Szponzorált tartalom

2021.04.15. 13:28

A titokzatos, csodálatos és változatos tea

Forrás: teanet.hu

Már több ezer éve termesztik Kínában a Camellia Sinensis botanikai névvel illetett csodálatos növényt, a teacserjét vagy – egyesek szerint – teafát. Vadon még Vietnámban és Indiában is megél.

Japánba kínai kereskedők közvetítésével került, Indiában és Sri Lankán (Ceylon) európai és angol telepesek kezdték el termeszteni kisebb-nagyobb ültetvényeken. Európába a két rivális kereskedőnemzet, a holland és az angol szállította a XVII. századtól kezdve.

Általában a termesztés helye szerint nevezik el a teákat. Ma már majdnem 3000 féle teát ismerünk, mindegyiknek különféle jellegzetességeit jegyezték föl.

Megváltoztatta a világot

A világ második legnépszerűbb italának is nevezik ezt a csodálatos főzetet, a teát. Egy legenda szerint élt egy császár Kínában, Shen Nung. Nagyon kényes volt a higiéniára, ivóvizét is mindig felforraltatta. Történt egy szeles napon egy kis „baleset”. A fuvallat a forrásban lévő vízbe sodort pár tealevelet, melynek attól gyönyörű aranyló árnyalata lett és igen aromás íze.

Fotó: teanet.hu

A császár megízlelte és nagyon tetszett neki az ital. Kellemesen friss lett utána. A „középbirodalom itala” lett ettől kezdve a tea. Nem is csoda, hiszen kitűnő ásványianyag-forrás és gazdag antioxidánsokban.

Ma már persze teának nevezzük a gyümölcsökből, fűszerekből és gyógynövényekből készült forrázatokat és főzeteket is.

Milyen is a Camellia Sinensis?

A tea sötétzöld levelei lándzsa formájúak, bőrszerűen csillognak és finoman fogazottak. Nagyon jól tűri a jelentős hőmérséklet-ingadozást. Több, botanikailag rokon fajtáját különböztethetjük meg. A kínai fajta, a Thea sinensis, metszés nélkül kb. 3 méter magasra is meg tudna nőni. Levelei kisebbek, és a növény maga viszonylag fagyérzékeny.

Az indiai Thea assamica (asszámi) faj vadon is megtalálható. Még 20 méter magasra megnőtt példányaira is rábukkantak, akár 40 éves kort is megélhet. Levelei nagyok, mérete akár a kínai fajta dupláját is eléri.

Az indiai ültetvényeken az asszámi és a kínai növények keresztezéséből való cserjéket termesztik. Kambodzsában és Laoszban is találtak őshonos cserjéket. Ezek kb. 3 méteresre nőnek, és napjainkban főleg ellenállóbb hibridek előállítására használják fel.

A Quingmao teanövény és a Pu-Erh tea

Ennek az ősi, Délnyugat-Kínából, Yunnan térségből származó teanövénynek, a Thea sinensis spezd-nek a kitűnő minőségű leveleiből készítik a nagyon értékes és egyedi Pu-Erh teát. Mint a jó, testes borok esetében, itt is igen hosszú az érlelési folyamat. A Quingmao értékes leveleit a párolást követően azonnal összenyomják és legalább öt évig szárazon tárolják. Az érés során fejlődő értékes mikroorganizmusok adják a Pu-Erh tea egyedi földes jegyeit.

A kolostorokban és teakertekben élő 800 éves Quingmao teafák még ma is nagyon jó minőségű leveleket adnak. Ezeket az ősi fákat nagy becsben tartják Kínában. Egy 32 méter magas, 1700 éves fát illetnek a „teakirály fa” névvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában