Ózd hírei

2018.11.05. 14:30

Kohászati emlékek őrzői Ózdon

Ózd - Egy tucat nyugalmazott kohómérnök viseli gondját a város ipari örökségének.

Ózd - Egy tucat nyugalmazott kohómérnök viseli gondját a város ipari örökségének.

Tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg az Ózdi Nyugdíjas Klub kohómérnök tagjaiban, hogy szükség lenne a városban és környékén található jelentős ipari örökség védelmére. Ennek érdekében alakult 2009 szeptemberében az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre, amely azóta minden évben színvonalas Nemzetközi Örökségvédelmi Ipari Konferenciát rendez Ózdon.

Értéket mentenek

„A városban sokáig állt egy kohászszobor, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, amely sajnos megrongálódott. A nyugalmazott mérnökök közül néhányan úgy éreztük, hogy illő lenne az alkotást visszatenni a helyére” – mesélte Benyhe László, a kör vezetője és egyik alapító tagja.

„Márkus Gyula a mi nevünkben kezdeményezte a polgármesternél a szobor restaurálását. Ez az eset adta az ötletet, hogy az Ózd környéki ipari örökség emlékeit jó lenne egy kicsit odafigyelve őrizni, a kohász és bányász hagyományokat ápolni és értékeket menteni és így alakultunk meg teljesen önkéntes alapon. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az Ózdi Múzeum akkori vezetője, Dobosi László, akinek a segítségével kaptunk egy helyiséget a múzeumban, ahol minden páros héten hétfőn délután kettőtől tartjuk az alkalmainkat. Először 24 fő csatlakozott a csoporthoz és egyre tudatosabban kezdtünk működni az Ózdi Nyugdíjas Klub szakcsoportjaként. Állandó létszámunk mára tíz-tizenkét főre apadt és szinte kizárólag férfiak tartoznak a társasághoz. Viszont néhány érdeklődő harmincas fiatal is megjelenik időnként a rendezvényeinken” – mutatta be.

Áldozatokra emlékeztek

„Az első komolyabb kezdeményezésünk a Nemzetközi Örökségvédelmi Ipari Konferencia szervezése volt, amelyet azóta minden évben megrendezünk 80-120 fő érdeklődő számára a patinásan felújított Olvasóban, amely az ÓMI Városi Művelődési Központ székhelye. A konferencia mindig megemlékezéssel kezdődik az 1990-ben történt ipari baleset tizenhárom áldozatáról, akik az Ózdi Vasgyárban vesztették életüket. Kezdeményeztük, hogy a stadion melletti parkból a baleset helyszínéhez közelebb a régi gyár területére, a Digitális Erőmű és a Filmtörténeti Emlékpark mellé helyezzék át az eseményeket leíró emlékművet, amelyet ismételten fölavattunk. A konferencia napján a szakmai előadásokhoz mindig fotókiállítás, kohászati eszközökből bemutató és gyárlátogatás kapcsolódik. A város vezetése olyan színvonalasnak találta a tíz éve megrendezésre kerülő eseményt, hogy időközben a Hétvölgy Fesztivál nyitórendezvénye lett” – foglalta össze az alapító.

Emlékérmet kaptak

„Az állandó alkalmainkon a régi kohászati relikviákkal foglalkozunk és több örökségvédelmi ügyünk is folyamatban van most. Az egyik ilyen, hogy szeretnénk, ha rendszeresen megszólalhatna a régi gyár dudája. Ezenkívül megtudtuk, hogy régen Ózdon működött fogaskerekű vasútnak egyik gőzmozdonya Budapestre került, és örülnénk, ha azt mint kiállítási tárgyat visszakapná a város. Eddig annyit sikerült elérnünk, hogy a mozdonyt a fővárosban felújították. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének munkáját kitüntetéssel, a Forster Gyula emlékéremmel ismerte el a belügyminiszter 2014-ben a Műemlékvédelmi Világnap alkalmából” – mondta büszkén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!