Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Páratlan természeti adottságok Zalkodon

Zalkodon kiépült az infrastruktúra, megújultak a középületek, viszont gondot jelent a lakosság számának lassú csökkenése.

Megújult a községháza és a görög katolikus kápolna. Fotó: PH

A Bodrogzugban, a Bodrog és a Tisza folyók találkozásánál fekszik Zalkod. A falucska természeti környezete páratlanul szép, csodálatosan kies vidék. A határ tele tavakkal, csatornákkal, rengeteg a vízimadár és kitűnőek többek között a horgászati lehetőségek is.

 

Az emberek befogadóak, az infrastruktúra kellőképpen kiépített, így egyedülálló lehetőséget kínálhat az arra járóknak a pihenésre és a kikapcsolódásra. Nagyon sok azonban az üres, lakatlan porta, és a lélekszám is fokozatosan csökkenőben van. Adottságaira tekintettel ezért a Sárospataki járásban fekvő község is felkerült azon települések közé, ahol elérhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény.

 

Szükségük is lenne a fiatalításra, mert mint Papp Gizellától, Zalkod polgármester asszonyától megtudtuk: a falu lakossága hivatalosan 221 fő, de igazából az itt élők száma 180 főre tehető. Igyekeznek is ezért a családias lakókörnyezetüket a lehetőségeikhez mérten szebbé tenni.

 

Az elmúlt időszakban megújultak a középületeik: energiatakarékos nyílászárókat, új tetőszerkezetet, gázfűtést kaptak. Megszépült a községháza, a görögkatolikus kápolna, és sikerült megvásárolniuk egy, a lakosság mindennapjait nagyban segítő falubuszt is. Új aszfaltburkolatot kapott a községben a Kassai és az Ady Endre utca.

 

A beruházásokat részben az adósságrendezés forrásából, részben az önkormányzat saját pénzéből, valamint a Magyar Falu Program keretéből elnyert pályázati összegekből valósították meg – mondta a település vezetője.

 

A helyi kulturális élet szervezésében hatalmas szerep jut az önkormányzatoknak. Ehhez igyekezett segítséget nyújtani a közösségszervező foglalkoztatásának támogatásával a Magyar Falu Program keretein belül a magyar kormány. Zalkod is pályázati forráshoz jutott egy közösségszervező munkatárs foglalkoztatására és a munkájához szükséges eszközök beszerzésére.

 

A polgármester asszony a jövőről szólva elmondta: a Magyar Falu Programhoz pályázatot nyújtanak be a ravatalozó tetőcseréjére, a Szabadság út burkolatának a felújítására, valamint a gyerekek számára egy játszótér megépítésére.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában