Sport

2014.08.16. 14:42

Diósgyőri VTK: sakk, a piros-fehérek tábláján

A szakosztályvezető azt szeretné, ha néhány év múlva bajnokcsapatuk lenne.

A szakosztályvezető azt szeretné, ha néhány év múlva bajnokcsapatuk lenne.„A meghívóban titokzatoskodtunk, de valójában nehéz volt titokban tartani azt, hogy új szakosztályunk a sakk lesz” – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője, majd így folytatta: „Ki akarjuk használni az egykori sikerünkből eredő előnyünket, hiszen bizonyára sokan tudják: a klub sakkcsapata 1949-ben magyar bajnoki címet szerzett. A DVTK-nál tehát nem idegen test a sakk, hanem sportszervezetünk szerves része. Azt is tudni kell, hogy többségi tulajdonosunk, Leisztinger Tamás egykor a Magyar Sakk Szövetség elnöke volt. Két vonalon indulunk el: tömegesítésben gondolkozunk, megcélozzuk az általános iskolákat, valamint csapatunkat vagy az NB I/B-ben, vagy az NB II-ben indítjuk el.”

5-10 millióból

Arra a kérdésre, hogy a szakosztály mennyi pénzből gazdálkodik majd, Szabó Tamás 5-10 millió forintot említett. A pénteki sajtótájékoztatón szót kapott a komoly sakkmúlttal rendelkező dr. Mátyás Imre szakosztályvezető. A Miskolci Egyetem docense dióhéjban vázolta terveit, terveiket: „Kezdetben százötven-kétszáz, majd hat-nyolcszáz gyereket célzunk meg. Számítunk a jó képességű egykori miskolci játékosokra, később pedig az NB I-be jutást akarjuk kivívni, majd az aranyérmet sem tartom elképzelhetetlennek. Az elkövetkezendő napokban, hetekben az integrációra koncentrálunk: szeretnénk kezet fogni a klubokkal, a Miskolci KisBocsokkal, az Első Miskolci Sakkiskolával, a Miskolci Sportiskolával és a Lékó Sakk­iskolával is, hogy az edzőket és a sportág barátait már ne is említsem. Türelmesek leszünk, nem kapkodunk, alapos, tudatos építkezésbe kezdünk.

ÉM-KT


Öt aranyérem

A miskolci sakkélet eddig öt NB I-es aranyéremmel büszkélkedhet. 1948/49-ben külön rendezték a budapesti és a vidéki bajnokságot, és a két győztes játszott az országos bajnoki címért.

A döntőben: Diósgyőri Botvinnik SK – Magánalkalmazottak SE 8:6.

A diósgyőriek sikerét követően hosszú „csend” következett, majd jött a Miskolci Sakk SC aranykorszaka. A klub csapata az 1995/96-os, az 1998/99-es, az 1999/2000-es és a 2000/2001-es küzdelemsorozatot is megnyerte. A szakosztály vezetője Zavatkai László volt, a játékosok között pedig olyan nagymesterek szerepeltek, mint például Beljavszkij, Csernyin, Sax, Kállai, Lukács, Varga Z.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!