Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.09.21. 09:46

Légi úton derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Szabolcsban

Nyíregyháza (MTI) - Helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Sipos Tibor, a térségi kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója sajtótájékoztatón szerdán a nyíregyházi repülőtéren.

Nyíregyháza (MTI) - Helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Sipos Tibor, a térségi kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója sajtótájékoztatón szerdán a nyíregyházi repülőtéren.

Korábban a földhivatal munkatársai helyszíni bejárással térképezték fel a területeket, idén viszont a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a légi felderítést is alkalmazza. Az ország négy területén alkalmazzák ezt a módszert, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 680 ezer hektáros területéből 260 ezer hektárt érint - ismertette az igazgató. A szennyezett részek nagyságát GPS koordinátákkal határolják be, illetve fénykép- és videofelvételekkel rögzítik a fertőzés tényét, ami a későbbi hivatalos eljárásban bizonyítékul szolgálhat - tájékoztatott a hivatalvezető.

Sipos Tibor elmondta: a tapasztalatok szerint az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a szennyezés a megyében: a beregi és szatmári részén kisebb, míg a Nyírség homokos részein nagyobb problémát okoz a parlagfű. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy pozitív irányban változott a termelők és az önkormányzatok a mentesítéshez való hozzáállása.

Sipos Tibor az MTI kérdésére hozzátette: a kedvezőbb helyzet ellenére Szabolcs továbbra is az ország tíz, parlagfűvel legfertőzöttebb megyéje közé tartozik.

Az igazgató a tájékoztatón hangsúlyozta: ahol virágzik a parlagfű, ott a hivatal végrehajtja a közérdekű védekezést, ahol a növény magállapotban van, vagy ahol kultúrnövény táblákban található, a védekezés mellett növényvédelmi bírságot is kiszabnak.

Szabolcs-Szatmár-Beregben eddig 330 esetben indult hivatalos eljárás, parlagfű elleni közérdekű védekezést 250 esetben rendeltek el. Bírságot 30 esetben szabtak ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forint összegig terjedhet.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel korábban azt közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!