Sport

2014.04.15. 12:37

A DVTK és a kupa: utoljára 81-ben döntőztek

A keddi DVSC – DVTK kupaelődöntő a Diósgyőr 243. Magyar Kupa mérkőzése.

A keddi DVSC – DVTK kupaelődöntő a Diósgyőr 243. Magyar Kupa mérkőzése.A Diósgyőr labdarúgócsapatának eddigi Magyar Kupa mérlege: 242 meccs, 155 győzelem, 31 döntetlen, 56 vereség 682-286-os gólkülönbség.

A Diósgyőri VTK első Magyar Kupa meccsét az Észak kerületi bajnokcsapataként, 1928. február 29-én játszotta, és ekkor a vasgyári pályán a Vida – Szabó L., Posteiner – Chvojka, Baroch, Klemenik – Páva, Völker II., Bova, Kreutz, Völker I. összeállítású DVTK 1:0-s vereséget szenvedett az Újpesti TE csapatától. Az első győztes MK mérkőzésre 1934. augusztus 30-ig kellett várni. Ekkor a DVTK a vasgyári pályán 3:2-re nyert a fővárosi II. osztályú profi csapat, a VAC FC ellen.

Korai kupaezüstök

Az első diósgyőri kupasikerekre az 1942/43-as évadig kellett várni, amikor a már DiMÁVAG néven szereplő NB I-es csapat sorozatban legyőzte a Kispest (8:2), a BSZKRT (5:1), Kolozsvári AC (5:3) és Újpest (6:3) csapatait, és a Magyar Kupa döntőjébe jutott. Az 1942. június 29-én Budapesten, a Ferencváros ellen lejátszott kupadöntőben a Csapkay Károly által edző irányította, Gáspár – Soós, Felföldi – Bohus, Turán, Bartha – Füzér, Kertész S., Zörgő, Fazekas, Turbéki I. összeállítású DiMÁVAG 6:2 arányú vereséget szenvedett, de ezzel a legjobb amatőr csapatnak kijáró Corinthian-díj győztese lett! A következő kupasikerre 1965-ig kellett várni. Ekkor az NBI B-ből az NB I-be visszajutó DVTK az akkor Magyar Népköztársasági Kupának nevezett sorozat fináléjába jutott be, ahol a Népstadionban a DVTK-nak a Tamás – Werner, Szigeti, Szucsányi – Gál, Pócsik – Oláh J., Vári, Kiss L., Deák F., Sikora összeállítású csapata 4:0 arányú vereséget szenvedett a Győri Vasas ETO csapatától (az edző Preiner Kálmán volt).

Elvesztett kupacsaták

Öt évvel később az elődöntőben vérzett el váratlanul a Diósgyőr, 1970. augusztus 5-én Diósgyőrben, a DVTK a Veréb – Kovács P., Salamon (Gál), Kolláth – Matesz, Hajas – Udvarev (Földesi), Csuhány, Horváth A., Gass, Vass összeállítású csapata a kupadöntőbe jutásért játszott mérkőzésen 2:1-es vereséget szenvedett a Komlói Bányász csapatától.

1975. február 26-án Diósgyőrben a legjobb négybe jutásért játszott a DVTK kupamérkőzést Veréb (Szabó L.) – Kovács P., Salamon, Hajas, Kutasi –Oláh F., Tatár, Váradi, Görgei – Káplár, Koleszárik (edző: Szabó Géza) összeállításban, és a gól nélküli döntetlen után 5-6 arányban elvesztette a büntetőrúgásokat, a bajnok Újpest ellen.

1976. április 13-án Diósgyőrben a legjobb négybe jutásért játszott kupamérkőzésen a Ferencváros 2:1-re nyert a Veréb – Szűcs, Salamon, Váradi, Martis – Oláh F., Fükő, Görgei – Borostyán, Kiss T., Fekete L. (Feledi), összeállítású DVTK ellen, így az FTC idegenben rúgott góljaival jutott tovább Szabó Géza edző csapat ellen.

A Vasas elleniek

1977. június 18-án Hatvanban kupadöntőt játszott a DVTK! A Veréb – Szántó (Teodoru B.), Salamon, Váradi, Kutasi – Oláh F., Tatár, Kerekes (Hajas) – Szalai, Fekete L, Görgei összetételű csapata (edző: Szabó Géza) Tatár góljával 1:0-ra nyert a bajnok Vasas ellen. Ezzel pedig a négyes döntőben, – amelyben a Ferencváros és az Újpest szerepelt még – a DVTK-nak lett a legjobb eredménysora, így a piros-fehérek lettek az MNK győztesei. A kupadöntő után nagy felháborodást keltett, hogy az MLSZ illetékesei nem tudták átadni a kupát a DVTK-nak, mivel aznap este a bajnok Vasas ünnepi összejövetelén ezt a serleget is az angyalföldieknek akarták átnyújtani. Ezek után az elnyert kupát a DVTK utólag, csak 1977. július 11-én vehette át Diósgyőrben, a vendégházban megtartott összejövetelen.

1980. május 21-én ismét a vasgyáriak és az anyagföldiek játszották a kupa döntőjét: DVTK – Vasas 3-1 (1-0), vagyis a Diósgyőr Veszprémben másodszor is megnyerte a kupát. A piros-fehérek a kupadöntőben Veréb – Szántó, Salamon, Kutasi – Oláh F., Kerekes, Görgei, Kádár – Borostyán (Teodoru V.), Fükő, Fekete L. (Szalai) összetételben játszott. Szabó Géza edző csapatából ezen a meccsen Kutasi, Fekete L. és Szalai szerzett gólt.

1981. június 21-én, Szegeden a kupadöntőben ismét a Vasas volt a piros-fehérek ellenfele, de ezúttal a fővárosi csapat nyert 1-0-ra. A DVTK csapata – amelynek ekkor Deák István volt az edzője – Szabó L. – Szántó, Oláh F., Teodoru B. – Kádár, Tatár, Görgei, Szemere – Borostyán, Teodoru V., Fekete L. (Szlifka) összetételben szerepelt a fináléban.

29, 13 és 7 éve

1985. május 1.: DVTK – Bp. Honvéd 0-1 (0-1) – a kupaelődöntőt Diósgyőrben a Honvéd Divinyi játékvezető nagy segítségével nyerte meg, a sípos ember a piros-fehérek egy szabályosnak tűnő gólját nem adta meg, néhány 11-es gyanús esetet is elnézett a DVTK kárára. A meccsen a piros-fehérek a Veréb – Szlovák, Szűcs I., Görgei, Szemere – Oláh F., Kiss I., Menyhért – Lippai, Fükő, Balogh A. (edző: Bánkuti László) összeállításban szerepeltek.

1991. május 22.: DVTK – Paksi Atom 0-1 (0-1) – Diósgyőrben a kupa negyeddöntőben a DVTK hazai pályán esett ki. A meccsen a piros-fehérek a Czeglédi – Bém, Varga I., Parhomenko, Szabó Zs. – Szvisztun, Leskó (Hanyecz B.), Dancs (Vitelki) – Tóth Gy., Váczi B., Kiser (edző: Palicskó Tibor) összeállításban szerepeltek.

2007. április 17-én a DVTK 1-0-ra kikapott Diósgyőrben a Debreceni VSC-től, a Magyar Kupa elődöntő első mérkőzésén, majd a nyolc nappal később a hajdúsági megyeszékhelyen megrendezett visszavágón 2-2-re végeztek egymással a csapatok, vagyis a Diósgyőrnek nem sikerült kiharcolnia a kupadöntőbe jutást.

ÉM-dr. Nagy János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!