Hirdetés

2023.08.31. 09:26

Az év kiemelt eseménye Hernádkakon

Idén augusztus 6-án tartották 11. alkalommal a Borsodi Vágtát, a Nemzeti Vágta hivatalos előfutamát.

PR cikk

A döntő célfotója

Fotó: PH

A Nemzeti Vágta fő célkitűzései többek között a nemzeti hagyományaink ápolása, kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, továbbá Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. 

A megnyitó ünnepségen elsőként Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, hogy idén a vágta összekapcsolódott a járási térségi nappal is, így az idei esemény még színesebb. Ezen programok célja a helyi identitás erősítése, a helyi közösségek kapcsolódásának támogatása. Hozzáfűzte,  hogy a magyar egy lovas nemzet, megyénk egy lovas vármegye. Fontos, hogy ápoljuk a lovasélet gyökereit, hiszen a középkorban a magyar puszta látta el Európát a legjobb hátaslovakkal, és nemzetünk évszázadok óta híres kitűnő lófajtáiról és lovas sportjáról is. A hagyományok és az identitás egyszerre van jelen ebben a rendezvényben.

Őt követte dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, aki gyermekkori emlékeket is felidézett a lovakról és megemlítette, hogy a magyar nyelvben 300 féle színnel tudjuk kifejezni a ló színét, ami szintén egyedülálló.

A verseny egyik házigazdája, Tirk Tamás Hernádkak-Belegrád polgármestere megköszönte a lakosság és a környékbeli vállalkozók önzetlen segítségét a Vágta megvalósításában. Külön köszönettel illette Balogh Béla főszervezőnek és családjának munkáját!

Szót ejtett a vágta jelentőségéről, és hogy milyen nagy szerepe van évek óta a település életében. A köszöntők után Mike Martin református lelkész megszentelte a pályát és megáldotta a versenyzőket

A futam eredményei

Felnőtt futam eredménye: 1. Szuhakálló színeiben Bálint Denisz, Chi Lo Sha Chimeira nyergében, 2. Hernádkak színeiben Balogh Béla Márton, Bodrog nyergében, 3. Nyíregyháza színeiben Garai Roland, Forrás Dallam nyergében, 4. Debrecen színeiben Garai Richárd Begcsi nyergében.

Kishuszár futam eredménye: 1. Hernádkak színeiben Klicsu Márton, Ricsi nyergében, 2. Bőcs színeiben Simon Bori, Sólyom nyergében, 3. Korond színeiben Balázs Zsanett, Ragyogó nyergében.

A Nemzeti Vágta döntőjében Szilvásváradon a felnőtt futam első három helyezettje és a kishuszárok közül ketten versenyezhetnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában