Sport

2013.07.14. 19:32

20. Veszprém Rally - Csillaghullás a veszprémi murván

Az eseményekben és fordulatokban gazdag rali bajnoki futamot Botka Dávid és Mihalik Péter nyerte meg.

Az eseményekben és fordulatokban gazdag rali bajnoki futamot Botka Dávid és Mihalik Péter nyerte meg.Defektek sokasága, idő előtt kihulló WRC-k, tizedekre menő csata a győzelemért, esélyek korai búcsúja. Technikai problémák, és végül Botkáék sikere. Rendkívül izgalmas és fordulatos viadalt zárt az ORB mezőnye a 20. Veszprém Rallyn. Az idei bajnokság harmadik futamának első negatív szenzációját a címvédő szolgáltatta. Kazár Miklós és Szőke Tamás, alig egy kilométert tett meg a Citroen Xsara WRC-vel, amikor computer gondok miatt az autó megállt, így kénytelenek voltak föladni a verseny.

- Természetesen nagyon csalódott vagyok, mert úgy estünk ki, hogy egyáltalán nem hibáztunk – tekintett az eseményekre Kazár Miklós. – Sőt, esélyünk sem volt arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. A csapat azonnal utánunk jött, kicserélték a computert, a motor beindult, és bejöttünk a szervizparkba. Összeültünk, és úgy döntöttünk: folytatjuk. Mégpedig azért, mert imádjuk ezt a sportot, és szeretnénk sportszerű keretek között a többiekkel megmérettetni magunkat. Még akkor is, ha a bajnoki pontjaink már elúsztak.

A defektig meneteltek

Kazárék idő előtti búcsúja után, Turán Frigyes és Zsíros Gábor ragadta magához a karmesteri pálcát. A Ford Focus WRC tökéletesen muzsikált, Friciék az első öt gyorsaságin közel ötven másodperces előnyt autóztak ki. Aztán őket is utolérte a defekt, ami még nem lett volna nagy gond, de a kocsi bal futóműve annyira megrongálódott, hogy kénytelenek voltak leadni a menetlevelet. Ekkor a vezetés Herczig Norbert ölébe hullt, de a lehetőséget azonnal megérezte az őt üldöző Botka Dávid, aki a következő szakaszon az élre állt. A hajrában az előnyéből 1.1 másodpercet meg is tudott őrizni, így ő végzett a 20. Veszprém Rally élén. A borsodi versenyzők közül a legjobb teljesítményt Balogh János és navigátora, Holczer Dániel nyújtotta. Végig stabil, kiegyensúlyozott autózással zártak a negyedik pozícióban.

Kalandos hétvége

Az élmezőnyből szinte nem volt olyan egység, akinek a hétvége folyamán ne lett volna, kisebb-nagyobb problémája: Spitzmüller Csaba és Elek István egyaránt defekt miatt veszített sok időt, Lukács Kornélék olyan helyen estek be, ahol nem álltak nézők, így nem jött segítség. Krózser Menyhért autójának a motortere gyulladt ki, Szíjj Zsolt pedig a Xsara WRC-vel az árokban kötött ki. Az utolsó gyorsasági szakaszon a győzelem mellett a részsikerért járó plusz pontokért is öldöklő küzdelem folyt. Itt végül Herczig Norbert volt a leggyorsabb, megelőzve a dél-afrikai Lategan Henk, White Barry kettőst. Harmadiknak a szőci gyorson a Szuper Rali keretében a versenyt tovább folytató Kazár Miklós, Szőke Tamás duó érkezett be, így a címvédő három pontot mégis szerzett a veszprémi hétvégén. Az Országos Rali Bajnokság szeptember 6-án és 7-én a szlovák-magyar közös rendezésű kassai viadallal folytatódik.

ÉM-ME


A 20. Veszprém Rally (nem hivatalos) végeredménye:

  • Botka Dávid, Mihalik Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:23:50,2
  • Herczig Norbert, Bacigál Igor (Skoda Fabia S2000) +1,1
  • Lategan Henk, White Barry (Skoda Fabia S2000) +30,6
  • Balogh János, Holczer Dániel (Mitsubishi Lancer EVO IX) +1:15,7
  • Ollé Sasa, Budai Annamária (Ford Focus S2000) +1:49,8
  • Bútor Róbert, Tagai Róbert (Peugeot 207 S2000) +1:56,5
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!