Hirdetés

2023.11.13. 13:51

A vármegye gazdasága erős lábakon áll

Bihall Tamás: Bízunk abban, hogy az előttünk lévő esztendő már nyugodtabb és sikeresebb lesz

Eseménydús, hullámvölgyekkel nehezített év van mögöttünk a gazdasági folyamatok alakulása szempontjából is. A világgazdaság mellett a hazai is bőven tartogatott kihívásokat, olyan nehézségeket, amelyek az újratervezést napi rutinná tették a cégeknél. Bihall Tamással készített interjúnkban arra vállalkoztunk, hogy sorra vegyük a globális kihívásokat és az arra adott helyi, vármegyei válaszokat.

2022-re a világ kilábalt a koronavírus okozta recesszióból, az ellátási láncok kezdtek visszaépülni, amikor jött az újabb globális sokk, az orosz-ukrán háború. A következmények átírták az elmúlt több mint egy év gazdasági történéseit hazánkban is. A kamara tapasztalatai szerint milyen hatással volt, és milyen hatással van a vármegye cégeire ez a konfliktus?

Nehéz éveken vagyunk túl, és ez a mostani is egy nehéz év. A vállalkozók szemszögéből négy periódusra osztható az elmúlt több mint egy esztendő. Az első szakasz 2022 elejére tehető, amikor a Covid leküzdése után, egy – a vármegyei és országos gazdasági teljesítménymutatókat tekintve is – sikeres 2021. évi zárást követően nagyfokú bizakodást, várakozást, optimizmust tapasztaltunk a vállalkozások vezetői körében. Aztán február 24-én kitört a háború, majd jött az energiaválság, a szállítási bizonytalanságok, az erősödő infláció és mindezek megtörték a pozitív hangulatot. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a tavalyi év második félévére ezeket a halmozódó negatívumokat már sokként élték meg a cégek. Hónapról hónapra nőtt a bizonytalanság, nem lehetett tudni, hogy mire számíthatnak, hogyan tudnak túlélni? A kamara próbált ezekben az ügyekben, helyzetekben erős partner, támasz lenni, de egyértelmű volt, hogy a gazdasági szereplők elbizonytalanodtak. A harmadik periódus az év vége felé következett be, és az alkalmazkodó képesség megjelenését hozta. Kialakult az „együtt kell élnünk vele” gondolkodás, és a vállalkozók elkezdték beépíteni a helyzetre adható válaszokat, egyéni megoldásokat az üzleti stratégiájukba. Megjegyzem, ez az alkalmazkodás, a válságok, a nem várt szituációk kezelése egyébként is jellemzi a vállalkozói hozzáállást. A negyedik periódus napjainkban is zajlik. Már látjuk, mi a megoldandó feladat, és az is érzékelhető, hogy a cégek működése akár az idei évben is reményt keltő, pozitív lehet. Hozzáteszem, azért a gazdaságban a legnagyobb kihívást most is a bizonytalanság jelenti, hiszen szinte egyik napról a másikra olyan váratlan események befolyásolhatják az üzletmenetet, amire helyben, a mi vármegyénkben nem lehet felkészülni. Lásd az izraeli tragédia, konfliktus, amelyről – most, október első felében, amikor beszélgetünk – még nem tudni, milyen hatással lesz az olaj világpiaci árára, és milyen további negatív trendeket generál a világgazdaságban. De a bizonytalanságokkal együtt azt kell, hogy megállapítsam, hogy a vármegye gazdasága erős lábakon áll, és talán ennél is fontosabb a vállalkozói elszántság, ami a nehéz idők túléléséhez alapvető hozzávaló. Örömmel látom, hogy megnőtt az egymástól való tanulás igénye és képessége. Sokszor teszik fel a kérdést a kamarában, hogy „Mások ezt hogyan oldják meg?”, „Te ezt, hogy csinálod?”. Ez is mutatja a közösségek, a kamarai közösségek erejét.

Megnyugtató hallani, hogy a vármegye gazdasága erős lábakon áll, mely ágazatok adják ezt a biztos fundamentumot?

Vármegyénk két fajsúlyos gazdasági lába a gépipar – benne az autógyártáshoz kapcsolódó tevékenységek – és a nehézvegyipar. Mind a két terület meghatározó cégei stabilak, annak ellenére, hogy kismértékű visszaesés náluk is tapasztalható. Beruházásaikat teljesítik, újakat kezdenek, és az export teljesítményük is kiemelkedő a vármegye egészét tekintve. Mindezek mellett több tízezer embernek adnak munkát, hatással vannak az oktatásra, és természetesen a többi gazdasági terület működésére is.

A kamara HR Klubjának rendezvénye a Boschban

Ezen túl a lassanként húzóágazattá váló idegenforgalom és turizmus sem teljesít rosszul. A sikeres 2023-as nyári szezon után további fellendülésre van kilátás, hiszen a vármegye természeti adottságai, kulturális és építészeti öröksége, valamint a fejlesztések bizakodásra adnak okot. Hogy egy új területet kiemeljek: a kerékpárturizmus például komoly lendületet kapott a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően, és ez az ország egyik kerékpáros paradicsomává teheti vármegyénket. Hogy ez milyen mértékben valósul meg, az függ az úthálózat kiépítettsége mellett a kiegészítő fejlesztések színvonalától, minőségétől, a vendéglátóhelyek, szálláshelyek működtetőinek hozzáállásától, és az önkormányzatok együttműködésétől is. Számos teendőnk van még, mindenekelőtt a vármegyeszékhely és a vállalkozók erőteljesebb együttműködésére van szükség.

A stabil alapokat biztosító húzóágazatok mellett azonban vannak olyan gazdasági szegmensek, amelyek kevésbé ellenállók, megszenvedik a válság következményeit…

Igen, sajnos vannak kedvezőtlen adottságú területeink is, mint például a kiskereskedelem. A kereskedelmi forgalom országosan is jelentősen csökkent, az emberek takarékos üzemmódra álltak át, és ez a tendencia főleg a kisebb egységeket érinti kedvezőtlenül nálunk is. Az építőipar helyzete sem rózsás, kevés a munka, szinte valamennyi cég a túlélésért küzd napi szinten. Persze a kereslet általános csökkenése miatt más szolgáltatási területeken is beszűkültek a vállalkozások lehetőségei. De ezzel együtt, méréseink szerint nem esett vissza a vállalkozások száma vármegyénkben. Persze vannak megszűnő cégek, vagy tevékenységüket szüneteltető vállalkozók, de mindig vannak új belépők is a rendszerbe.

A kamarának is szüksége volt az újratervezésre? Megváltoztatta a munkát, a célokat ez a kihívásokkal teli gazdasági környezet?

A pandémia idején, 2020-ban nagyon hamar rájöttünk, hogy a kamarai munkánkat jelentősen újra kell szervezni. Az akkor kialakított két fő pillérünket azóta is tartjuk és erősítjük: vagyis információt adunk a cégeknek minden aktuális gazdasági trendről azért, hogy döntéseiket széles ismeretanyagra alapozhassák. A másik oldalon információt kérünk a cégektől, hogy kamaraként ténylegesen lássuk, milyen helyzetben vannak ágazatonként, földrajzi elhelyezkedés, méretnagyság szerint. Ebben a folyamatban a digitális kommunikációnk alapvető fontosságúvá vált, és a mai napig kamarai munkánk meghatározó elemének számít. A másik fontos feladatunk a lobbizás.

Az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövetének látogatása a BOKIK-ban

 Számtalan esetben vált szükségessé, hogy elsősorban a kormánnyal – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán (MKIK) keresztül –, vagy a kormányhivatallal, az önkormányzatokkal is konzultáljunk arról, hogy a vállalkozások működőképességét hogyan lehet támogatni.

Mondana erre konkrét példákat? Milyen területeken sikerült hatékony lobbi tevékenységet folytatni a kamarának?

A Covid okozta nehézségekkel, az energiasokkal, a háború miatti válsághatásokkal összefüggésben tett a kamara javaslatokat a kormány asztalára. Így az MKIK közvetítésével sikerült „kijárni” többek között a feldolgozóipari és turisztikai energiatámogatást, a gyármentő programot, a Széchenyi Kártya Program kínálatának bővítését, a kamatstopot és a hitelmoratóriumot, a helyi adók befagyasztását, a garantált bérminimum és minimálbér alkalmazását. Helyi szinten sikeresen lobbiztunk – a bezárást követően – a Barlangfürdő újranyitásáért, hiszen Miskolctapolca idegenforgalmi vonzerejének ez az alapja. Úgy gondolom, mindezek eredményes, hasznos lépések voltak, és pozitív hatásként értékelem, hogy a foglalkoztatási mutatóink jelentősen nem romlottak, sőt a munkaerőpiacon továbbra is a kereslet dominál a mi vármegyénkben is. Azért működünk együtt a kormányhivatallal, kiemelten a foglalkoztatási főosztállyal, azért veszünk részt a területi paktumokban, mind vármegyei, mind városi szinten, hogy a gazdaság számára szükséges munkaerőt biztosítani tudjuk. A beruházások által generált új munkahelyek pedig felvetik a külföldi munkavállalók alkalmazásának kérdését is. A kamarában erről már rendeztünk fórumokat, és terveink szerint az új szabályok ismeretében ezt folyamatosan tesszük majd a jövőben is.

Fejlesztési Zóna: Partnerségi megállapodás aláírása Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel.

Ha már a beruházásokat említette, az elmúlt hónapokban igazi beruházási dömpingről adott hírt a sajtó, amely elsősorban Miskolcot és az agglomerációt érintette. Ez már a fény lenne az alagút végén?

Bár a KSH rendelkezésünkre álló adatai szerint az év első negyedévében 11 százalékkal visszaesett a beruházási tevékenység, de a két húzóágazatban a vegyiparban és a gépiparban továbbra is jelentős fejlesztések folynak. Örömteli az is, hogy Miskolcra és környékére komoly beruházásokat jelentett be a kormány, és a térség gazdasága számolhat ezeknek a beruházásoknak a fejlesztő hatásával. Jó, hogy gyárat épít nálunk például a Meleghy Automotive Hungary Kft., hogy befejeződtek a kínai Chervon Auto miskolci gyárának építési munkálatai, hogy felavatták a GKN Automotive Hungary gyárát Felsőzsolcán, szintén pozitív hír, hogy 18 milliárdos fejlesztésbe kezdett a Robert Bosch Energy and Body Systems, és szerencsére még folytathatnám a sort. De ez még nem a fény az alagút végén. Arra azonban talán elég, hogy, ha ezen az úton továbbhaladunk, kivisz minket az alagútból. Ebben a haladásban meghatározó szerepe lesz a kutatás-fejlesztésnek, az innovációs folyamatoknak, valamint a minőségi képzésnek. Ezért a Miskolci Egyetemmel és a térség szakképző centrumaival szoros együttműködést folytat a kamara annak érdekében, hogy a munkaerőpiac igényeit minél hatékonyabban vegyük figyelembe az oktatási intézményekben. Az oktatás és a képzés magas minősége egyúttal lehetőséget ad arra, hogy választ adjunk az egyik legnagyobb vármegyei kihívásra: a fiatalok helyben tartására. Ez nyilván egy bonyolult, összetett kérdés, hiszen a színvonalas képzés mellett jól fizetett munkahelyek kellenek, de szükséges a lakókörnyezet megfelelő infrastruktúrája az úthálózattól az óvodákig, hogy a családok szívesen maradjanak, telepedjenek le vármegyénkben.

A prognózisok szerint 2024. már az egyszámjegyű infláció éve lesz. A kamara tapasztalatai szerint ez reális előrejelzés?

A kamarai tapasztalatok és az említett prognózisok egybecsengenek: vége a visszaesés időszakának, 2024 várhatóan már a gazdasági növekedés éve lesz. Csökken az infláció, nőnek a reálkeresetek. Ami a mi munkánkat illeti, a kamara tovább erősíti a vállalatokkal kialakított közvetlen és erős kapcsolatrendszerét. Ennek keretében – gazdaságfejlesztési célzattal – számos új akciót indítunk majd el. Működtetjük a Széchenyi Kártya Programot, amely a piacon ma a legjobb finanszírozási eszköz, közösen mutatjuk be az autóipar fejlesztési kihívásaira adott válaszokat az ország legnagyobb autóipari klaszterével a NOHAC-al, és nagy reményeket fűzünk az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna megerősítéséhez is. Tervezzük, hogy az igényekhez igazodva erősítjük a Zóna hat vármegyéjének gazdasági együttműködését, legyen az ipari, idegenforgalmi, munkaerő, vagy infrastrukturális terület. Bízunk abban, hogy az előttünk lévő esztendő már nyugodtabb és sikeresebb lesz.

Pr cikk
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában