Sport

2012.06.06. 18:37

Foci Eb 2012 - Van der Vaart: „Győzelem vagy kudarc!”

Harkov - A hollandok középpályása, Rafael van der Vaart csak a Eb-győzelmet tudja elfogadni válogatottját.

Harkov - A hollandok középpályása, Rafael van der Vaart csak a Eb-győzelmet tudja elfogadni válogatottját.

Van der Vaart számára csak a trófea jöhet szóba: „Az EURO 2012 csak diadal esetén lesz számunkra sikeres” – mondta az Oranje játékosa a dánok elleni, szombati mérkőzés előtt – „és ezt hangoztatni kell, mert szerepeltünk a vb-döntőben és ez után jogos elvárás, hogy megnyerjük a tornát.”

A 29 éves futballista szerint elérkezett a hollandok ideje, hogy megnyerjenek egy nagy tornát: „Nem azt mondom, hogy most vagy soha, de ez az a pillanat, amikor ha az ember képes rá, akkor meg kell csinálnia!”

Az Eb nehezebb

Mivel a hollandok kerete a spanyolok elleni világbajnoki döntő óta nem nagyon változott, érthető náluk a kupa utáni vágy. Rengeteg játékos már hosszú ideje alapember a válogatottban, és Bert van Marwijk, szövetségi kapitány csak tökéletesített Hollandia játékán, a Marco van Basten oroszok elleni bukását követő négy évben: „Dél-Afrika óta nem sok változás történt” – nyilatkozta Van der Vaart – „és nem hiszem, hogy Marwijk sokat fog változtatni a csapaton. Szerintem az edzőnk maradni fog az eredeti tervénél: egy összeszokott és jól együttműködő nemzeti csapatnál. Remélem 2010 után jobban fogunk teljesíteni, és az az érzésem, hogy ez az Eb-n ez meg is fog majd mutatkozni.”

Mivel a hollandok a torna halálcsoportjába kerültek, ezért többre lesz szükségük a lengyel-ukrán tornán, mert akár egy hiba is végzetes lehet, de az északírek felett szombaton aratott 6-0-s győzelem nagy lökést adhat az Oranjének. „Egy világbajnokság iramához könnyebb hozzá szokni, mert vannak csapatok, amelyek ellen nem kell száz százalékot nyújtani. Azonban, ha egy csoportban vagy Németországgal, Portugáliával és Dániával, akkor az első perctől kezdve résen kell lenni, mivel sokan elfelejtik, hogy három nagyon erős válogatottról van szó.”

A dánok fejlődtek

Van Marwijk csapata még a 2010-es világversenyen 2-0-ra tudott nyerni a dánok ellen, de Van der Vaart szerint a skandinávok ezúttal sokkal jobbak lesznek, mint utóbbi párharcuk során voltak. „Nagyon megnehezítették a dolgunkat a múltkor” – emlékezett vissza a Tottenham Hotspur játékmestere. – „Szerintem két év alatt csak fejlődtek, mivel rengeteg jó fiatal játékos van náluk, és egy remek edző irányítja a csapatot. Mindkét válogatott számára fontos lesz a nyitómérkőzés, mivel egy vereség után nehéz dolga lesz a vesztes együttesnek nyerni a németek és a portugálok ellen.”


A légkört várja a legjobban

A 96-szoros válogatott hollandus a legjobban a torna hangulatát várja: „Mindig élvezem, ha egy rendező ország hazájában tartózkodom. Ott a játék előtti feszültség és a média nyüzsgése állandóan lázba hoz. Ezt szeretném érezni! Persze, amikor minden jól megy, akkor élvezed a legjobban az egészet” – fejezte be Van der Vaart, trófeát ígérve a hollandoknak.

Forrás: www.uefa.com

Makranczi László fordítása

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!