Tragédia

2023.10.11. 10:05

Újabb erős földrengés rázta meg Nyugat-Afganisztánt – frissült

Újabb erős földrengés rázta meg szerda reggel Nyugat-Afganisztán egy részét, miután egy korábbi rengés több mint kétezer halálos áldozatot követelt és egész falvakat tett a földdel egyenlővé.

MW

Öccse sírhantjánál gyászol egy fiú a földrengés sújtotta Herát nyugati tartomány Zenda Dzsan körzetében 2023. október 9-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ebrahim Noroozi

Frissítés:

Afgán hatóságok: nem több mint kétezer, de több mint ezer ember halt meg a hétvégi földrengésben

Az afgán hatóságok szerint az eddig ismert 2400 halálos áldozatnál jóval kevesebb, de több mint ezer ember halt meg az ország nyugati részét a múlt hét végén sújtó földrengésben.

Több mint ezer halottunk van az első incidens óta 

- jelentette ki szerdán az afgán egészségügyi miniszter, Kálandar Ebad a sajtónak.

A halálos áldozatok számában mutatkozó zűrzavar okát a legsúlyosabban érintett területek elszigeteltségének és a segélyezésben részt vevő különböző hivatalok kettős számolásának tulajdonította.

Sebesültet cipel egy férfi Herát nagyvárosban, miután újabb nagy erejû földrengés rázta meg Herát nyugati tartományt 2023. október 11-én
Fotó: Szamiullah Popal / Forrás: MTI/EPA

A nap folyamán egy másik, ismét 6,3-as erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a régiót, ahol emberek ezrei aludtak négy napig a szabadban, miután otthonaik elpusztultak.

A hatóságok szerint szerdán egy ember meghalt és 130 megsérült.

Korábban írtuk:

Újabb erős földrengés rázta meg szerda reggel Nyugat-Afganisztán egy részét, miután egy korábbi rengés több mint kétezer halálos áldozatot követelt és egész falvakat tett a földdel egyenlővé.

A legutóbbi, 6,3-es erősségű földrengés az amerikai földtani intézet szerint mintegy 28 kilométerre Herát tartomány azonos nevű székhelyétől és 10 kilométer mélyen volt.

A szombati rengés epicentruma a tartományi székhelytől mintegy 40 kilométerre északnyugatra volt, és az azt követő több utórengés is erős volt, köztük egy újabb 6,3-es erősségű.

Tálib tisztviselők szerint több mint kétezren haltak meg Herát-szerte az első rengések után. Később azt mondták, hogy a rengéseknek több ezer halálos áldozata és sebesültje volt, de az áldozatok számát nem pontosították.

A legutóbbi rengés áldozatairól és kárairól a hatóságok nem tudtak azonnal tájékoztatást adni. Kevés ép épület maradt Náib Rafi településen, amelynek korábban mintegy 2500 lakosa volt. Az emberek azt mondták, hogy 

szinte senki sem maradt életben azokon a férfiakon kívül, akik a rengés idején kint dolgoztak.

 

A tálibok közlése szerint 20 faluban mintegy 2000 ház semmisült meg. A rengések által sújtott területen mindössze egyetlen, kormány által működtetett kórház van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában