet mellékletében megtalálhatóak a pénzügyi pontozási szempontok, azok a kiadás típusok, amelyek elszámolhatóak és azok, amelyek nem, valamint felsorolásra kerültek a LEADER keretében jogosult települések a lakosságszámuk meghatározásával együtt.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) LEADER fejezetének végrehajtása kétszintű pályázati folyamat. A keretszabályozást – ezen belül a jogosultsági kritériumokat – jogszabály, a fentebb említett 76/2011. (VII. 29.) miniszteri rendelet tartalmazza. A pályázatok benyújtásának további feltételeit az ÚMVP Irányító Hatóságának (IH) 99/2011. (VIII. 2.) közleményben közzétett Pályázati Felhívás tartalmazza, a Helyi Bíráló Bizottság eljárásrendjével és a kapcsolódó formanyomtatványokkal együtt.

A jogszabály változása következtében egy úgynevezett Helyi Bíráló Bizottság (HBB) került felállításra, amely előzetesen biztosítja a társadalmi kontrollt, továbbá azt, hogy a benyújtott projektek illeszkedjenek a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához (HVS).

A HBB a LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) jogi személyiségű szervezetének választott testülete, amely az ÚMVP IV. tengelye (LEADER) kapcsán benyújtott projekt javaslatokat megvizsgálja, és dönt a projekt javaslatok HVS-hez való illeszkedésének megfeleléséről.

A projekt javaslatok az IH által rendszeresített „Projekt Adatlap” elnevezésű formanyomtatványon nyújthatók be a LEADER HACS munkaszervezetéhez (D. Z. Nektár Leader Nonprofit Kft., 3910 Tokaj, Pf.: 2.). A formanyomtatvány használata kötelező. A nem formanyomtatványon benyújtott projekt javaslatokat a HBB érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. A hiányosan vagy hibásan benyújtott Projekt adatlap javítására, illetve kiegészítésére a LEADER HACS szólítja fel az ügyfelet postai vagy elektronikus úton a benyújtást követő három munkanapon belül. Az ügyfélnek postai kézbesítés esetén az értesítés átvételét, elektronikus értesítés esetén a kiküldés napját követően 5 munkanap áll rendelkezésre a javításra. A kézbesítés időpontja postai küldemény esetében az átvétel napja, email esetében a kiküldés napja. A Projekt adatlapot az ügyfél postai úton ajánlott vagy tértivevényes küldeményként, vagy személyesen, átadás-átvételi formanyomtatvány együttes aláírásával nyújthatja be a területileg illetékes LEADER HACS munkaszervezetéhez (D. Z. Nektár Leader Nonprofit Kft. 3910 Tokaj, Pf.: 2.) a vonatkozó jogcímrendelet hatályba lépésének napjától (2011. július 30.) kezdődően.

Amennyiben az ügyfél kis értékű projektre kíván pályázatot benyújtani, a Projekt adatlapot legkésőbb a pályázat benyújtási időszak első napját (2011. szeptember 30.) megelőző 25. napig (2011. szeptember 5.) nyújthatja be. Ha az ügyfél nem kis értékű projektre tervez pályázatot benyújtani, a Projekt adatlapot legkésőbb a pályázat benyújtási időszak első napját (2011. szeptember 30.) megelőző napon (2011. szeptember 29.) nyújthatja be. Az összehívott HBB ülésen az ülés napját megelőző 5. napig beérkező Projekt javaslatokat kötelezően tárgyalja a HBB.

A döntésről minden esetben a döntést követő 5. munkanapig postai úton, vagy a hivatalos formanyomtatvány szkennelt változatának elektronikus továbbításával (amennyiben az ügyfél elektronikus postafiókjába kéri az értesítést) a LEADER HACS munkaszervezete az IH által rendszeresített formanyomtatványon tájékoztatja az ügyfelet.

Amennyiben az ügyfél elutasító nyilatkozatot kap, úgy jogosult arra, hogy átdolgozott formában ismételten benyújtsa Projekt adatlapját a LEADER HACS munkaszervezetéhez a HBB-hez címezve az utolsó HBB ülést megelőző 5. napig.

Az ügyfél a HBB döntése ellen a döntés kézhezvételét követő 5 napon belül fellebbezéssel élhet, amelyet a LEADER HACS jogi személyiségű szervének legfőbb szervéhez kell címeznie és a LEADER HACS munkaszervezetéhez benyújtania. A LEADER HACS köteles összehívni a legfőbb döntéshozó szervét az utolsó HBB ülést követő legkésőbb 15. napra, amikor a legfőbb szerv a létesítő okirata szerinti szavazati aránnyal dönt a fellebbezésekről.

A döntést követő legkésőbb 5 napon belül a HBB a munkaszervezet közreműködésével kiállítja és megküldi a célterület vonatkozásában megfogalmazott LEADER kritériumokhoz való illeszkedésről szóló támogató vagy elutasító nyilatkozatot az ügyfélnek.

A HBB által kiadott döntést és indoklását tartalmazó okirat az ügyfél által benyújtandó LEADER pályázat nem hiánypótoltatható kötelező melléklete, amelynek csatolásáért az ügyfél a felelős. A dokumentum nem csatolása a benyújtott pályázat értékelés nélküli elutasítását vonja maga után.

A jogszabálynak, közleménynek és a HBB eljárásrendjének maximálisan eleget téve Döntéshozó Testületi ülésre került sor 2011. augusztus 9-én a D. Z. Nektár Leader Nonprofit Kft. munkaszervezeti irodájában. Az eljárásrendnek megfelelően a HBB-nek a korábban megválasztott Döntéshozó Testület tagjai közül kellett megalakulnia. A döntéshozók egyhangúlag úgy határoztak, hogy a jelenlévő 9 tagból álljon a Helyi Bíráló Bizottság, amelynek tagjai Hegedűsné Orosz Nóra, a HON Alapítvány elnöke, dr. Pásztor Tamás, a Fejlődő Tokajért Közhasznú Egyesület elnöke, Valler József, Bodrogkisfalud Község polgármestere, Osika József, Tállya Község polgármestere, Májer József, Bodrogkeresztúr Község polgármestere, Varga László, Taktaharkány Község polgármestere, Lavotha Gábor, a Felhegyi Erdőtulajdonosok Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Heves János, a Sydnex Kft. ügyvezetője, Czikora János, a Tűzvirág Művészeti és Oktatási Egyesület elnöke lettek. Az eljárásrendnek megfelelően a Döntéshozó Testület tagjai két HBB póttagot is választottak a HACS tagjai közül. Két javaslat érkezett, Szatmári Ilona egyéni vállalkozó és Várhelyi Péter, a Tokaji Hímesudvar Bt. ügyvezetőjének személyére. A Döntéshozó Testület mindkét személy esetében egyhangú szavazással hozta meg pozitív döntését a HBB póttagjait illetően, akik vállalták a felkérést.

A Döntéshozó Testület ülését követően került sor a HBB alakuló ülésére, amelynek feladata az elnök és alelnök személyének megválasztása, valamint a HBB első ülésének a meghirdetése volt. A HBB tagjai Osika Józsefet, Tállya Község polgármesterét választották a HBB elnökévé, Varga Lászlót, Taktaharkány Község polgármesterét pedig a HBB alelnökévé.

A HBB első ülésére 2011. augusztus 19-én 08:00-kor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!