Szponzorált tartalom

2020.11.26. 11:47

Koronás volt, majd felépült és bronzérmes lett Porecsben

Nagyszerűen szerepelt a horvátországi, festői szépségű Porecsben rendezett junior Európa-bajnokság 90 kilós súlycsoportjában Sáfrány Péter, a Miskolci VSC cselgáncsozója.

Hányadik érmét szerezte a nemzetközi mezőnyben?

- Tavaly négy Európa Kupa medáliát gyűjtöttem: két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot. Ezekkel kvalifikáltam magam a világversenyekre: az Európa-bajnokságon sikerült egy bronzot szereznem és ezt a sikert 2020-ban a junior Európa bajnokságon megismételtem.

Eljátszott már azzal a gondolattal, hogy a porecsi bronza lehetett volna arany is?

- Igen, elgondolkodtam rajta, hogy sikerülhetett volna az arany is, hiszen az esélyem megvolt rá, de a jelenlegi felkészültségem nem volt elég, a korona vírus miatt egy hónap kényszerpihenőre kényszerültem, ez nem tett jót nekem, hátráltatott az edzés munkában.

Merre tart a cselgáncs?

- Szerintem a judo az egyik legösszetettebb sport, nem elég az, ha valaki csak technikás, vagy ha csupán erős. A jó judósban mindkettőnek meg kell lennie, különben nem érhet el túl sok sikert. A bíráskodás egyre jobban fejlődik, több bíró néz egy adott szőnyeget, ha pedig egy döntés kétes, visszanézik videón, hogy biztosra menjenek. Persze vannak olyan esetek, amikor ők is hibáznak, így az egyik fél ezt mondja, a másik fél pedig azt... Ilyenkor a döntés előtt a szerencsében kell bízni.

Sok gratuláló hívást, üzenetet, bejegyzést kapott?

- Több százat és ezen magam is meglepődtem. Nagyon sokat jelentett nekem, hogy rengetegen nézték a meccseimet és írtak utánuk.

A nyáron elkapta a korona vírust. Hogyan jutott túl rajta?

- Nem gondoltam, hogy ennyire rossz lesz. Csak a karanténban töltött időm négy hét volt. Ez már önmagában is sok idő, de ezen túl a verseny engedélyemet is elvették és edzésre se járhattam. Összesen úgy másfél hónapot hagytam ki. Nagyon megviselt ez a betegség és az otthoni fekvés, rossz állapotban tértem vissza az edzésekre. Az állóképességem teljesen tönkrement, a technikai tudásom persze jobban megmaradt, de ebből is vesztettem.

Porecsben tesztelték?

- Amint megérkeztünk, azonnal vittek minket két tesztre: először egy gyorsra és ha az negatív lett, akkor beköltözhettünk a hotelbe. Utána vártunk a laborra és ameddig azt nem érkezett meg, addig nem hagyhattuk el a szobát. Ha a második teszt is negatív volt, attól kezdve szabadon maszkálhattunk a buborékban. Ami engem illet: ott már úgy éreztem, hogy nem kaphatok el semmit, hiszen aki pozitív volt, nem lehetett bent, vagyis kizárólag negatívak találkozhattak.

Miért nem indult az U23-as Eb-n?

- Sajnos nekem nem volt rá lehetőségem. Mivel még „csak” első éves junior vagyok, elég fiatalnak bizonyultam volna oda, ezért súlycsoportomban az idősebbeket indították. Egyébként nem hiszem, hogy a korona vírus fertőzöttségem utáni felépülésemet követően helyes lett volna indulnom. A junior Európa- bajnokság eléggé felemésztett, és közel sem biztos, hogy ugyanazt a formát tudtam volna hozni az U23-as kontinensbajnokságon is.

Milyen feladatok várnak még önre ebben az évben?

- Egyelőre nem tudom, hogy milyen versenyeket tartanak még. A fennálló helyzetből ítélve úgy gondolom, hogy ebben az évben már nem vár rám semmilyen viadal. Ettől függetlenül mondom: amit elvesztettem a korona alatt, azt próbálom megállás nélkül visszaszerezni. Aztán most, hogy végre itthon vagyok, rengeteget fogok tanulni és készülni a vizsgáimra. Ez a két dolog a legfontosabb nekem, a magánéletem most másodlagos.

Borítóképünkön Sáfrány Péter, a Miskolci VSC cselgáncsozója.

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában