Sport

2014.12.08. 14:17

DVTK vs. Újpest - Griffiths fejese dobogót ért

Miskolc - A labdarúgó NB I 17. fordulójában vasárnap hazai pályán az Újpestet fogadta a Diósgyőr.

Miskolc - A labdarúgó NB I 17. fordulójában vasárnap hazai pályán az Újpestet fogadta a Diósgyőr.Szirénázó rend­őrautók törték meg a csendet délután fél négy tájban a Lorántffy utcán, aztán több tucatnyi kékruhás alakja tűnt elő, akik egymástól mintegy tíz méterre állva azt a földutat biztosították, amely a Diósgyőri stadion vendégszektorához vezet az ott lévő uszoda valamint az edzőpályák között. Ez is mutatta, hogy a honi élvonal utolsó őszi bajnoki körének legnézettebb összecsapása következik, jelentős vendégszurkolói létszámmal. A dobogón való telelés volt a tét Elekék számára, amit csak győzelemmel érhettek el a hazaiak, népes táboruk előtt. A nézők közül sokan mikulás sapkát húztak, de találkoztunk olyan drukkerrel is, aki komplett szerelést öltött ősz szakállal, hátizsákkal… Husic sérülés miatt kimaradt a piros-fehérek csapatából, helyén a saját nevelésű Eperjesi kapott lehetőséget. A hazaiak szakvezetője, Sivic Tomislav – aki 150. NB I-es összecsapásán ült a kispadon – egyszerre tette a kezdő tizenegybe három erőcsatárát, Takácsot, Grumicot és Griffiths­et.

Nem melegedhetett

Még alig hangolták be magukat az ultrák, amikor kapitális diósgyőri kapusbaki után vezetést szerzett a lila-fehér együttes; mindez nyilvánvalóan nem volt bekalkulálva a pályaválasztó forgatókönyvébe… A csapat azonban ettől nem zavarodott össze, továbbra is a játékra koncentrált, és az egész szezonban kiválóan futballozó Elek egalizált – a csapatkapitánynak ez volt szezonbeli első találata. Lüktető volt a mec­cs, a fővárosiak a labdaszerzés után igyekeztek lendületesen a hazaiak kapuja elé kerülni, ami miatt nem lehetett nyugodt a diósgyőri hátsó alakzat. A 27. percben Simon K. célozta meg a jobb alsó sarkot, Antal ezúttal a helyén volt, óriásit védett. Balajcza sem melegedhetett a saját ötösén, ugyanis pár pillanattal később neki kellett tisztáznia egy DVTK-akciónál Grumic elől. Fél óra után Marjanovic és Takács cserélt oldalt (ez is egy taktikai elem volt), előbbi pedig kevéssel perdített a lilák kapujának bal alsó sarka mellé. Élvezhető csata bontakozott ki a pályán, csak pillanatokra volt holtjáték, mindez emésztette rendesen a gyepen lévők energiáit, lehet, hogy Ojo is ezért rontott el egy ziccert. Ezúttal kevésbé sültek a piros-fehérek magas labdái, az ívelések, és Griffiths is a megszokottól többször veszített labdát illetve párharcot.

A slusszpoén

Grumic számára negyvenöt perc után véget ért a 2014-es esztendő, helyén Gosztonyi kapott lehetőséget Sivic Tomislavtól a második félidőre. Remek volt a hangulat a lelátón, amit egy diósgyőri helyzet fokozott. Az 50. percben Gosztonyi indította hosszan magát, így odalett egy ígéretesnek induló DVTK-támadás, de ezekben a percekben az történt a pályán, amit Szalaiék akartak. Egy órája tartott a mérkőzés, amikor a szurkolótáborok vívtak szópárbajt nem éppen irodalmi stílusban, amibe az is belejátszhatott, hogy a pályán kevesebb volt az érdemi történés. A 65. percben Elek szorult ápolásra az újpesti kapu mögött, nem is tudta folytatni a meccset, az orvosnak és a gyúrónak úgy kellett a kispadhoz kísérni. A válogatott középpályás pozíciójára az utóbbi találkozókon rengeteget dolgozó Marjanovic került, így középen a szerb légiósnak, Egerszeginek, továbbá Barczinak kellett megoldania a feladatokat (elsősorban Griffiths támogatását), míg a jobb szélen Bacsának, a balon pedig Gosztonyinak. Az Újpest birtokolta ekkor többet a labdát, de nagy ziccert nekik sem sikerült kialakítaniuk. Nagyon úgy nézett ki, hogy egy gól mindent eldönthet, kérdés volt, hogy az utolsó bő negyed órára melyik alakulat vállal nagyobb kockázatot az esetleges három pontért, lesz-e erre egyáltalán ereje. Kádár még nem egyszer fellépett a középpályára, hogy ezzel is létszámfölényt alakítson ki a Diósgyőr, majd Griffiths tüzelt az lilák kapuja mellé a 87. percben. A diósgyőri ultrák a hosszabbításban ,,Fényes utakon engedj szabadon járnom!” felirattal üzentek az MLSZ-nek, miközben görögtüzeket gyújtottak. A slusszpoén egy pontrúgás után Griffithsé volt, aki nem csupán a győzelmet hozta a piros-fehéreknek, hanem – a két „tavaszi” forduló után – harmadik helyen telelést is. Méltán ünnepelt közel hatezer szurkoló a stadionban…

ÉM-MI


Jegyzőkönyv:

Diósgyőri VTK - Újpest FC 2-1 (1-1)

Diósgyőr, 5774 néző. V.: Bognár (Theodoros, L. Tóth L.).

Diósgyőri VTK: Antal (5) - Okuka (5), Szalai (5), Kádár (7), Eperjesi (6) - Marjanovic (6), Elek (7), Egerszegi (6), Takács (5) - Grumic (5), Griffiths (7). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Újpest FC: Balajcza (5) - Nego (5), Heris (5), Litauszki (5), Forró (5) - Nagy G. (6), Balogh B. (5) - Simon K. (5), Stanisavljevic (5), Suljic (6) - Ojo (5). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Csere: Grumic helyett Gosztonyi (6) a 46., Takács helyett Bacsa (5) az 57., Elek helyett Barczi (5) a 68., Forró helyett Vasiljevic (5) a 69., Suljic helyett Vadász (-) a 83., Simon helyett Piazze (-) a 89. percben.

Sárga lap: Nego a 30., Suljic a 63., Gosztonyi a 79., Okuka a 83. percben.

Gólszerző: Suljic (0-1) a 3., Elek (1-1) a 9., Griffiths (2-1) a 94. percben.


Sivic Tomislav: – Igazi rangadó volt, amit nem kezdtünk jól. A góllal egy „injekciót” kapott az Újpest, de utána húsz percig nagyon jól játszottunk, sikerült is egyenlíteni. Utána kiegyenlített volt a mérkőzés, vártuk, hogy ki hibázik majd. Eperjesi jól helyettesítette Husicot, de Eleket is muszáj volt lecserélnem, akiről tudjuk, hogy mennyit jelent. A végén jött a győztes gól, amit, úgy érzem, összességében megérdemeltünk. Egy jó csapatot győztünk ma le, így nagyon szép lesz a karácsonyunk. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett ebben a sikerben, szerencsére sokan vagyunk. Örülök, hogy így zártuk ezt a csodálatos évet.

Nebojsa Vignjevic: – Gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez. Ez egy klasszikus siker volt, hiszen a mindent eldöntő gól az utolsó pillanatban esett. Nulla-egynél egyáltalán nem gondoltam azt, hogy vége a meccsnek, hiszen akkor még éppen csak túl voltunk a kezdeten. Sajnos utána megadtuk a lehetőséget a Diósgyőrnek, hogy támadjon, és ezt ki is használta. Sok helyzetet alakítottunk ki, de a döntő szituációkban ezeket rosszul oldottuk meg. Két jó csapat csapott ma össze, ezen a mérkőzésen mindkettő megmutatta mindkét oldalát.



A gólok története

3. perc: Szalai hazaadása után Antal kapus az ötösön belül megállította a labdát, de amikor ellőtte, berepült elé Suljic, akiről a gólvonal mögé pattant a labda, 0-1.


9. perc: Elek indította a jobboldalon Grumicot, a támadó Griffithset kereste középen, aki elől röviden mentettek az újpestiek. A labdára Elek csapott le, aki 12 méterről a kapu jobboldalába bombázott, 1-1.


94. perc: Gosztonyi jobboldali szabadrúgását a kaputól 6 méterre Griffiths fejelte a kapu baloldalába, 2-1.



A tabella:

A Dunaújvárostól 1 büntetőpontot levontak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!