Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.24. 13:23

Apátfalvai versenyző nyerte a szántóversenyt

<p>Több helyszínen zajló programokkal ünnepelték államalapító Szent István királyunkat és az új kenyeret Nagyhalászban.</p>

A megemlékezés a Millenniumi Parkban kezdődött, ahol Orosz Károly polgármester köszöntője után Lipők Sándor országgyűlési képviselő mondott beszédet. A szónokok elmondták: Augusztus 20-a az egyetlen igazán pozitív üzenetű nemzeti ünnepünk. Az államalapításra úgy lehetünk büszkék, hogy közben nem kell keserűséget éreznünk, nem kell vértanúkat gyászolnunk. Ekkor ér véget az aratás, és az új kenyeret is ekkor ünnepelhetjük.

A kenyér a magyar ember számára mindig is az életet, a megélhetést, az otthont jelentette. Azzal, ahogyan nemzetiszín szalaggal átkötött kenyérrel ünnepelünk, kifejezzük, hogy a haza és az élet összekapcsolódik. Ezután ökomenikus istentisztelet keretében kenyérszentelés következett. A nap folytatásaként került megrendezésre Nagyhalász-Kecskéshegyen a IV. Hagyományőrző Rétközi Lófogatolású Szántóverseny, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert pályázati forrásból valósult meg.

A versenyen 10x5 méteres parcellát kellett szakszerűen felszántani, melyet öttagú zsűri bírált el. A nem könnyű fizikai megmérettetésen 25 versenyző vett részt, akik közül a legidősebb 81 éves, a versenyt a 300 km-ről, Apátfalváról érkező Varga Zoltán nyerte nagyon szoros versenyben. Teljesítményéért megkapta a vándorserleget is. A programot kulturális műsor színesítette, felléptek: az Alvégesi Művelődési Ház Népdalköre, az Igrice Néptáncegyüttes, Guba Néptáncegyüttes valamint a Homoktanyáért Egyesület színjátszói. Közben hagyományos magyar ételek várták a rendezvény szépszámú résztvevőjét – tájékoztatta lapunkat Ujhelyiné Magyari Zsuzsanna.

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!