Sport

2015.07.06. 13:13

Nem elérhetetlen az olimpiai részvétel sem

Mezőkövesd - A múlt, a volt Borsodi Bányász is szóba került a hét végi, kövesdi viadalon.

Mezőkövesd - A múlt, a volt Borsodi Bányász is szóba került a hét végi, kövesdi viadalon.Közel hetven bokszoló vett részt a szombaton Mezőkövesden megrendezett 40. Matyó Kupa elnevezésű országos ökölvívó-versenyen. Tóth József főszervező szerint jó meccseket láthattak a sportcsarnokba kilátogató nézők, azt viszont sajnálta, hogy az előzetesen beharangozott két szlovák klub – a lévaiak és a losonciak – végül nem érkeztek meg a helyszínre.

– Kicsit nehéz szülés volt összehozni, de manapság semmi sem könnyű – mondta lapunknak Tóth József, aki a helyi klub edzője is egyben. – Szeretném megköszönni a segítséget a városnak, a megyei szövetségnek, az Észak-Régió Boksznak, illetve a Matyó Agrártermelő Zrt-nek.

A hazai bunyósok közül Mizser Marcellel beszélgettünk, még a ringbe lépését megelőzően. A fiatal ökölvívó májusban részt vett a junior Eb-n, Lvivben.

– Először voltam válogatott Ukrajnában, sajnos a 8 közé jutásért rendezett mérkőzésen kikaptam egy bolgár fiútól. Szoros meccs volt, helytálltam, tapasztalatszerzésnek azonban nagyon jó volt számomra ez a kontinensbajnokság. 2010 óta bokszolok, a távlati tervem az, hogy ősszel megszerezzem a junior magyar bajnoki címem, serdülőben már voltam első és diákolimpián is.

Még bosszantja

Kevéssel odébb a miskolci M1 Fitness stábja szemlélte az eseményeket.

– Ha jól emlékszem, először 15 évesen, 1994-ben jártam itt, a Matyó Kupán, annak idején annyian voltak, hogy három napig is zajlottak a küzdelmek – mondta lapunknak Siroki Norbert, edző. – Nem tudom, mi az oka annak, hogy most kicsit kevesebben jöttek, nem tudok olyan rendezvényről, ami ezt „ütné”, szerintem több versenyzőt érdemelne ez a patinás verseny.

A tréner mellett közvetlenül a bakui I. Európa Játékokon részt vett Csóka Nándor álldogált.

– Csak hétfőn érkeztem haza, kaptam egy kis pihenőt, úgyhogy itt nem húzok kesztyűt – nyilatkozta a fiatal sportoló, akinek a példaképe Kovács „Kokó” István. – Viszont a jövő hét elejétől már újra edzeni fogok, ugyanis Egerben rendezik a többfordulós U21-es bajnokság következő körét. Milyen volt Bakuban? Az első meccset megnyertem a súlycsoportomban, aztán a másodikon két menet után vezettem, de a harmadikban nem voltam elég taktikus, ami miatt nem csak az a rész úszott el, hanem maga a mérkőzés is. Még most is bosszant, mert utána egy verhető ellenfél következett volna, s akár érmes is lehettem volna… Úgy érzem, évről-évre fejlődök, az erősségemnek azt érzem, hogy bírom a tempót, képes vagyok azt növelni, akár az utolsó menetben is. Augusztus közepén utazom Bulgáriába az Európa-bajnokságra, ahol ha sikerülne benne lenni az első hatban, akkor kvalifikálnám magam az októberi, katari világbajnokságra. Ott az érmesek már olimpiai kvótához jutnak, amennyiben ez nekem nem jönne össze, két későbbi tornán még kiharcolhatnám a riói részvételt, ami nagy álmom.

Kikapcsol, élményt ad

A sportcsarnok lelátóján egy egykori legendás klub, a Borsodi Bányász volt bunyósa, Farkas László beszélgetett kollégáival, amikor leszólítottuk:

– Kazincbarcikán, a volt egészségügyi iskola termében csináljuk a bokszot, vagyunk vagy 25–30-an, ez változó, mert van, aki tanul, van, aki dolgozik, s ki így tud jönni, ki úgy. Terveim szerint ebben a hónapban Sajószentpéteren is újra megkezdem a munkát – árulta el a radostyáni születésű korábbi versenyző, aki 1976 és 1992 között öklözött a Bányászban.

– Vannak tehetséges gyerekeink, most két sráccal jöttünk, inkább csak azért, hogy érezzék meg környezetet, a ringet. Ahogyan látja, én sem tudok és nem is akarok a bunyótól szabadulni, szeretem, kikapcsol, élményt ad. Jó visszagondolni a múltra is, a súlycsoportomban második-harmadik voltam az országban, szerencsétlenségemre volt előttem egy Bacskai Imre, akit nem sikerült legyőznöm…

A kövesdieken, a miskolciakon és a barcikaiakon túl megyei részről ózdi, illetve szikszói bunyós is ringbe lépett az idei Matyó Kupán.

A Matyó Kupa megyei győztesei

Serdülő, 40 kg: Burai Zsolt (Mezőkövesd-Zsóry SE).Serdülő, 56 kg: Horváth Milán (M1 Fitness Miskolc).

Serdülő, 60 kg: Balogh Dezső (Mezőkövesd-Zsóry SE).

Ifjúsági, 69 kg: Csóka Barnabás (M1 Fitness Miskolc).

Junior, 81 kg: Mizser Marcell (Mezőkövesd-Zsóry SE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!