Sport - Sakk

2007.11.23. 17:27

Megjelent A sakk regénye című kötet

<p>Harminckét interjú magyar és külföldi sakkozókkal, érdekes történetek, pályafutások és sakkjátszmák bontakoznak ki Farkasházy Tivadar 32 figura, A sakk regénye című kötetében.</p>

Nem feltétlenül sakkozni tudókhoz, vagy sakkhoz értőkhöz szól a kötet, még csak nem is szakkönyv, amelybôl megtanulható a sakk, sokkal inkább izgalmas történeteket, érdekes sztorikat elevenít fel. „De tán sejthetô belôle Moszkva, a végek és az emigráció viszonya. S iszonya.“ - fogamaz a szerzô.
A könyvbemutatón számos sakkozó is részt vett. Benkő Pál mosolyogva mesélte, hogy megverte Bobby Fischert, nemcsak sakkban. Tényleg megpofozta, mert illetlenül viselkedett. Errôl a könyvben is szó esik.

Portisch Lajos arról számolt be, hogy tanárnôje rászólt: „maga nem viszi semmire, mert folyton sakkozik az órákon“. Az már hab a tortán, hogy a sakkpartner Spiró György volt. Igaz ugyancsak neki mondta azt egy pszichológus, hogy nincs logikája, amit nehéz ma elhinni a kilencszeres magyar bajnokról, nyolcszoros világbajnokjelöltrôl, húszszoros olimpikonról, aki huszonháromszor volt az év sakkozója.

A könyvben kibontakozik a Polgár család története is, a szerző megszólaltatta Polgár Juditot, Polgár Zsófit, Polgár Zsuzsát és édesapjukat, Polgár Lászlót is.
A magyarok mellett külföldi világklasszisok is adtak interjút, mint Szvetozar Gligorics, Viktor Korcsnoj, Vlagyimir Kramnyik, Arsak Petroszjan és Borisz Szpasszkij. A legrövidebb „interjú“ Bobby Fisherrel készült: a szerző a bemutatkozásig jutott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!