Hirdetés

2023.10.11. 00:52

Három premier egy hónap alatt a Miskolci Nemzeti Színházban

A miskolci társulatra nem lehet azt mondani, hogy unatkoznak. Amellett, hogy folyamatosan játszanak esténként a nagyközönségnek, október elején két új bemutatóval is készültek a nagyérdeműnek, a hónap végén pedig még egy premier várat magára.

A Csárdáskirálynő a Miskolci Nemzeti Színházban.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A Miskolci Nemzeti Színház a bicentenáriumi szezonjának ünnepi bemutatósorozatából természetesen nem maradhat ki a hungaricumként tisztelt magyar operett valamely slágerdarabja sem. Választásuk az alighanem legnépszerűbb és világszerte legtöbbet játszott klasszikusra, A csárdáskirálynőre esett, már csak azért is, mert a librettista Jenbach Béla Miskolc város szülötte volt.

A csárdáskirálynő.. Fotó: Gálos Mihály Samu

A halhatatlan melódiák mellett A csárdáskirálynő mulatságos mese szerelemről és árulásról, sznobizmusról és előítéletekről. Kálmán Imre, Leo Stein és Jenbach Béla operettje Békeffi István és Kellér Dezső szövegátdolgozásában, Gábor Andor versfordításaival most Béres Attila rendezésében kerül színpadra Miskolcon. – Talán mondhatom azt, hogy hazahozzuk A csárdáskirálynőt. Nem sokan tudják, de az operett eredetileg Miskolcon játszódik, a librettista Jenbach Béla pedig miskolci volt. Ez egy - ha úgy tetszik - nemzeti operett, az egyik legismertebb magyar műalkotás, ami nem maradhat ki a kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház ünnepi évadának repertoárjából – mondja a rendező, Béres Attila.

A címszerepben Seres Ildikó és Eperjesi Erika látható.

Keszég László rendezésében kelt életre Molnár Ferenc vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban. Az üvegcipő október 7-től látható a Kamaraszínház színpadán. Molnár Ferenc csodálatos szellemességgel és szeretettel megalkotott Hamupipőkéjét Irmának hívják, és leplezetlenül szerelmes a nála jóval idősebb, mogorva, puritán Sipos úrba. Az álmai világában ringatódzó makacs kis cselédlányt sem az agilis rivális, sem a tartózkodó vőlegényjelölt nem akadályozhatja meg abban, hogy elérje céljait...

A rendező szerint erre a műre nem kínos azt mondani, hogy szép és jó, fájdalmas és melodramatikus, persze a legjobb értelemben. – Önmagunkon hol szeretettel, hol öniróniával, hol gonoszan tudunk nevetni. Életkomédia? Nevezzük ezt így. Nem egyszerű emberekről van szó és mégis mindenkihez szól – részletezi Keszég László.

Az üvegcipő. Fotó: Éder Vera

Csaknem az egész prózai társulat, a zenekar, az énekkar és a Miskolci Balett közreműködésével készült grandiózus produkcióra a miskolci színház. A 2023-2024-es évadban fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház a bicentenáriumi szezon nyitóelőadásaként az alapítók emléke előtt azzal tisztelgett, hogy ugyanazt a színdarabot mutatta be, amellyel elődei a teátrumot annak idején megnyitották. Szőcs Artur rendezésében 2023. augusztus 24-én 17 órakor – a kétszáz évvel ezelőtti bemutató időpontját megidézve – a Nagyszínházban volt látható Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című eredeti hazai költeményének díszelőadása. Október 27-én végre a nagyközönség is láthatja ezt az elképesztő látványvilágú produkciót (díszlet: Kovács Dániel Ambrus, jelmez: Kovács Andrea, koreográfus: Tókos Attila), melynek éteri zenéjét Cser Ádám zeneigazgató, karmester szerezte. A tatárok Magyarországban előadáshoz egyenesen Mongóliából kapott a színház egy kifejezetten a bemutató alkalmából készített hangszert, melyet Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete adott át tavasszal a teátrumnak. A morin khuur nevű hangszer az előadás egyik különlegessége, ez biztosítja a tradicionális mongol zenei hangzást. Az előadás során a színház zenekarának mélyhegedűse, Lakatos Attila szólaltatja meg a hangszert.

A tatárok Magyarországban. Fotó: Éder Vera

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában