Sport

2015.12.29. 21:58

Vanczák-aláírás a zászlón, a labdán, a kesztyűn és az alkaron is

Gesztely, Miskolc - Válogatott futballistával találkozhattak a gesztelyi általános iskolások.

Gesztely, Miskolc - Válogatott futballistával találkozhattak a gesztelyi általános iskolások.Majd’ háromszáz gesztelyi kisiskolás figyeli a körülöttük mocorgó felnőtteket, a tanácskozó, szervező tanárbácsikat, tanárnéniket és várja izgatottan a vendéget. Előre csoportosulnak a fiúk, hátrébb a lányok. Egyik kissrác labdát szorongat az ölében, a másik csendesen tekinget maga elé, némi segédlettel felhangzik a „Ria, Ria, Hungária!” rigmus. A sarok felé eső helyiségből kilép Vanczák Vilmos, a magyar labdarúgó-válogatott tagja, int egyet a diákok felé, taps köszönti, majd leül a pódiumon lévő asztalhoz. „Bernáth Feri bácsi fociiskolájában kezdtem a pályafutásomat, és onnan kerültem Diósgyőrbe” – vág bele a 2016-os Európa-bajnokságra kijutott védő, aki később annyival egészíti ki mindezt, hogy annak idején a Pattantyús Általános Iskolába járt és még a Miskolci Honvéd pályáján edzett nap, mint nap. Miközben alázatról, munkáról, kitartásról, a tanulás fontosságáról beszél, mögötte pár fotó jelenik meg a kivetítőn, eddigi pályafutásának egy-egy mozzanata. „Olyan kiválóságok ellen focizhattam, mint Lionel Messi, aki először akkor volt válogatott, amikor az ellenem elkövetett szabálytalanság után kiállították” – veszi elő ezen bő tíz évvel ezelőtti emléket Vili, és az argentin sztár említése azonnal közel hozza magához a fiatal hallgatóság futballimádó részét. Meg is szavaztatja a gyerkőcöket, hogy ki szereti Messit, ki C. Ronaldót, magasba lendülnek a kezek, mintha kevéssel előbbi győzne.

Dedikálás, autogramosztás

Az első sorban lévők különösen készültek erre a különleges napra, van, aki egy cetlicske segítségét veszi igénybe, van, aki fejből vágja a kérdést: „Belgium után hogyan sikerült Svájcba igazolni?”, „Mikor igazol vissza Diósgyőrbe?”, „Általános Iskolás korában sok edzésük volt?”, „Milyen különbségek vannak a belga a svájci és a magyar bajnokság között?”, „Hogyan készülnek a válogatottal a meccsekre?”, „Mit szólt a csapat az Eb-sorsoláshoz?” – kapja egymásutánban a megválaszolandó felvetéseket Vili, aki egyik elől sem tért ki, az utolsóra azt mondja: „Erős csapat mindegyik ellenfelünk, de mindent megteszünk majd a siker érdekében. A csapatunk, azt hiszem, bebizonyította, hogy bárkivel felveszi a versenyt, remélem, ezt az Eb-n is meg tudjuk mutatni”. Jön a dedikálás, az autogramosztás, előkerül kapuskesztyű, magyar zászló, labda, papír, akinek egyik sincs, annak marad az alkarja. A tornateremben is felsorakozik három csapat, a 79-szeres válogatott mindegyikhez beáll egy kép erejéig, aztán elvégzi a kezdőrúgást.

Válogatottság, külföld

Szabolcs 6 éves, kissé félénk, de azt elárulja, hogy apukájával nagyon szeret játszani, aztán imád színezni és társasjátékozni, viszont „Vili bácsit” még sosem látta a tévében. Tomi két esztendővel idősebb, másodikos, a matematikát és a magyart kedveli. Ő négy éve kezdte a focit és legutóbb a Barca-Real meccset nézte a televízióban. Bence, aki tizenkettő, a labdarúgás mellett még a kerékpározásért rajong. „Neymar” –+ vágja rá azonnal, amikor kedvenc játékosáról kérdezem, aki azért érdemelte ki ezt a remek pozíciót nála, mert kiválóan cselez és sok gólt lő. Dominik már igazi profinak mondhatja magát, mert a DVTK U14-es együttesének a tagja. „Öt éves korom óta futballozok, jobbszélső vagyok és kedvelem ezt a posztot. Egyszer szeretnék én is magyar válogatott lenni és egy külföldi csapatba igazolni”.

A labdarúgásért vonzódó diákok a Bozsik-programban is sportolhatnak, tudjuk meg, ám a helyi felnőtt csapat is újraszerveződött, vezet a megyei III. osztály egyik csoportjában. Még mondja valaki, hogy a foci nem népszerű…


A nyárig biztosan

Vanczák Vilmossal csendesebb helyre váltjuk a nyüzsgő aulát, elmondja, körülbelül egy hónapja érkezett hozzá a felkérés, hogy vegyen részt ezen az eseményen. Természetesen örömmel vállalta, mert amint azt kiemeli: szeret a futballról beszélni, beszélgetni, gyerekeknek legfőképpen, akik, megfogalmazása szerint, ,,a jövő reménységei”. Január 6-án már megkezdi a téli felkészülést svájci csapatánál, az FC Sionnál, amelynek az Európa Ligában a következő ellenfele a portugál Braga lesz. ,,Klubom, történelme során először került be, és jutott tovább a csoportból. Ez tehát egy nagy teljesítmény” – jelzi a miskolci születésű védő, aki a jövőjéről megjegyzi: ,,2016 nyarán lejár a szerződésem a Sionnál, áprilisban, májusban majd el kell döntenem, hol folytatom, mely csapatban azok közül, amelyek számítanak rám.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!