Sport - Sakk

2017.07.26. 16:49

DVTK: Ősztől is a Palotaszállóban sakkoznak

Miskolc - Az ezüstérem után ismét a dobogót célozzák meg a DVTK NB I-es sakkozói.

Miskolc - Az ezüstérem után ismét a dobogót célozzák meg a DVTK NB I-es sakkozói.

A közelmúltban véget ért élvonalbeli sakkcsapatbajnokságban a második helyet szerezte meg a DVTK. A piros-fehérek újoncként kapaszkodtak fel a dobogó második fokára és teljesítményükkel komoly szakmai elismerést vívtak ki maguknak.

Szerényen terveztek

– A negyedik–hetedik fokozatok közé vártuk az együttest – mondta dr. Mátyás Imre szakosztályvezető. – Céljainkat tehát alaposan túlszárnyaltuk és ezt több tényezőnek köszönhetjük. Először azt kell megemlítenem, hogy jól igazoltunk, fiatal, harcos sakkozókat hoztunk a klubhoz. Nem nagy nevű, de már – bocsánat a kifejezésért – leszálló ágban lévő nagymestereket nyertünk meg a diósgyőri szereplésre. Voltak a „piacon” olyan játékosok, akiknek az úgynevezett Élő-pontszáma már nem igazolja az erejüket, ezért nekik nem is tettünk ajánlatot. Az általunk kiszemelt, rendkívül motivált címviselők valóra váltották elképzeléseinket, az első fordulótól az utolsóig velük vettük fel a versenyt a mezőnnyel. A pontvadászat végén ezért nem győztük fogadni a gratulációkat, hiszen velünk senki nem számolt. Alacsony átlagéletkorú társaságunk, amelynek első öt tábláján 2650 pont körüli nagymesterek tologatták a figurákat, felvette a kesztyűt és méltóan képviselte a patinás egyesület színeit.

A szakosztályvezető ezután arról beszélt, hogy további erősítéseket terveznek, ugyanis szavait idézve, nem akarnak lecövekelni a második helyre. Hivatalos elvárást még nem fogalmaztak meg a 2017/18-as idényre, így dr. Mátyás Imre magánvéleménye szerint újra a dobogóra vágynak majd.

– Újabb külföldiekre azért nincs szükségünk, mert a meglévő légiósállományunk hibátlan játékot produkált, ezért inkább a hazai egyéniségekre összpontosítunk. Kiszemeltjeinkkel folyamatosan tárgyalunk és Antal Gergellyel már célba is értünk. A Pénzügyőr nemzetközi nagymesterét sokan ismerik a borsodi megyeszékhelyen, hiszen egykor a Miskolci SSC sikert sikerre halmozó gárdájának ifjúsági tagja volt. Örömünkre szolgál, hogy Gergő szűk húsz év után tér vissza egykori diadalainak helyszínére, s mondhatom, hogy sokat várunk tőle.

Csapatemberek

A piros-fehérek vezetője kijelentette, hogy kizárólag csapatjátékosok leigazolására összpontosítanak.

– Elsőként azt mérlegeljük, hogy emberi tulajdonságai alapján kire és miként lehet számítani, aztán természetesen figyelembe vesszük, hogy jelöltünk milyen játékerővel rendelkezik – szögezte le dr. Mátyás Imre, majd hozzátette: – Jövőbeni boldogulásunknak pillanatnyilag nincsenek anyagi korlátai, mégis szeretnénk, ha Miskolc város önkormányzata a jövőben anyagi támogatásával mellénk állna, számunkra egy-két millió forint is nagy segítség lenne. Az utazási és a szállásköltségek, továbbá a sakkozók javadalmazása első osztályú szinten ugyanis nem olcsó mulatság.

A DVTK csapata a soron következő bajnokság során is a Palotaszállóban fogadja ellenfeleit, az országban egyedülálló, csodálatos környezet ugyanis a szellemi erejüket is felszabadítja.

ÉM-KT


Marad a tízes mezőny

Az NB I-es sakkcsapatbajnokságban ősztől továbbra is tíz együttes szerepel majd. A küzdelemsorozat novemberben kettős fordulóval kezdődik és a záróra keretében is hasonló lesz a szereposztás. A műfaj szimpatizánsai szerint szerencsésebb lenne, ha tizenkettő, de akár tizennégy csapat indulna az élvonalban, ennek azonban anyagi korlátai vannak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!