Sport

2016.01.11. 10:47

Hill és a játékengedélye: két nap, két helyen

Miskolc - Nincs akadálya annak, hogy amerikai kosaras már a csütörtöki EK-mérkőzésen bemutatkozzon az Aluinvent-DVTK csapatában.

Miskolc - Nincs akadálya annak, hogy amerikai kosaras már a csütörtöki EK-mérkőzésen bemutatkozzon az Aluinvent-DVTK csapatában.

Az Aluivent-DVTK NB I-es női kosárlabdacsapata december 28-án szerződtette az amerikai Tayler Hillt. A bedobó, irányító az év utolsó napján meg is érkezett Miskolcra, és a diósgyőri klub a játékossal történt megállapodás aláírását követően el is indította a játékengedélye kiadásának folyamatát. Ennek ellenére a legutóbb az észak-amerikai profi ligában (WNBA) szerepelt kosaras nem játszhatott a Diósgyőr idei első tétmeccsén, január 7-én, a Lula BBK elleni, idegenbeli Európa Kupa-meccsen, ugyanis a pályára lépéséhez szükséges engedély nem érkezett meg a meccsre indulásig. A magyar szövetség ugyan megküldte a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) genfi központjába a dokumentumokat, még december 29-én, de napokig nem történt az ügyben előrelépése, mint kiderült azért, mert ez utóbbi szervezetnél csak január 7-e volt az év első munkanapja.

Nem csak ebben

Viszont amikor végre bementek dolgozni a genfi központba, rövid idő alatt nagyot változott a helyzet, ott még aznap kikérték Hill játékengedélyét a WNBA-től, amit rögtön ki is adtak, a FIBÁ-tól pedig továbbították a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségébe (MKOSZ), ahol a versenyiroda munkatársai még szintén aznap rátették a játékos nevét a hazai csoportos játékengedélyre, így ekkor már biztosra vehető volt, hogy szerepeltethető az NB I 11. fordulójának meccsén, a Ceglédi EKK elleni elhalasztott bajnokin, ugyanis január második hétvégéjéről elhalasztott mérkőzés eredeti időpontja előtt a DVTK játékosa volt. De a magyar szövetségben nem csak ebben intézkedtek, hanem megküldték azt a kérelmet a FIBA európai központjába, az Európa Kupa szervezőjének, hogy Hill nevét is tegyék fel a Diósgyőr játékoslistájára, és a müncheni központban intézkedtek ez ügyben, pénteken. Ami egyben azt is jelenti, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Hill mégis pályára léphet a svéd csapat elleni, január 14-i visszavágón, információnk szerint azért, mert ez az oda-visszavágós csata csak az eredményszámítás szempontjából számít egy mérkőzésnek, a játékengedély kiadása tekintetében önálló, külön meccs.

- Berecz Csaba -


Programváltozás

Az ELTE-BEAC Újbuda – Aluinvent-DVTK élvonalbeli női kosárlabda bajnoki időpontja a rendező csapat kezdeményezésére megváltozott. A fővárosi együttes az NB I 12. fordulójára kiírt összecsapást – teremproblémája miatt – a korábban tervezettől egy nappal később rendezi meg, a találkozó új időpontja: január 17. (vasárnap), 17.30. Ezen módosítás miatt a diósgyőri klub a második vonalban szereplő csapatának programján is változtatott – azért, hogy az utánpótlás játékosai is pályára léphessenek a BEAC elleni élvonalbeli mérkőzésen, és hogy a felnőtt csapat pályaedzője, Ambrus Erzsébet, aki egyben az NB I/B-s gárda trénere is egyben, az első csapattal tarthasson –, pár órával előrébb hozták az NB I/B Keleti csoport 11. fordulójára kiírt bajnokit, így az Aluinvent-DVTK U23 – Kiss Lenke KS meccs január 17-én (vasárnap), 12.00-kor kezdődik a miskolci városi sportcsarnokban.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!