Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.13. 12:26

Ellenségeskedés helyett

<p>Nyíregyháza – A megyeszékhely képviselőtestületének hétfő ülése igen csak maratonira nyúlott. Éjfél is elmúlt már, amikorra valamennyi napirend megtárgyalásával végeztek a testület tagjai és szavaztak az abban foglaltakról.</p>

12:30: A polgármester cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Nyíregyháza kivonulna a megyei Szilárd Hulladék Gazdálkodási Programból. Azt hangsúlyozta, hogy a városnak és valamennyi érintett településeknek fontos ez a fejlesztés.

Giba Tamás arról számolt be, hogy támogatta a közgyűlés a Hulladék Gazdálkodási Társulás társulási megállapodásának módosítását, viszont a program önerejének biztosításához, és az ÁFA finanszírozáshoz szükséges hitel felvételhez kapcsolódó garanciavállalás részleteivel nem értenek egyet. Az alpolgármester elmondta: nem szükséges az azonnali beszedés az érintett önkormányzatoktól – ahogy azt a kötvény kibocsátó bank javasolta – hiszen a Hitelgarancia Zrt. konstrukciói, megfelelő biztosítékként szolgálhatnak. Az erre vonatkozó javaslatot a tanács elé terjesztik az érintett helyhatóságok.

11:55: Ez az ülés sem volt mentes vitáktól, különböző álláspontok ütköztetésétől, sőt személyeskedéstől sem. Bár a csaták nagy része a televízió nézők szeme láttára zajlott, de a közvetítés végéig csak kevés olyan napirendről döntöttek, melyek a városlakók mindennapjait érintheti. A közgyűlést történéseiről Csabai Lászlóné polgármester és Giba Tamás alpolgármester tartottak sajtótájékoztatót kedd délelőtt.

A városvezető két dologban kívánt szólni az ülés után. Az egyik ilyen volt a közgyűléseken át húzódó SZMSZ módosítás vitája. A közgyűlésen tárgyalták a képviselők az Észak-Alföldi Közigazgatási Hivatal a törvényességi jelzést az érvényben lévő rendelettel kapcsolatban, melyet nem fogadtak el az ülésen. A városvezető úgy véli, hogy a közelmúltban meghozott döntés nem korlátozza a képviselők jogait, nem korlátozza a vélemény nyilvánítást.

Az SZMSZ-ben rögzítettek szerint napirend előtt 50 percet biztosít a jogszabály az interpellációra, a napirendek megtárgyalása után pedig korlátlan idő áll a képviselők rendelkezésére. Csabai Lászlóné hozzátette: az azért is szerencsés, mert a városlakók az őket érintő döntésekről tájékozódhatnak a televízión keresztül, hiszen ezek érdeklik őket és nem a politikai viták.

Csabai Lászlóné azt is elmondta, hogy nem csinál titkot abból, úgy újra és újra tárgyalásokat kezd az ellenzéki frakcióval annak érdekében, hogy az érdemi munkára törekedjenek az ellenségeskedés helyett. Találják meg a megfelelő hangnemet a fejlődés érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Mariann -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!