Sport

2014.11.21. 09:04

Videó: Öt tragédia, amely megrázta a sportvilágot (18+)

A közlekedési balesetekről szóló hírek mindennaposak a különböző médiumokban. Következő cikkünkben öt olyan szerencsétlenséget elevenítünk fel, amelyek alapjaiban rendítették meg a sporttársadalmat. Szót ejtünk a manchesteri, illetve a torinói focicsapatot sújtó tragédiáról, de megemlékezünk a győri női kosárlabdázók karamboljáról is.

A közlekedési balesetekről szóló hírek mindennaposak a különböző médiumokban. Következő cikkünkben öt olyan szerencsétlenséget elevenítünk fel, amelyek alapjaiban rendítették meg a sporttársadalmat. Szót ejtünk a manchesteri, illetve a torinói focicsapatot sújtó tragédiáról, de megemlékezünk a győri női kosárlabdázók karamboljáról is.

Egy sikerkorszak vége - A torinói csapat tragédiája

Az 1940-es években a „Grande” Torino volt az olasz labdarúgás kirakatcsapata. A gárda sorra nyerte a bajnoki címeket (1942 és 1949 között ötször szerezte meg az aranyérmet), emellett modern taktikával lepte meg a riválisokat. Sokat elárul az együttes erejéről, hogy ekkoriban a válogatott gerincét a Torino adta. 1949 májusában Portugáliában léptek pályára a torinóiak, ahol a Benfica otthonában barátságos mérkőzésen 4-3-as vereséget szenvedtek.

A hazafelé tartó úton az itáliaiakat szállító repülőgép a viharos időjárás miatt kényszerleszállást próbált végrehajtani, de a jármű egy bazilikába csapódott. A balesetben mindenki életét vesztette, elhunyt 18 játékos, valamint a szakmai stáb, illetve Egri-Erbstein Ernő, aki edzője volt az együttesnek. A pontvadászatot a fiatalokkal fejezte be az együttes. Az ellenfelek sportszerűségből jelesre vizsgáztak, hiszen ők is az utánpótláscsapatukat küldték pályára a Torino ellen.

A Manchester United müncheni tragédiája

A Manchester United Anglia egyik legpatinásabb egyesülete, jelentős múltra tekint vissza. 1958. február 6. a klub történetének legsötétebb napja, ekkor a MU Belgrádból utazott a szigetország irányába. Münchenben megálltak tankolni, kétszer sem sikerült a heves hóesésben felszállnia a repülőgépnek, majd harmadik próbálkozás után felemelkedett a jármű, de lezuhant, majd egy épületnek csapódott.

A tragédiában 23 ember vesztette életét, köztük volt nyolc labdarúgó is, illetve ugyanennyi újságíró is meghalt ezen a szörnyű téli napon. A túlélők között Matt Busby, illetve Bobby Charlton nevét érdemes megjegyezni. Busby hosszú heteken át harcolt az életben maradásért, eleinte az orvosok sem adtak neki sok esélyt a felépülésre. Charlton Busbyhoz hasonlóan igazi klublegendává vált, néhány évvel ezelőtt lovaggá ütötték.

Az amerikai műkorcsolyázók tragédiája

1961-ben Prágában rendezték a műkorcsolyázók világbajnokságát, az amerikai csapat nagy reményekkel várta a megmérettetést. Természetesen repülővel próbálták megtenni a több ezer kilométeres utat. Brüsszelben átszállás várt a legénységre, de nem volt üres kifutópálya, így köröznie kellett a levegőben, majd hirtelen zuhanni kezdett. A járművön 72-en utaztak, sajnos senki sem élte túl a balesetet.

Mindenki odaveszett - A Lokomotiv Jaroszlavl tragikus repülőgép-balesete

A Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapata 2011 őszén Minszk felé vette az irányt, ugyanis KHL mérkőzés várt a hokisokra. A találkozó mégsem került megrendezésre, hiszen a jaroszlavliak járműve a felszállást követően kigyulladt, majd lezuhant.

A baleset 44 áldozatot követelt, a keret mind a 37 játékosa meghalt. Az áldozatok között számos, NHL-ben megforduló játékos akadt. A gárda több mint egy éves szünetet követően folytatta szereplését a világ második legerősebb ligájaként számon tartott KHL-ben.

Szomorú szeptember - A Győr női kosárlabdacsapatának buszbalesete

2013 szeptemberében Sopron felé vette az irányt a győri női kosárlabdacsapat, de a 85-ös számú főúton Vitnyéd és Kapuvár között a csapatot szállító autóbusz egy személyautóval ütközött, a baleset után a busz az oldalára dőlt. A szörnyűségben elhunyt a gárda vezetőedzője, Fűzy Ákos, és Tapodi Péter klubigazgató, valamint Natasa Kovacsevics olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy bal lábát térd alatt amputálni kellett.


Repülőgép-szerencsétlenségek, amelyek sportolók halálát követelték

1961. április: a chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat Santiagóból Osornóba tartva járt szerencsétlenül, 24-en haltak meg.

1966. január: leszállás közben lezuhant Bréma közelében a Lufthansa egyik utasszállítója, az olasz úszóválogatott hét tagja életét veszítette.

1969. szeptember: Bolívia legnépszerűbb labdarúgócsapata 19 játékosát és vezetőjét veszítette el az Andokban.

1972. október: egy uruguayi katonai repülőgép hegynek ütközött a chilei Andokban. A fedélzeten tartózkodott egy 40 fős uruguayi rögbicsapat is.

1976. október: a barbadosi Bridgetown közelében történt repülőgép-balesetben a kubai junior vívóválogatott 16 tagja veszítette életét.

1979: a szovjet Pahtakor Taskent 17 labdarúgója halt meg.

1987. december: a perui Alianza Lima labdarúgócsapatának 17 játékosa veszítette életét Lima közelében.

1993. április: a tengerbe zuhant a zambiai labdarúgó-válogatottat szállító, Gabonból Szenegálba tartó katonai repülőgép.

2011. szeptember: Jaroszlavlnál lezuhant az orosz Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatát szállító repülőgép.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!