Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.09.06. 10:05

VIDORogjon a Föld is!

<p>2010. augusztus 27. és szeptember 3. között a VIDOR fesztiválra érkezett az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Felső-Tisza Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) összefogásával rendezett, helyi természeti értékeket és termékeket, valamint fenntartható viselkedésmintákat népszerűsítő rendezvénysorozat.</p>

A Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei már korábban is hangsúlyozták, hogy a helyi társadalmi, gazdasági és természeti értékek ápolása nélkül nemcsak magunknak, de embertársainknak is kárt okozhatunk. Az éghajlatváltozás romboló hatásai, a természeti értékek pusztítása, továbbá a védett területeket károsító tevékenységek és a génmódosítás térnyerése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország is veszélyeztetett térségnek minősüljön.

Természeti területeink megőrzése mindannyiunk érdeke, hiszen ezen területek nemcsak pihenési és sportolási lehetőséget biztosítanak, de egyben onnan nyerjük az élethez szükséges alapvető szolgáltatásokat, többek között az élelmiszereket, a gyógyszerekhez, az építkezéshez, öltözködéshez felhasznált alapanyagokat. Saját életünk és a jövő generációk érdekében mindannyiunknak részt kell vennünk környezetünk megóvásában.

Igrice Mocsár és Oláh-rét

A rendezvényen a Sóstói-erdő mellett, az Igrice Mocsarat és az Oláh-rét Természetvédelmi Területet emelték ki a civil szervezetek önkéntesei, munkatársai helyi természeti értékek közül.

Az Igrice Mocsarán, a Nyíregyházától északkeletre található védett természeti területen bepillanthatunk a mára javarészt eltűnt vízi világ, a nyírvízlaposok életébe. Az ősi táj látványa magával ragad, igazi időutazáson vesz részt a látogató. A 70 hektáros ősvilág fontos élőhelye számos védett növénynek és állatnak: mocsári kosbornak, bakcsónak, nagykócsagnak, bölömbikának, vidrának, békák és rovarok sokaságának.

Az Oláh-réten mely a Császárszállási tótól délre helyezkedik el. Ízelítőt kaphatunk abból, milyen volt egykor a Nyírség vízjárta laposainak hangulata. A sok évszázados hagyományos tájhasználat (legeltetés és kaszálás) révén itt nem csak egy gyönyörű tájat találunk, hanem olyan élőhelyeket, amelyek védett növények, madarak, kétéltűek, hüllők számára nyújtanak otthont.

A szervezet munkatársai arra buzdították a fesztivál résztvevőit, hogy kikapcsolódásra, üdülésre a közeli természeti területeket válasszák, és védjék is azokat. Utazásaik során részesítsék előnyben a környezetbarát közlekedési lehetőségeket: sétáljanak, kerékpározzanak, vagy használják a közösségi közlekedést. Tanácsot adtak továbbá arra vonatkozóan, hogy a helyi gazdálkodók, kézművesek, kereskedők természetes alapanyagokból készített termékeinek megvásárlásával aktívan lehet segíteni a természeti értékek fennmaradását.

Tömöri László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!