Szövetség

2023.08.09. 23:08

Salvini az egységes európai jobbközép kialakításán dolgozik

A jobbközép egysége az egyetlen lehetőség arra, hogy Európában változás következzen be, és eltávolítsuk az örökösen vezető szerepben lévő szocialistákat – jelentette ki szerdán Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a jobboldali Liga vezetője a RAI1 közszolgálati rádióban, írja az MTI.

MW

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje győzött az előző napi lombardiai és laziói tartományi választáson

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Matteo Bazzi

Ő ennek az egységes európai jobbközépnek a kialakításán dolgozik – tette hozzá.

Az olaszok az egységes jobbközépre szavaztak a tavalyi parlamenti választásokon, és a felmérések azt mutatják, hogy továbbra is a jobbközép egységét támogatják. A jobbközép egységén dolgozom Európában is, mégpedig úgy, hogy ne legyen kizárva senki

– hangoztatta.

„Senki sem mondhatja, hogy nem tetszik neki Le Pen, nem szimpatikusak neki az osztrákok, nem preferálja a németeket, a flamandokat, a hollandokat, románokat. Demokráciában vagyunk, megvárjuk az olaszok és egész Európa lakosainak szavazatát” – hangsúlyozta a Liga vezetője.

Salvini ezzel a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt politikusainak azon kijelentéseire reagált, amelyekben kizárták, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti (EP-) választásokon az olasz kormánypártok közös formációban induljanak, vagyis a Hajrá Olaszország a Salvini által vezetett Ligával és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérekkel (FdI).

Giorgio Mule, az FI egyik európai parlamenti képviselője azt hangoztatta, hogy az Európai Néppártnak (EPP) – amelyben a Hajrá Olaszország is benne van – távolságot kell tartania még az FI olaszországi szövetségeseitől is.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, a római kormány másik miniszterelnök-helyettese elképzelhetetlennek nevezte, hogy pártja az Alternatíva Németországért (Afd) nevű párttal vagy a Marine Le Pen nevével fémjelzett francia Nemzeti Tömörüléssel bármilyen megállapodásra jusson a 2024-es európai választásokkal kapcsolatban.

„Én nem mondok nemet semmilyen szövetségre semmilyen jobbközép politikai mozgalommal, és remélem, hogy a többiek is ugyanígy tesznek majd”

– mondta Matteo Salvini.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában