Sport - Foci

2010.06.29. 17:42

FOCI VB - Megvédték magukat a játékvezetők a botrányok kapcsán

<p>Megvédték magukat a világbajnokság bírói kedden, miután több mérkőzésen súlyos hibákat követtek el játékvezetők, és ezek miatt bocsánatot kért a FIFA elnöke a mexikói és az angol labdarúgó szövetségtől.</p>

A botrány hatására Sepp Blatter ígéretet tett: a szövetség júliusban megvizsgálja annak lehetőségét, hogy bevezethetik-e azt a technika eszközt, amellyel el lehet dönteni, hogy a labda túljutott-e vagy sem a gólvonalon. Blatter ugyanakkor kijelentette, hogy csakis ennek bevezetését vitatják meg.

A videofelvételes módszer, amelyekkel például a les-gyanús helyzeteket lehetne ellenőrizni, nem lesz napirenden. A sajtó részvételével megtartott keddi bírói edzésen nem volt jelen az uruguay-i Jorge Larrionda, aki az angol-németen nem vette észre, hogy a németek 2-1-es vezetésénél az angol Frank Lampard lövése után a labda jócskán túljutott a gólvonalon. Nem volt jelen az olasz Roberto Rosetti sem, aki elnézett egy méteres lest az argentinok vezető góljánál Mexikó ellen.

Lampard gólját nem adták meg - Videó >>>

"Kénytelen vagyok csalódottságomat kifejezni, amennyiben hibák történtek" - mondta az egyik angol bíró, Howard Webb. "Amikor kimegyünk a pályára, tudjuk, hogy lesznek vitatott döntéseink, de 97 százalékban ezek a döntések helyesek. Ha a játékosok nem nyújtanak 100 százalékos teljesítményt, miért várják el ezt a bíróktól?"- mondta a kanadai partjelző, Hector Vergara az újságíróknak.

A FIFA által a vébére delegált játékvezetők szóvivője, Jose Maria Garcia Aranda úgy fogalmazott: a világbajnokságon 54 meccset játszanak, és összességében kell a bírók munkáját értékelni. "Senki sem beszél a sikeres működésükről, döntéseikről, de szerintem ezeket is mérlegre kell tenni, ha értékelni akarjuk a munkájukat, és a bírók átalában kiváló döntéseket hoznak" - közölte Aranda.

Az üzbég bíró, Rashan Irmatov, aki a Dél-Afrika-Mexikó meccsen debütált, azt mondta, ha bevezetnék a "videóbíró"-t, akkor a játékvezetők képesek lennének hasznosítani azt. "Nagyon keményen dolgozunk, hogy ne kövessünk el hibákat" - mondta az üzbég bíró.

Vergara viszont kételkedett a technikai újításokban. Azt mondta, hogy a "videóbíró" bevezetése nem hozna fontos változásokat a játékvezetők számára. Howard Webb úgy vélte, hogy a játékvezetőknek nyitottaknak kell lenniük minden felé, ami hitelesebbé teszi a tevékenységüket és a döntéseiket.

Marco Rodriguez mexikói játékvezető megvédte az embert a technikával szemben. "Nem vagyunk tökéletesek, de együtt dolgozunk, hogy a legjobbat nyújtsuk a meccseken" - közölte a mexikói bíró. A ruandai vonalbíró, Celestin Ntagungira arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírók tekintélye is fontos, ezért kell kiállniuk a döntéseik mellett. "Amikor a kapuban a labda, és a bíró gólt ítél meg, nem mondhatja már, hogy mégsem" - közölte a ruandai partjelző. "Döntéseiben és helyzetében prioritást élvez a partjelző" - közölte Vámos Tibor magyar vonalbíró.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!