Codecool

2019.05.10. 11:47

Bárkiből lehet programozó! Sikersztorik igazolják a miskolci Codecool módszerét

Számos előítélet kering a programozói szakmáról. Születni kell erre a pályára, nem való nőknek, csak külföldön lehet vele érvényesülni – hangoztatják a kétkedők. A Codecool programozóiskola diákjai mind különböző háttértörténettel érkeznek, és rácáfolnak a tévhitekre.

Legtöbben korábban nem is foglalkoztak informatikával és nem is gondolták, hogy valaha jók lehetnének benne. A miskolci iskola módszerével a karrierváltás helyben lebonyolítható, a lehetőségek pedig közelebb vannak, mint gondolnánk! A programozó képzés mindenki számára elérhető.

2014-ben Miskolcról indult hódító útjára a Codecool programozóiskola azzal az ígérettel, hogy 12 hónap intenzív képzés és 6 hónapos gyakorlat után garantáltan új junior programozói álláshoz juttatja a jelentkezőket. Tanítási modellük sikerét igazolja, hogy Miskolc után Budapesten, nem sokkal később pedig Lengyelországban két helyen is nyitott oktatóközpontot a Codecool, jelenleg pedig új tőkebefektetők segítségével a romániai terjeszkedést készítik elő. Így hamarosan régiószerte akár ezres nagyságrendben képezhetnek programozókat a miskolci Codecool alapítók módszerével.

Jelenleg 30-an tanulnak Miskolcon, de már mintegy 80 végzett programozó helyezkedett el a szakmában. A kurzusok időszakosan indulnak, de a toborzás folyamatos, a többkörös felvételt érdemes már most elkezdeni.

Nekik már sikerült!

Vincze Berta egyetemi tanulmányai mellett utazásszervezőként dolgozott Miskolcon; céges utazásokra szervezett repülőjegyet és szállást. Bár a szakmája más jellegű volt, régóta érdekelte az informatika. Szívesen foglalkozott volna vele, de nem tudta, ez mégis hogyan valósulhatna meg. Ismerőse ajánlotta számára a Codecoolt, az ő hatására jelentkezett is a miskolci iskolába. „Nagyon megszerettem a programozást, abszolút megérte váltani. A leginkább azt élvezem a tanulás során, hogy lehetséges különböző problémákat megoldani a programozás segítségével. A Codecoolt mindenkinek csak ajánlani tudom, abban az esetben is, ha valaki számára ez egy teljesen új terület.” – meséli lelkesen Berta.

Nagyon sok emberben él az a tévhit, hogy egy programozóiskolába való jelentkezéskor már rendelkezni kell valamiféle háttértudással. Pedig Berta is a nulláról kezdte a Codecoolban, és ez nem volt akadálya, hogy sikeresen karriert váltson. Ma már biztos benne, hogy a számára legmegfelelőbb szakmát választotta.

Gaál Szilárd a miskolci klubélet ismert szereplője, az Ildi Rider nevű zenekar gitárosa és énekese. Szilárd már 6 éve foglalkozott biztonságtechnikával, amikor egy barátja elküldött neki egy cikket arról, hogy milyen mértékű informatikushiány van Magyarországon. Szilárd korábban egyetemi tanulmányai keretében foglalkozott a programozással, viszont az elméleti oktatás inkább elvette, mint sem meghozta volna a kedvét ehhez a szakmához. Idővel ott is hagyta az egyetemet. A programozáshoz való tehetsége viszont később is utolérte, az akkori munkahelyén pusztán kedvtelésből egy teljesen új weboldalt készített a cég számára.

Szilárd úgy döntött, ad még egy esélyt a kódolásnak és jelentkezett a miskolci Codecoolba, amit azóta sem bánt meg. „Azoknak ajánlanám a Codecoolt, akik hozzám hasonlóan gyakorlat közben tanulnak a leginkább. Én képtelen vagyok könyvekből tanulni, az egyetemen pedig az elméleten kívül nem mutattak nekünk sok mindent. A Codecoolban lévő gyakorlati képzés viszont újra megszerettette velem a programozást, sőt, azokon a heteken is az iskolában vagyok inkább, amikor elvileg otthonról lehetne elvégezni a feladatokat.” – meséli. Bár a kurzusok intenzívek, a Codecool rugalmasságának köszönhetően kiválóan tud egyensúlyozni a fellépések, stúdiófelvételek és a programozás között, így Szilárd a legnagyobb miskolci fesztiválokról sem fog hiányozni.

A Codecool igyekszik minden olyan sztereotípiát ledönteni, ami a programozást övezi. Sokan például attól is tartanak, hogy csak külföldön lehet igazán hasznosítani ilyen tudást. Valójában ma már nem kell röghöz kötötten egy irodában kódolni, akár távmunkában is lehet programozni, külföldi megbízóknak. Egyre több nemzetközi cég nyit irodát megyeszékhelyeken, köztük Miskolcon is. A zászlóshajó cégek körül pedig beszállító és bedolgozó vállalatok tucatjai szökkennek szárba, így ki-ki vérmérsékletének megfelelő foglalkoztatót találhat programozói szaktudással, vagy vághat bele idővel saját digitális vállalkozása – közkeletű szóval: startupja – megalapításába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában