Tiszaújváros hírei

2017.06.11. 08:52

Grandiózus tervei vannak a MOL Petrolkémiának Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Új üzemek, új munka­lehetőségek, virágzó régió.

Tiszaújváros - Új üzemek, új munka­lehetőségek, virágzó régió.

Tárt kapukkal várják a tiszaújvárosi és az ország más részeiről érkező szakembereket a MOL Petrolkémiánál. Huff Zsolt, a társaság vezérigazgatója elégedett a vállalat eddigi eredményeivel és büszke arra, hogy szinte egész Európában ismerik az MPK termékeit.

Úgy látja, nagy jövője van a petrolkémiának, ám ehhez további beruházásokra van szükség, ami több száz további új munkahelyet jelenthet a városnak és szűk környezetének.

Az MPK már most is a régió egyik legnagyobb és legjobb munkáltatója". Huff Zsolt

Milyen éve volt a MOL Petrolkémiának? A MOL előző év végén bejelentett stratégiája szerint nagyobb szerep jut a jövőben a vegyipari termékeknek. Ezt lehet már érzékelni?

Huff Zsolt: Ha az ember körbenéz, azt látja, hogy szinte minden használati tárgyunk tartalmaz valamilyen műanyagot. Ez van a mobiltelefonunkban, a háztartási eszközeinkben, az autónkban. És ez még inkább így lesz. Egy olyan folyamat, amit nem lehet megállítani. Ezért a MOL-csoport a kitermelt szénhidrogénekből a jövőben még több vegyipari terméket és műanyagipari alapanyagot állít elő. Minden eszközünk és képességünk megvan ehhez; kőolajat termelünk ki, finomítjuk azt, és feldolgozzuk műanyagipari alapanyaggá. Ennek a feldolgozásnak pedig Tiszaújváros a magyarországi központja. Világszínvonalú üzemeink vannak itt, és közel ezer munkatárssal dolgozunk együtt az MPK-ban. Nem csak a tiszaújvárosi embereknek adunk munkát, hiszen sokan a környező településekről, városokból érkeznek. Az MPK a megye egyik legfontosabb vállalata. Számunkra kiemelten fontos, hogy hosszú távon is biztosítsuk a megyében élők számára a kiszámítható, stabil megélhetést.

Ön szerint mi teheti vonzóvá az MPK-t mint munkahelyet?

Huff Zsolt: Az MPK már most is a régió egyik legnagyobb és legjobb munkáltatója. Nevét egész Európában ismerik, hiszen például Németországba, Olaszországba, Ausztriába, Lengyelországba is szállítunk polimer granulátumot, amiből tusfürdős, testápolós vagy éppen mustáros-ketchupos flakont készítenek. De a jövőben még több speciális petrolkémiai, illetve vegyipari termékeket fogunk előállítani, melyeket nemcsak a lakossági igényeket kielégítő műanyag­gyártók, hanem autóipari, csomagolóipari, építőipari és bútoripari beszállítók is feldolgoznak majd. Folyamatosan nőnek a lehetőségeink, és nagy szerepe van mindebben a nemrég átadott butadiénüzemnek is, mert ez biztosítja majd a műgumigyár alapanyagát is. A fejlődés, a növekedés egyben stabil, hosszú távú foglalkoztatást és komoly karrierlehetőségeket is jelent – és nemcsak a vezetőknek, hanem a fizikai és szellemi munkakörökben dolgozó kollégáknak is. Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy a munkatársainknak nyújtott juttatások mértéke regionális szinten kimagasló. A versenyképes alapbéren és emelt szintű pótlékokon túl teljesítménybónusz, karácsonyi jutalom, valamint jelentős béren kívüli juttatási csomag alkotja a kollégák jövedelmét. Emellett ingyenes sportolási lehetőségeket, egészségügyi szűrővizsgálatokat, lakhatási támogatást, üzemi étkeztetést, szabadidős és közösségi programokat, dolgozói kedvezményeket is biztosítunk számukra.

Említette a butadiénüzemet. Beváltotta a reményeket?

Huff Zsolt: A butadiénüzem átadása mintegy két éve történt, tevékenysége azóta teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött várakozásainkat. Ez rendkívül fontos, hiszen ha egy üzemünk az elvárásainknak megfelelően teljesít, akkor képesek vagyunk hosszú távon stabil jövőt biztosítani kollégáinknak. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az MPK vonzó legyen a fiatalok számára is. Számítunk a fiatal tehetségek munkájára, akik nagy tudású, nemzetközileg elismert szakembereinktől tanulhatják meg a szakmát nálunk.

Folyamatban van a műgumigyár építése is. Hány dolgozót foglalkoztatnak majd a műgumigyárban, és milyen szakemberekre lesz szükség?

Huff Zsolt: A műgumiüzem több mint száz új munkahelyet teremt majd. Vegyészekre, technológusokra, minőség­ellenőrökre, laboránsokra, rendszerkezelőkre egyaránt szükség lesz.

Lesz elég szakember? Vagy szükség lesz képzésekre, átképzésekre?

Huff Zsolt: Úgy véljük, képesek leszünk magunkhoz csábítani az új kollégákat, de mindig gondolnunk kell arra is, hogy hosszú távon is biztosítani kell az utánpótlást. Képzésekre és átképzésekre még a szakmai tapasztalattal rendelkezők esetében is szükség lesz, hiszen Magyarországon teljesen új, világszínvonalú technológiát honosítunk meg a japán partnerrel közösen.

Manapság egyre több cég egyre több területen kapcsolódik be a duális képzésbe, orvosolandó a szakember-utánpótlás problémáját. Hogy áll ezen a téren a MOL Petrolkémia?

Huff Zsolt: A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet nekünk is kihívást jelent. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy tevékenyen részt vegyünk az utánpótlás-nevelésben, és nemcsak a vállalaton belül, hanem az oktatási rendszerben is nagyobb szerepet vállalva. Saját dolgozóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kihelyezett felnőttoktatás keretében helyben, társaságunknál szerezzenek vegyésztechnikus végzettséget. Emellett több kollégánk végez felsőfokú tanulmányokat, és speciális szakmai és készségfejlesztő képzéseken is részt lehet venni. Ami a fiatalokat illeti, szakmai gyakorlatra már évek óta fogadunk középiskolai diákokat és egyetemistákat egyaránt. Elhatároztuk, hogy idén szeptembertől elindítjuk a duális képzést is, elsőként villanyszerelő szakon a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakképző Iskolájával, valamint vegyész technikus szakon a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumával együttműködve. 2018 februárjától tervezzük az egyetemi duális képzés beindítását, a Miskolci Egyetemmel MSc vegyipari gépészmérnök szakon és a Debreceni Egyetemmel MSc vegyészmérnök szakon. A duális képzés a vállalatnak és a diákoknak egyaránt előnyös, hiszen a résztvevők korszerű, jól felszerelt tanműhelyeinkben és vállalati környezetben szerezhetnek naprakész szakmai tapasztalatot, amit azonnal tudnak majd a munka világában hasznosítani.

Korábbi beszélgetésünkkor előrevetítette, hogy újabb beruházásokat is terveznek. Lehet már látni, mik lesznek azok pontosan?

Huff Zsolt: Az MPK-nál folyamatosan keressük az új lehetőségeket, irányokat, hiszen a vegyipar tekintetében hosszú távon az erős megyei jelenlétben gondolkodunk. Természetesen, amint több konkrétum áll rendelkezésünkre, mindenképp részletesen tájékoztatjuk majd az itt élőket. De a célunk az, hogy újabb és újabb munkahelyeket teremtsünk ebben a régióban, százas nagyságrendben.

Az MPK-nak mindenesetre várhatóan nagyon jó eredményei lesznek. Mit fog ebből érzékelni Tiszaújváros?

Huff Zsolt: A város eddig is együtt fejlődött az iparával, sőt maga a település is az ipari beruházásoknak köszönheti létrejöttét. Pénzügyi szempontból nagyon fontosak a városnak a MOL és a MOL Petrolkémia által fizetett adók. Másrészről az előzetesen felvázolt beruházások is jelentős pozitív változásokat hozhatnak a városnak és a környező településeknek. Új munkahelyek megteremtésével új lakosok és családok érkezhetnek a városba, ami hatással lesz az építőiparra és a kiskereskedelemre is. Amikor a vállalat és a város együttéléséről beszélünk, nem csak a puszta számokat kell tekintenünk. Az elmúlt évtizedekben számos olyan programot támogattunk, amivel hozzájárultunk a környéken élők életminőségének javításához. Az önkormányzattal közösen működtetjük a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványunkat, amely a helyi kezdeményezéseket karolja fel, közte a legismertebbet, a Triatlon Nagyhetet, de ezen túl számos szociális, kulturális és egészségügyi program is kap támogatást. A régió támogatásában mintegy harminc település számíthat ránk a Dél-borsodi Régióért Alapítványunk adományain keresztül. 2000 óta minden évben meghirdetjük „A hátrányos helyzetű – jó tanuló” pályázatunkat, amely negyven gyermeknek biztosít ösztöndíjat a tanévre. Szintén ez az alapítványunk teszi lehetővé, hogy negyvenöt iskola és óvoda kapjon higiéniás termékeket és felszereléseket. A megye településeinek falunapjait rendszeresen támogatjuk, hozzájárulva a minél színvonalasabb programok bemutatására, legutóbb a tiszapalkonyai gyermeknapon próbálhatták ki a gyermekek a hatalmas MOL „olajfinomító” ugrálóvárat.

Ha már szóba került Tiszapalkonya, hogyan haladnak a település határára tervezett talajvíztisztító rendszer kiépítésével?

Huff Zsolt: Igen, ez egy komoly projekt. 30–40 éves szennyeződésről van szó, amely a jogelődök, a TVK-TIFO vállalatok ipari komplexumának területén keletkezett, és amitől most az MPK a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel szabadítja meg a környéket. A tervezett 70 kútból 68 már elkészült, terveink szerint július 1-jével megkezdődik a rendszer beüzemelése. A kutakat feltehetően éveken át kell majd üzemeltetni – ennek várható időtartamát az első néhány év tapasztalata után tudjuk megválaszolni. Hogy sikerrel járjunk, nagyon fontos, hogy minden érintett lakó kapcsolatban legyen velünk és együttműködjön a szükséges lépések megtételében.

- ÉM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!