Sport

2012.04.29. 15:48

Kétszer veszítette el a bal karját

Koleszár Balázs nem kétségbeesős típus: miután motorozás közben elveszítette a bal karját, elhatározta, hogy készít magának egy olyan protézist, amivel tovább sportolhat. Akkor sem adta fel, amikor két hónappal ezelőtt ellopták tőle a speciális műkart. Pedig lett volna oka keseregni, hisz a konstrukció egyedülálló a világon, még az amerikai hadsereg is érdeklődik iránta.

Koleszár Balázs nem kétségbeesős típus: miután motorozás közben elveszítette a bal karját, elhatározta, hogy készít magának egy olyan protézist, amivel tovább sportolhat. Akkor sem adta fel, amikor két hónappal ezelőtt ellopták tőle a speciális műkart. Pedig lett volna oka keseregni, hisz a konstrukció egyedülálló a világon, még az amerikai hadsereg is érdeklődik iránta. A 28 éves fiatalember sohasem gondolta volna, hogy egyszer feltaláló lesz belőle. Ám egy szörnyű baleset mindent megváltoztatott. Balázs ugyanis öt évvel ezelőtt motorozás közben elveszítette a bal karját. „A Nagykőrösi úton haladtam, amikor egy autós szabálytalanul kikanyarodott elém. Nyolc napig voltam mesterséges kómában. Az, hogy nincs meg a bal karom, a sok nyugtató miatt csak lassan tudatosult bennem. Volt egy időszak, amikor egészen sötét gondolatok keringtek a fejemben, de végül úgy döntöttem, küzdeni fogok. Úgy voltam vele, ez továbbra is az én életem, és nem akarok semmiről sem lemondani.”

Balázs elhatározta, hogy csak azért is folytatja a motorozást. Ám ezzel volt egy bökkenő: nem létezett olyan karprotézis, amely alkalmas lett volna ehhez a sporthoz. Elhatározta hát, hogy készít magának egy ilyet. „Hosszas keresgélés után találtam a világhálón egy kanadai gyártót, amely biciklizéshez készített művégtagokat. Az általuk forgalmazott kar motorozáshoz gyenge volt és alkalmatlan, ám egy technikus ismerősömmel átterveztük és újraépítettük.”

Balázs motorozásból hozott műszaki érzéke sokat segített. Az eredeti protézishez képest még három forgótengelyt épített a megerősített alkarba, amely így már alkalmassá vált a motorozásra Az átalakítás olyan jól sikerült, hogy egy teljesen új, addig ismeretlen konstrukció lett a végeredmény. „Felejthetetlen pillanat volt, amikor a balesetem után először motorra ültem. Egészen meghatódtam…” A saját készítésű kar új életcélt is adott a fiatalembernek. Elhatározta, hogy tovább tökéletesíti az általa megálmodott protézist. Három és fél év kemény munkával olyan műkart fejlesztett ki, amilyet előtte senki nem készített. Az egyenes kormányokhoz tervezett többfunkciós protézis már a profi gyártók figyelmét is felkeltette, egyik prototípusát most épp egy amerikai katonai rehabilitációs központ vizsgálja.

Balázs tavaly év végén már egy másik, szörfözéshez is használható protézisen dolgozott, amikor megtörtént a baj. Egy februári napon betörtek hozzá, és elvitték mindkét, általa használt egyedi protézist, valamint az éppen fejlesztett példányt. Mivel a szétszerelt karok egy olyan táskában voltak, amilyenben kamerákat szoktak tartani, a tolvaj valószínűleg azt hitte, értékes műszaki cikket zsákmányolt. Nyom nem maradt utána, a más számára abszolút hasznavehetetlen műkaroknak nyomuk veszett.

Más talán összeomlott volna egy ilyen csapástól, de Balázs most sem adta fel. Óriási kampányt indított az interneten: ahol csak lehetett, közzétette az ellopott protézisek fotóját, s arra kért mindenkit, ossza meg másokkal is a képeket, hátha valaki rábukkan a karjaira.

„Megfelelő műhely és főleg az anyagiak hiányában én már nem tudom pótolni a két protézist – jelentette ki a fiatalember. – De a teljes életről nem vagyok hajlandó lemondani.”

Bár a nyomozás eddig még nem járt sikerrel, egy fontos eredménye mégis lett az országos hírnévnek: Balázst megszólaltatta egy kereskedelmi rádió reggeli műsora, s az adás után jelentkezett egy hidraulikus kormányműveket forgalmazó cég azzal, hogy a fiú tervrajzai alapján újragyártják a két ellopott protézist.

Bizakodva mondja és komolyan is gondolja: „Most újra visszakaptam a reményt, hogy talán mégsem vész kárba három és fél esztendő kemény munkája – mondja Balázs. – A jövő héten talán már fel is próbálhatom az új karjaimat. Nagyon várom már, hisz amióta kitavaszodott, nincs olyan nap, hogy ne gondolnék arra, de jó volna motorozni… Ez egyébként, bár furcsán hangzik, szinte kötelező rehabilitáció. Mivel a bal karomat nem tudom használni, ahhoz, hogy a felsőtestem egyenletesen fejlődjön, különböző gyógytornagyakorlatokat kellene végeznem gumiszalagokkal, fájdalmas hajlításokkal. A motorozás mindezt kiváltja, s közben még jól is érzem magam. A betörés előtt már versenyeken is indultam és elég szép helyezéseket értem el.”Biztató fejlemény, hogy az ellopott protézisek tervei iránt az USA hadserege is érdeklődik.

-Dián Tamás -

Balázs is segített 

Balázson kívül még két magyar fiatalember él az általa kifejlesztett speciális „motorozó” művégtaggal. Ők szintén elveszítették valamelyik karjukat, de továbbra is kerékpározni, motorozni akartak. Egy méretre készített műkar ára nagyjából egymillió forint, de Balázs ennek csak a harmadát, a gyártási költséget számította fel. „Mindketten az interneten találtak meg – mondja Balázs. – Akkor még volt műhely, ahol tudtam dolgozni. 

A legutóbbi darab augusztusra készült el, s a gazdája azóta nagyon meg van vele elégedve. Igaz, hogy ő még csak kerékpározáshoz használja, de ha motorra ül, vállalom a felkészítését.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!