hirdetés

2021.12.01. 00:00

Befektetés a jövőbe

A Mátrai Erőmű összhangban a Nemzeti Energia- és Klímatervvel a lignitalapú villamosenergia-termelést tervezetten 2025 végéig megszünteti, amennyiben addig minden pénzügyi forrás rendelkezésre áll.. A szénerőmű hazánk villamos áram termelésének 14 %-át adja, ugyanakkor a széndioxid-kibocsátás mintegy tíz százalékáért is felel, így Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen technológiájának átalakítása. Az erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz, amelynek eredményeképpen évi 3,3 millió tonnával csökken az ország széndioxid kibocsátása. Az átalakítás nem csak a társaság munkavállalóira van hatással, hanem a jelenlegi tevékenység köré épülő vállalkozásokra és a régió társadalmi környezetére is.

A teljes szerkezetváltási program 5 pillérből áll. Ezek egy 500-650 megawattos kombinált ciklusú gázturbinás egység, egy a hulladékgazdálkodásban is fontos szerepet betöltő 38-45 megawatt teljesítményű RDF/biomassza égető kazán, valamint nagy teljesítményű napelem parkok létesítése. A negyedik elem egy kutatásfejlesztési pilot projekt indítása, a lignitből ugyanis nem csak energiát lehet előállítani, hanem megfelelő vegyipari technológiákkal számtalan, más iparágakban felhasználható terméket is.

Fotó: Kovács Péter.

A villamosenergia-termelés átalakításán túl az MVM Mátra Energia Zrt. modernizációs programjának 5. pillére a leány- és egyéb szorosan kapcsolódó vállalatok speciális tevékenységének fejlesztése, valamint a térség gazdasági potenciáljának növelése. A társaság ezért számos projektet azonosított be annak érdekében, hogy a foglalkoztatottság megőrzésre kerüljön, és a meglévő területet a leghatékonyabban kihasználja. A kidolgozott projektek törekednek a meglévő infrastruktúra és kompetenciák nagymértékű hasznosítására.

A Mátra Ipari Parkban működő cégek az alapanyagigényükön túl főleg az általánosnál nagyságrendekkel komolyabb villamos energia igényük, nagynyomású gőzigényük, egyéb infrastrukturális szolgáltatások miatt telepedtek le, amely előnyök a széntüzelés leállítása után is megmaradnak. Célként fogalmazódott meg egy olyan XXI. századi technológiai park kialakítása, amely magas színvonalú szolgáltatásokat tud biztosítani a meglévő vállalkozások és a potenciális új beruházók számára is.

A társaság leányvállalataival együtt a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, több ezer család megélhetését biztosítja, ezért kiemelten fontos a munkahelyek védelme, a helyi munkalehetőségek helyi tudásra alapozott, hosszú távú fenntartása. A modernizációs program célja, hogy fenntartható, igazságos átmenet keretében biztosítsa a széntermelés kivezetését és a környezetkímélő energiatermelő technológiákra való átállást, amely a régió lakossága számára élhetőbb természeti és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet megteremtésével járul hozzá a jövő generációinak egészségi és egzisztenciális biztonságához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában