hirdetés

2021.11.29. 00:00

Munkaerőpiac a Covid tükrében

Szektorok között is különbség látható a munkaerőpiacon a járvány kitörése óta. Eltérő a munkaerő-kereslet a nyugdíjasmunka, a diákfoglalkoztatás vagy a kölcsönzés területén. A Pannon–Work cégcsoport munkatársai az országos képhez hasonlóan azt tapasztalták, hogy a 2020 tavaszán bekövezetett visszaesést 2021-re egy jelentősen emelkedő munkaerőigény jellemezte, ami mára tovább erősödött a többi atipikus foglalkoztatással együtt.

A Pannon-Work szakemberei azt látják, hogy az újraindulást követően a cégeket leginkább a magas fluktuáció akadályozza a kiegyensúlyozott működésben. Munkaerő-kölcsönzés terén a külföldi munkavállalók és a magyar munkavállók fluktuációs adatai között jelenleg még van eltérés, habár a vendégmunkások fluktuációs számai jobb képet mutatnak. Napjainkban már a harmadik országbeli munkavállalók is könnyebben váltanak munkahelyet, több lehetőség adott számukra is. A külföldről érkező dolgozók, akik már hosszabb ideje dolgoznak Magyarországon, nagyon jól tudják egymást tájékoztatni a munkahelyi légkörről, szállásról, fizetésről, akár a munkakörülményekről. Ez egy jó hírnévvel rendelkező cégnek előnyös lehet, míg azoknak, akik a munkakörülményekre és lakhatási feltételekre kevésbé fordítanak figyelmet, hátrányt jelenthet. Biztosan nehezebben találnak majd munkaerőt a hiányszakmákba és a kevésbé specifikus pozíciókba is.

A külföldi és a kölcsönzött munkavállaló megtalálására, majd a munkaerő megtartására a vállalat a fizetésen kívül többféle lehetőséggel is élhet.

A külföldről érkező dolgozók legtöbbször nem beszélik a nyelvünket, így a nyelvi akadályok feloldása számukra és a munkáltató számára is elengedhetetlen, ezért ezt a Pannon-Work cégcsoport esetében a vendégmunkások anyanyelvén is beszélő koordinátor biztosítja. A koordinátori pozíció kulcspozíció, ugyanis nemcsak a munkakörnyezetben szükséges rendelkezésre állnia munkautasítások és egyéb kérdéses ügyek elintézésében, hanem a dolgozók szabadidejében, a munkaidőn túl is, 0−24 órában, telefonon segíti a vendégmunkásokat, szállás, orvosi vagy általános ügyintézésben.

A munkaerő–kölcsönzés az atipikus formák közül csak az egyik lehetséges foglalkoztatási forma, amire az utóbbi időben megnőtt az igény a foglalkoztatócégek részéről.

A Pannon-Work cégcsoport komplex HR-szolgáltatási rendszerén keresztül a diák-, nyugdíjas-, egyszerűsített foglalkoztatás, valamint a kismamák szövetkezeten belüli foglalkoztatása is segít megoldani a munkaerőhiányt. Ezek a foglalkoztatási formák rugalmasan, gyorsan reagálva tudják korrigálni a fluktuációból eredő létszámingadozást. Ezen szolgáltatási típus további előnye, hogy a cégek megtakaríthatják a költséges munkaerő-toborzást. A kölcsönzés esetében arra is mód van, hogy a kölcsönvevő a munkatársat megfelelés esetén a szolgáltatótól átvegye.

2021. szeptembertől tovább bővül az atipikus foglalkoztathatósági lehetőség, mivel a minősített kölcsönzőcégeknek módja van az eddigieken túl további nációkból munkavállalókat hozni Magyarországra. Ez segítség lehet a cégek munkaerőhiányának megoldásában.

További kérdéseivel, ajánlatkérésével forduljon szakértő kollégáinkhoz, akik az ország 16 irodájában, köztük Miskolcon is várják Önt!

3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. I/115.

Nyitva tartás: H-P: 8:00:00-16:00

Mobil:+36 70/380-5245

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában