Ózd hírei

2012.03.22. 10:55

Közös programok a falvakban

Uppony - Az IKSZT-k valamennyi korosztálynak lehetőséget kínálnak az észak-borsodi régióban.

Uppony - Az IKSZT-k valamennyi korosztálynak lehetőséget kínálnak az észak-borsodi régióban.Az ózdi kistérségben eddig négy újonnan kialakított kulturális központ – Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) - kezdte meg működését. A kis településeken megvalósuló fejlesztések célja a vidéki közösségek megerősítése, a közösséget segítő meglévő szolgáltatások bővítése, valamint újak kialakítása. A térségben, Hangonyban, Borsodszentgyörgyön, Királdon valamint Borsodbótán már működnek az IKSZT-k, Upponyban idén várható a beruházás.

Játszóház, bálok

A kulturális központok minden korosztály számára tartogatnak programokat. A kisebbeknek játszóházakat, kézműves foglalkozásokat rendeznek, emellett különféle ifjúsági rendezvényekre, bálokra, koncertekre csalogatják a fiatalokat. Természetesen a felnőtt korosztályokról sem feledkeznek meg szolgáltató tér kapcsán. kimondottan a falvak részére nyújtandó pályázati feltételekről tart folyamatos tájékoztatást az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület. A pályázatok között a mikro vállalkozások, a különféle civil szervezetek képviselői, magánszemélyek és a közszféra szereplői is találhatnak fejlesztési elképzeléseiknek megfelelő kiírást.

Bemutatkoztak az olaszok

Az egyesület és az IKSZT-k vezetőinek, szakembereinek a szándéka közös. A meglévő infrastruktúrára, helyi szakemberekre, közösségekre építve olyan rendezvényeket, eseményeket kívánnak szervezni, amely a térségben megfogalmazott fejlesztési elképzelések részeként tartalmas időtöltést biztosítanak. A térség kiemelt prioritása a fiatalok helyben tartása nem csak szlogenként hangzik el. Minden alkalmat megragadnak a helyiek, hogy jó, követendő példákat mutassanak az ifjúságnak. Ennek jegyében a munkaszervezet és az IKSZT-k összefogásában megtartott tájékoztató fórumokon a vidékfejlesztés jelenlegi helyzete mellett a LEONARDO Program keretében a térségben tartózkodó olasz fiataloknak is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A külföldi diákok is kis településekről, Modena kistérségből érkeztek, így  előadásaik nem csak a fiatalok, de az idősebb korosztály számára is érdekes volt. Ízelítőt kaptak a jelenlévők a helyi gasztronómiából, a közösségi kulturális életből mindezt olasz temperamentummal fűszerezve.

Az IKSZT-k vezetői és a helyi vidékfejlesztési egyesület szakemberei megállapodtak abban, hogy havonta a tájékoztató fórumok mellett legalább egy alkalommal fognak közös programot szervezni a helyi lakosság részére.  

– ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!