Sport

2017.02.21. 18:46

Tokió lebeg a szeme előtt

Mezőkövesd - A napokban 19 éves sportolónővel „művészet” találkozni, csak mutatóban tartózkodik Magyarországon és családjának mezőkövesdi otthonában. A műfajában már szinte elérhetetlen magasságokba jutott Mári – mert mindenki így hívja – a kövesdi stadion konditermében válaszolt kérdéseinkre. Interjú Érdi Máriával, a vitorlás világranglista Mezőkövesden élő 10. helyezettjével.

Mezőkövesd - A napokban 19 éves sportolónővel „művészet” találkozni, csak mutatóban tartózkodik Magyarországon és családjának mezőkövesdi otthonában. A műfajában már szinte elérhetetlen magasságokba jutott Mári – mert mindenki így hívja – a kövesdi stadion konditermében válaszolt kérdéseinkre. Interjú Érdi Máriával, a vitorlás világranglista Mezőkövesden élő 10. helyezettjével.

Merre tekergett az ötödik kontinensen?

Érdi Mária: Sydney mellett edzettem. Az edzőm házában laktam, a víz mindössze tíz méterre hullámzott tőlünk. Lehet, hogy viccesen hangzik, de így igaz: a hajóm a kertben állt és naponta több órára fogtam be, majd erőnléti munkát is végeztem, sőt sokat futottam és kerékpároztam. Trénerem Laura Baldwin, akivel annak idején véletlenül találkoztam Angliában. Pont ott volt, ugyanis a szüleit látogatta meg. Természetesen az olimpián, Rio de Janeiróban is ott volt velem.

Mennyiért lehet egy vitorlás hajót Ausztráliában bérelni?

Érdi Mária: Ilyen tétel nem merült fel, ugyanis a vízi jármű a sajátom. Kint vettem, vagy inkább vettük, a Magyar Vitorlás Szövetség és kiemelt támogatóm, a Sennebogen cégcsoport segítségével. Elárulom, hogy egy olyan hajó, amilyenre nekem az olimpiai felkészülés során szükségem van, mindennel együtt, kétmillióba forintba kerül.

Amikor hosszú hónapokra felülkerekedik, miket visz magával?

Érdi Mária: Egy óráig sorolhatnám. Van néhány óriás bőröndöm, ezek mindent elnyelnek. Megszoktam a nagy utazásokat, az évnek a háromnegyedét töltöm külföldön. Talán nekem is furcsa egy kicsit, hogy most itthon vagyok. Sokszor megkérdezik tőlem, hogy nem vágyódom el Mezőkövesdről. Tényleg nem, ugyanis szinte vendégségbe jövök haza.

Mivel telnek a napjai?

Érdi Mária: Tanulok. A budapesti Csanádi Árpád Gimnázium 13/C, vagyis végzős magándiákja vagyok, érettségizni fogok. Ha nem lenne ilyen fejlett az elektronika, aligha tehetnék eleget a követelményeknek. Az óráim ugyanis Skype-on zajlanak, ezen keresztül hazai tanárok oktatnak. Szóval a mai technika azért félelmetes, csupán néhány korszerű eszköz kell ahhoz, hogy a Föld bármelyik pontjáról bárkivel kapcsolatot teremtsünk. Ennek jegyében mondom: akárhol vagyok, naponta többször kapcsolatba lépek a családtagjaimmal is.

Vannak barátai?

Érdi Mária: Ez fogas kérdés… Mezőkövesden és végső soron Magyarországon nincsenek, hiszen igen keveset tartózkodom itthon. Ennek köszönhetően szinte csak külföldiekkel és kizárólag vitorlázókkal vagyok kapcsolatban. Olyanokkal, akikkel kis túlzással állandóan együtt vagyok.

Mi szeretne lenni, ha nagy lesz?

Érdi Mária: Még nem tudom, de majd kitalálom. Abban bízom, hogy megélek a vitorlázásból, bár ebben a sportágban senki nem keresi magát „halálra”. A sok utazás, az edző, a hajó, a felszerelések, a kinti költségek felfalják az ember pénztárcáját.

Hajóosztályában most tizedik a világranglistán, és ez egy magyartól nyilván hatalmas fegyvertény.

Érdi Mária: Igen, nagyon komoly dolog, büszke is rám a támogatóm. A rangsor több száz nevet tartalmaz, az élbolyban egy olyan sportoló sincs, akinek országa nem határos tengerrel. Illetve én vagyok az egyedüli kivétel, bár még szerencse, hogy a Balaton a „rendelkezésemre” áll.

A riói olimpián futamot is nyert. Árulja el, riválisai tartanak már öntől?

Érdi Mária: Ezt még nem tudom… Azt viszont igen, hogy dicsérnek, számolnak velem, komoly ellenfélnek és a jövő nagy reménységének tartanak. Vannak nálam jobbak, de rosszabbak is. Nekem az a célom, hogy minden olyan versenyemet megnyerjem, amelyiken rajthoz állok.

Erősségei, gyengéi?

Érdi Mária: Az erősségem a hátszelezés, és erős szélben kifejezetten jó a sebességem. Ha gyenge a széljárás, akkor nem mindig hozom az elvárt eredményeket, ezen a téren még fejlődésben vagyok. Akár így, akár úgy, rengeteg „apróságra” kell figyelni: hát-, szembe- vagy oldalszél, hullámok, gyorsaság, áramlás, dőlés, fordulás, honnan-merre, manőverek, taktika és így tovább.

Számít a testsúly?

Érdi Mária: Természetesen. Sőt, egyenesen nagy jelentősége van annak, hogy ki hány kilót nyom. A nagy szélben jobban egyenesben tudják tartani a hajót azok, akik nehezebbek, de azért – már elnézést – hájas vitorlázók nincsenek közöttünk. A legideálisabb szerintem a 62–72 kiló közötti testsúly.

Akkor máris az étkezésnél tartunk. Ön mit eszik?

Érdi Mária: Reggelire müzlit, kását. Ebédre általában valamilyen húst könnyű körettel, uzsonnára gyümölcsöt, estére pedig különféle salátát.

Az életkor mennyit nyom a latba?

Érdi Mária: A menők általában nyolc-tíz évvel idősebbek nálam. Minél korosabb a vitorlázó, annál többet tud, annál rutinosabb. Gondoljunk például a hatvanon túli Fa Nándorra, aki most újra megkerülte a Földet.

Soron következő versenyei?

Érdi Mária: Világverseny Palma de Mallorcán, Világ Kupa Franciaországban, VK-döntő Spanyolországban, felnőtt-­világbajnokság Hollandiában és felnőtt Európa-bajnokság ugyancsak Spanyolországban. Sűrű lesz az idei évem, de már megszoktam. Bár 2020 még messze van, mégis a tokiói olimpia lebeg a szemem előtt. Szeretnék kijutni Japánba, megjavítani a riói ötkarikás játékokon kiharcolt 14. helyemet és ott érmet szerezni.


Névjegy

  • Érdi Mária
  • Beceneve: Mári
  • Életkora: 19 év
  • Sportága: vitorlázás
  • Hajóosztálya: laser radial
  • Klubja: Tihanyi Hajós Egylet
  • Névadó támogatója: Sennebogen csoport
  • Anyakikötő: Hajógyári kikötő, Balatonfüred
  • Legjobb eredményei: ifjúsági világ- és Európa-bajnok, olimpiai 14. helyezett
  • Hobbija: sport, utazás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!