Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Megállt a lakosságszám folyamatos csökkenése

A szennyvízhálózat hiánya jelenleg nagymértékben akadályozza Vilyvitány további fejlődését.

A történelmi Zemplén Hegyköz kistérségében fekszik Vilyvitány. A szlovák határtól mindössze 1,5 kilométerre található zsáktelepülés állandó lakóinak száma 267 fő. A településen élők számára elsősorban Sátoraljaújhely kínál munkalehetőséget. A lassú elöregedést és a folyamatos létszámcsökkenést a falusi csok bevezetése, a határ túloldaláról érkező ingatlanvásárlók, az Alföldről jövő nyaralótulajdonosok állították meg. A falu további fejlődésének, fennmaradásának záloga az infra­struktúra bővítése – fogalmazta meg Hör­csik József, a település polgármestere.

 

„Önkormányzatunk az elmúlt években is minden kínálkozó támogatási lehetőséget megragadott. Sikeres pályázatot nyújtottunk be orvosi rendelő felújítására, orvosi eszközök beszerzésére, a művelődési ház és könyvtár felújítására, a belterületi utak helyreállítására, a falubusz cseréjére és játszótér kialakítására” – sorolta elnyert lehetőségeiket. Mindezek mellett önerőből alakítottak ki urnafalat a temetőben, és újították fel a temető kerítését.

 

Közmunkaprogram segítette a falu I. világháborús emlékművének a helyreállítását, a szabadtéri színpad és nézőterének kialakítását, a Kálvária stációit és sétaútját, valamint mindkét temetőjük mellett a térkövezett parkolók létesítését.

 

„Nagyon sok munka vár még ránk, hogy élhetőbbé, kényelmesebbé és szebbé tegyünk a környezetünket” - Hörcsik József

 

„A település lakói örömmel fogadták az eddig megvalósult beruházásokat és felújításokat, azonban nagyon sok munka vár még ránk, hogy élhetőbbé, kényelmesebbé és szebbé tegyük környezetünket” – mondta Hörcsik József. „Településünk legnagyobb hátránya, hogy nem rendelkezik szennyvízhálózattal, ez a hiányosság pedig nagymértékben akadályozza Vilyvitány további fejlődését. Belterületi útjaink ugyancsak további felújításra szorulnak, a közel 2 kilométeres úthálózatból legalább 1600 méter, amelynek 60 méteres szakasza mentén a partfal megerősítése is indokolt. A falusi turizmus érdekében szükségessé vált a tájházunk felújítása. Büszkék vagyunk műemlék református templomunkra, de a renoválás már ott is időszerű lenne.”

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában