Sport

2010.04.22. 17:41

Százak rótták le kegyeletüket Juan Antonio Samaranch koporsójánál

<p>Több százan rótták le kegyeletüket csütörtökön, Barcelonában Juan Antonio Samaranch ravatalánál. A NOB korábbi elnöke szerdán hunyt el 89 éves korában egy barcelonai kórházban.</p>

"Samaranch mindent megváltoztatott, õ tette az olimpiai játékokat azzá, amilyennek ma látjuk: a világ legjelentõsebb sporteseményévé"- mondta a NOB jelenlegi elnöke, Jacques Rogge a katalán regionális kormány központjában tartott gyászszertartáson, mielõtt nyilvánossá vált a szertartás.

A koporsót az olimpiai zászlóval takarták le, és Samaranch lánya, Maria Teresa egy szál vörös rózsát helyezett el a zászlón. Sokan írtak a szertartás-könyvbe olyan üzenetet, hogy Samarach révén rendezhette meg Barcelona az 1992-es nyári játékokat, amelyek fellendítették a katalán kikötõvárost. "Köszönet azért, hogy Barcelona a világtérkép egyik fontos helye lett"- ez volt az egyik beírás.

A NOB volt elnökének temetési szertartását János Károly spanyol király és Zsófia királyné vezeti majd a tervek szerint csütörtökön este hatkor. "A világ sportjának és a modernkori olimpiák egyik legnagyobb alakja, egy különleges spanyol hagyott itt minket"- mondta a gyászszertartáson Fülöp herceg, a trónörökös. Az eseményen megjelentek a spanyol sportélet nagyságai is. Köztük az ötszörös Tour de France gyõztes kerékpáros, Miguel Indurain, az egykori teniszkiválóságok, Albert Costa és Emilio Sanchez Vicario.

Samaranch koporsójához koszorút küldött például Fidel és Raul Castro. Részvéttáviratot küldött a francia elnök, Nicolas Sarkozy és az orosz kormányfõ,Vlagyimir Putyin.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!