Sport

2013.12.05. 00:17

Nem volt kétséges ki a jobb

A rosszul kezdő DVTK magabiztosan győzött az Európa Kupa meccsen.

A rosszul kezdő DVTK magabiztosan győzött az Európa Kupa meccsen.A női kosárlabda Európa Kupa E-csoport 5. fordulójában szerdán este Belgiumban a Lotto Young Cats vendégeként lépett pályára az Aluinvent-DVTK csapata. A Mechelen melletti település ipari zónájában található, lemezfalú csarnokban estére azért valamivel magasabb volt a hőmérséklet, a diósgyőriek által a délelőtti dobóedzésen tapasztaltakhoz képest. A korábban teniszcsarnokként működő teremben a hazai együttes már egy órával a kezdés előtt megkezdte a bemelegítést (lehet, hogy ők így védekeztek a banánérlelőnek nem nevezhető ,,meleg” ellen), a Diósgyőr pedig a szokásoknak megfelelően 35 perccel a feldobás előtt. A vendégek ugyanazzal a kerettel érkezetek erre a meccsre, mint akikkel három hete, Miskolcon 46 ponttal megverték a flamand gárdát, és ahhoz a meccshez képest a hazaiak sem változtattak. Mindez a mérkőzés előtt negyedórával derült ki, ugyanis ekkor került elő nagy nehezen a belgáktól egy kézzel írt összeállítás, mert nyomtató, fénymásoló az nem volt a csarnokban...

Azt nem lehet mondani, hogy ez a meccs lázba hozta a környéket, fél órával a kezdés előtt hatan ücsörögtek a lelátón, akik közül ketten biztosan azért érkeztek ilyen korán, hogy ők üthessék a hazai csapat által a lelátóra kikészített kis- és nagydobot. Az ő hangulatcsináló törekvésüket lelombozandó, 10 perccel a kezdés előtt megjelent a csarnokban nyolc olyan szurkoló, akik belépőjükkel, a Diósgyőr éltetésével jelezték, hogy nem lesz fix 1-es a meccs a lelátón.

Nem kezdődött jól

Viszont a meccs nem kezdődött jól a Diósgyőr számára: 132 másodperc telt el, amikor már 6-0-val ment a hazai együttes. Ekkor kért időt Peresztegi edző, belga büntetődobások előtt, és mivel ezek a pauza után bementek, nyolcra nőtt a két gárda közötti különbség. De nem csak a piros-fehérek, hanem a játékvezetők is aludtak ekkoriban, valahogy nem akaródzott észrevenni nekik a hazai faultokat. A kezdeti nehézségeken elsőként Sverrisdóttir lépett túl, akinek a faultos kosarával megkezdődött a pontgyűjtés, nem is akárhogyan, gyors egymásutánban. A vendégek összekapták magukat, másfél perc alatt ledolgozták a hátrányukat, Jansone triplája már az egyenlítést jelentette (8-8). Aztán Raven faultos találatával már a DVTK vezetett, majd Sverrisdottírnak a 6. percben szerzett trojkájával már 12-18 állt az eredményjelzőn. Nem sokkal később ismét hármast hintett a feltartóztathatatlan izlandi, és ezzel 10-re nőtt a két együttes közötti különbség (15-25), ami a negyed végére egy picivel több is lett (18-29).

A második tíz perc első kosarát Bálint vágta be, és a kispadról érkező többi játékos, Bukovszki és Dubei is pontokkal mutatkozott be. Aztán a folytatásban sok vendég ziccer maradt ki, de ebből nem tudtak előnyt kovácsolni a fiatal hazaiak, mert támadásban ők is sokat hibáztak. A belga edző először 28-41-nél, majd nem sokkal később 30-41-nél kért időt, a játékrész hajrára kosárszegénnyé váló csatában, amelynek során az utolsó négy perc alatt mindössze 6 pont született (32-43).

Térfélcsere után

A harmadik negyedet is a kezdő ötösével indította a Diósgyőr, és az első percekben sok pontot szereztek a piros-fehérek a palánk alól. De keményen meg kellett dolgozni minden egyes talákatért, mert a Young Cats lelkesen, lendületesen játszott. A 24. percben Raven szerzett egy triplát (38-56), majd nem sokkal később egy remek Tobin, Jansone palánk alatti összjáték után utóbbi találatával már húsz volt közte (38-58). Nem csak a pályát uralták a diósgyőriek, a lelátón is ők voltak fölényben. A vendégek jó védekezése tulajdonképpen azt eredményezte, hogy az utolsó játékrész előtt gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést (43-64).

A záró tíz perc legnagyobb izgalmát az jelentette, hogy a 32. percben Tobin egy nagy esést követően beverte a fejét, lent maradt a földön, és perceken át tartó orvosi ápolásra szorult (46-67). A negyed közepén ugyan elég rossz százalékkal dobtak a vendégek, de 54-71 után Dubei javított a statisztikán (56-75).

Nyert tehát a DVTK, és mivel a továbbjutás szempontjából fő riválisa a német Wasserburg kikapott idegenben, a Landestól, ez egyben azt is jelenti, hogy csoportkör utolsó meccsén, a jövő hét csütörtöki, Wasserburg – Diósgyőr meccsen még ha ki is kap a DVTK, de 15 pontnál nem nagyobb különbséggel, akkor is továbbjut a 16 közé ez Európa Kupában.


JEGYZŐKÖNYV

Lotto Young Cats – Aluinvent-DVTK

61-80 (18-29, 14-14, 11-21, 18-16)

Sint-Katelijne-Waver, 200 néző. V.: Glod (luxemburgi), Zwiep (holland), Sljivic (osztrák).


Lotto Young Cats: Rosseel (6/6), Leemans (6), Strubbe (13), A. Nauwelaers (2), HENDRICKX (21). Csere: De Baets (-), Verelst (-), Devliegher (-), Goyvaerts (2), GELDOF (11), H. Nauwelaers (-). Vezetőedző: Arvid Diels.

Aluinvent-DVTK: Czank (-), RAVEN (18/3), SVERRISDÓTTIR (16/9), JANSONE (15/3), Tobin (11). Csere: Bálint (6), Bukovszki (3), Dubei (6), Szabó P. (5), Vincze (-), Horváth B. (-)

Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos.


Arvid Diels: – Gratulálok a Diósgyőrnek, sok sikert kívánok nekik a csoportkör utánra.

Peresztegi Nagy Ákos: – A hideg teremben csak 0-8 után melegedtünk be, ekkortól vezérjátékosaink jól oldották meg a feladatot, és végig kézben tartva a meccset sikerült nyernünk. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ide is eljöttek utánunk, nekik köszönhetően, – ahogy a csapat mondta a végén a csatakiáltásban, – itthon voltunk.


Kosárlabda: női Európa Kupa E-csoport állása

1. BASKET LANDES 5 5 - 392-312 10

2. Aluinvent-DVTK 5 3 2 393-336 8

3. TSV 1880 Wasserburg 5 2 3 319-347 7

4. Lotto Young Cats 5 - 5 310-419 5


A Basket Landes már bejutott a legjobb 16 közé.

Az 5. forduló másik mérkőzésén: Basket Landes – TSV 1880 Wasserburg 92-75 (18-17, 34-9, 23-26, 17-23).


A 6. forduló programja, december 11. (szerda), 20.00: Lotto Young Cats – Basket Landes; december 12. (csütörtök), 19.30: TSV 1880 Wasserburg – Aluinvent-DVTK.


Szerdán 11 órától egy órás dobóedzést tartott a ma esti női kosárlabda Európa Kupa meccsének helyszínnén az Aluinvent-DVTK csapata.

Mechelen - Délelőtt dobóedzés, este pedig Európa Kupa meccs az Aluinvent-DVTK-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!