Gonda Panna

2019.11.07. 08:04

Mobilfüggőség: gyógyítani kell a betegséget

A mobilfüggőség, más néven a nomofóbia a XXI. század egyik legnagyobb problémája.

Avasi Gimnázium

Sokan vagyunk rabjai az okostelefonunknak

Forrás: ÉM

Akik 2000 után jöttek világra, belecsöppentek az okostelefon korszakába. Mindenki az új, jobb készülékre vágyik. A fiatalok versengenek, kinek van a legújabb telefonja, mennyire gyors, mennyire éles képeket tud csinálni. Ez a fajta rangsorolás a hátrányosabb helyzetűekre hatalmas nyomást gyakorol, hiszen ők nem tehetik meg, hogy a legújabb fajta telefont birtokolják.

Ingerültség, kimerültség

A legmodernebb készülékek birtokosai mindig összeköttetésben állnak társaikkal. Ez a tevékenység visszaveti őket a fejlődésben, nem tanulnak eleget. Éjszaka alvás helyett beszélgetnek, a képernyővel vannak elfoglalva. Ennek eredményeképp nem alszanak eleget, mindig fáradtságot éreznek. Az állandó kimerültség és a tény, hogy el kell rakniuk a telefonjukat ingerültté teszik őket.

A mobilfüggőséget egyszerű felismerni, mert számos tünete van. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az adott személy mindig a keze ügyében tartja készülékét. Étkezés közben is a képernyőre tapad, a mellékhelyiségbe is magával viszi. Egy pillanatra sem képes megválni tőle félve attól, hogy lemarad valamilyen számára fontosnak tűnő hírről.

A függőség számos más hatását is tapasztalhatjuk, akár a testünkön is. A legtöbb ember görnyedt háttal pötyög a telefonon, ami behorpasztott mellkast eredményez. Ez hosszútávon a keringési rendszert károsítja.

Sokakat zavar a környezetükben lévők függősége. Ezek az emberek általában a harminc év feletti korosztály, de vannak olyanok is, akiket a saját fóbiájuk is zavar, nemcsak társaiké. Ezek az emberek általában nem elég erősek mentálisan ahhoz, hogy legyőzzék a betegséget. Rengetegen, a kamaszok közül, azért válnak függővé, hogy barátaik ne közösítsék ki őket, hiszen ha nem értesültek a legújabb hírekről nem tudnak miről beszélni – a többiek szerint.

Legyőzni a függőséget

A függőség leküzdésének első lépése az, hogy felismerjük, hogy valóban nomofóbiában szenved-e az adott személy. Ha ez megtörtént, el kell határoznia magát a leszokás mellett. Lehet kicsiben kezdeni. Például iskolában csak szünetekben használjuk az eszközt, majd nagyobb szünetekben, végül teljesen lemondunk az iskolában való használatról. Ha ez sikerül, otthon is el lehet kezdeni ezeket az apró lépéseket. Egy idő után már nem fog hiányozni az, hogy állandóan tudni akarjuk mi történik abban a pillanatban valakivel, akit egyébként lehet hogy nem is kedvelünk.

Ha a függőség legyőzéséhez szakember segítségére van szükség, akkor a terápia is szóba jöhet vagy a Google által kifejezetten erre a célra írt alkalmazások is segíthetnek. Eddig 5 ilyen jellegű, saját fejlesztésű app áll rendelkezésünkre. Az legismertebb ilyen alkalmazás a Morph nevet viseli. A Morph segítségével kizárólag a napszaknak és a földrajzi helyzetnek megfelelően beállított alkalmazások lesznek elérhetők a készüléken.

Tavaly nyáron megelégeltem, hogy mindig a telefonomat nyomkodtam, ezért június végén úgy döntöttem, hogy csak telefonálásra fogom használni készülékemet. Több, mint egy hónapig nem használtam a közösségi média fiókjaimat. Tanúsíthatom, hogy a folyamatos használatuk nélkül a fejünk tisztább, a természetünk nyugodtabb.

Gonda Panna 10/5 Avasi Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!