Sport

2012.12.27. 08:46

MVSC: az új évvel új világ jön

Az MVSC által használt ingatlanok a MÁV-tól az MNV-n keresztül az önkormányzat tulajdonába kerül(het)nek.

Az MVSC által használt ingatlanok a MÁV-tól az MNV-n keresztül az önkormányzat tulajdonába kerül(het)nek.Már csak néhány nap és a 101 éves Miskolci Vasutas Sport Club által használt, a megyeszékhelyen található ingatlanjai, a Csokonai úti sporttelep és a Csorba-tavi vízi-telep új tulajdonoshoz kerül. Köszönhetően annak, hogy Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlése a 2012. december 13-án megtartott ülésén elfogadta az 5. számú sürgősségi napirendi pontot, amely a „Javaslat MVSC sportpálya önkormányzati tulajdonba vételéről szóló igény bejelentésére a Magyar Állam felé” címet viselte. Ez a határozat az előterjesztés címében szereplő igény bejelentés mellett felhatalmazást adott Miskolc polgármesterének arra, hogy az ezzel kapcsolatos szerződéseket aláírja, az előterjesztésben szereplő indoklás szerint ezen ok miatt: „Célja a nagy múltra visszatekintő egyesület működési feltételeinek biztosítása, illetve a lakosság szabadidős sportigényének kiszolgálása.”

– Nagy öröm ez számunkra, hiszen az eddigi tulajdonostól, a MÁV Zrt.-től jobb gazda kezébe kerülnek ezek a sportingatlanok – mondta Illyés Miklós, a Miskolci VSC sportegyesület elnöke. – Azt hiszem, sokak előtt ismert a vasút társaság nehéz anyagi helyzete, amit mi évek óta a saját bőrünkön érzünk. A MÁV Zrt.-nél most érett meg a helyzet arra, hogy amolyan portfolió tisztítás keretében átadják az országban lévő sportlétesítményeiket a Magyar Államnak, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Ennek a tulajdonosváltásnak a során nyílott lehetőség arra, hogy a helyi önkormányzatok az MNV Zrt. felé jelezzék, hogy esetleg átvennék ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonjogát. Ilyen nyilatkozat megtételére az év utolsó napjáig van lehetőség, és szerencsére a miskolci önkormányzat is él ezzel a lehetőséggel. Ezen tulajdonszerzés során vételi árat nem kell fizetni, csak a tulajdonba kerülés költségei terhelik az önkormányzatot, illetve a majdani működtetés.

Van jövőkép

Arra a felvétésünkre, hogy azzal, hogy a gazda kiléte változik, nem lesz nagyobb büdzséje a klubnak, illetve a bérleti szerződésben foglaltak aligha változnak majd, Illyés Miklós így válaszolt:

– Az MVSC a MÁV Zrt.-től éves szinten 1,5 millió forintot kapott állagmegőrzésre, ami a sporttelepek őrzésére sem lett volna elég, és fenntartáshoz szükséges anyagiakat, a rezsi mellett a klubnak kellett kitermelnie, ami évi 55-60 millió forint volt. Feltételezem, hogy a tulajdonosváltással a feltételek nem változnak túl nagyot, a rezsit a jövőben is fizetnünk kell. De van, lehet jövőképünk, hiszen tudomásom szerint a város fejlesztési terveiben – ha csak érintőlegesen is, de – ez az ingatlan is szerepel. De hagyjuk is ezt, mert tudok ettől sokkal kézzelfoghatóbbat: a labdarúgó szakosztályunk két alkalommal is lemaradt arról, hogy a TAO-s, vagyis társasági adó fogadására benyújtott támogatási kérelmében szerepeltethesse a labdarúgást kiszolgáló létesítmények felújítására vonatkozó sportágfejlesztési tervét, mert a MÁV Zrt.-től, mint tulajdonostól, ehhez nem sikerült megszerezni a tulajdonosi hozzájárulást. Azzal, hogy a miskolci önkormányzat kezébe kerül a sportpálya, ez biztosan nem jelenthet akadályt...?

Rekortán a Kubikban?

Az említett önkormányzati előterjesztésben szerepel ez a mondat is:

„A sporttelep önkormányzati tulajdonba kerülése jó lehetőséget biztosítana egy megfelelő színvonalú atlétikai pálya megépítésére.”

Arra a kérdésünkre, hogy ez a mondat jelentheti-e azt, hogy az MVSC pályán épülhet rekortán atlétikai pálya (azok után, hogy Diósgyőrben, a futball stadion átépítése miatt a jelenlegi elbontanák), Illyés Miklós azt válaszolta, hogy ilyenről nincs tudomása, de nem zárható ki ez a lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!