Ukrán válság

2023.08.17. 05:30

Nem lesz választás Ukrajnában

540. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökiről (j2) a frontvonalon harcoló egységek főhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban 2023. augusztus 14-én

Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

A dél-ukrajnai frontra látogatott a szlovák vezérkari főnök

Az ukrán vezérkar közlése szerint Daniel Zmeko tábornok Zaporizzsja megyében és  Donyeck megye déli részében harcoló Tavrija stratégiai műveleti csoporthoz látogatott el.

Ebből az alkalomból az ukrán fél köszönetet mondott Szlovákiának a Kijevnek nyújtott pénzügyi és műszaki segítségért

– írta a vezérkar a Facebook-oldalán. 

Daniel Zmeko a múlt héten találkozott Valerij Zsaluznij tábornokkal, az ukrán hadsereg vezérkari főnökével is, és az ukrán tábornok köszönetet mondott Pozsonynak a támogatásáért. Szlovákia mind humanitárius segítséget, mind katonai támogatást nyújtott Ukrajnának 2022 februárja óta, egyebek mellett tüzérségi eszközöket, páncélozott járműveket, légvédelmi eszközöket és tizenhárom szovjet gyártmányú, MiG-29 típusú, korábban a szlovák légierő által használt vadászgépet szállítottak le. Az ukrán hadsereg vezérkara által közzétett felvételeken a szlovák tábornok katonákkal tárgyal egy hangárban, amelyben fegyvereket tárolnak.

Lukasenka: rendezni lehet Moszkva és Kijev viszonyát, bár ez komoly erőfeszítést igényel

A fehérorosz elnök Diana Pancsenko ukrán újságírónak adott interjút. Példaként felhozta, hogy a fasiszták és a kollaboránsaiknak tekintett banderisták tevékenysége ellenére a Szovjetuniónak a második világháborút követően jó kapcsolatai voltak Németországgal és később, a Szovjetunió szétesését követően külön-külön Ukrajnának és Fehéroroszországnak is. Mint mondta, a kapcsolatok kiépítésének első lépése az az, hogy le kell ülni a tárgyalóasztalhoz.

Hangsúlyozta, hogy 

az ukrajnai konfliktus elkerülhető lett volna, és még most sem késő megállítani.

Lukasenka kérdésre felelve úgy vélekedett, hogy az orosz „különleges katonai művelet” elérte célját, mert a jövő Ukrajnája már sosem lesz olyan agresszív Oroszországgal szemben, mint korábban.

Ilyen értelemben nem vitattuk meg a kérdést (Vlagyimir Putyin orosz elnökkel). De bátorkodom kimondani a véleményem. A különleges katonai művelet céljai mára mind teljesültek. Ukrajna soha többé nem fog olyan agresszívan viselkedni Oroszországgal szemben a háborút követően, mint azt ahogy előzőleg tette

– mondta a fehérorosz elnök.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án
Fotó: Alexander Demjancsuk / Forrás: MTI/EPA

Mindemellett nem zárta ki, hogy országa is részt vesz majd a békés rendezést szolgáló folyamatban.

Ukrajnával határosak vagyunk, és ahogy önöknél Nyugaton szokás mondani, gyakorlatilag társagresszorok vagyunk. Kézenfekvő, hogy vannak ott érdekeink, és álláspontunkat is meg kell, hogy hallgassák

– fűzte hozzá.
   Mint mondta, Ukrajna elvesztheti minden területét, ha folytatja a harci tevékenységet, ezért a kijevi vezetésnek a békére kell törekednie.
   Lukasenka elmondta, hogy az ukrán ellentámadás alatt Kijev már 45 ezer katonát veszített el, mert meghaltak, vagy nyomorékká váltak. 

A veszteségük egy a nyolchoz a fronton

– tette hozzá.   

Nem lesz választás Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a parlament által július 27-én elfogadott törvényeket, amelyek értelmében Ukrajnában 90 nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Ez azt is jelenti, hogy az októberre tervezett választásokat nem lehet megtartani, hadiállapot alatt ugyanis azt tiltja az ukrán alkotmány – írja a Magyar Nemzet. 

A hadiállapotot már a 2022. február 24-én kitört orosz–ukrán háború első napján kihirdették, azóta pedig többször is meghosszabbítottak 90 nappal. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a frontvonalon harcoló egységek főhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban 2023. augusztus 14-én
Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyáron arról beszélt, hogy legkorábban 2024-ben lehetnek választások, ha véget ért a hadiállapot. A parlamenti választásokat októberben tartották volna, míg az elnökválasztást 2024 tavaszán.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Ukrán hadsereg: két orosz helikoptert lőttek le a keleti országrészben

Az ukrán erők csütörtökön pár óra alatt két orosz helikoptert is lelőttek az ország keleti részében zajló harcok övezetében.

Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka arról számolt be, hogy reggel lelőttek egy orosz K-52-es típusú harci helikoptert a Donyeck megyei Bahmutnál. Nem sokkal később a 47. ukrán különálló gépesített dandár közölte a Facebookon, hogy tagjai megsemmisítettek egy szintén K-52-es orosz helikoptert a Zaporizzsja megyei Robotine településnél.

Zelenszkij: készülünk a következő lépésekre

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön értekezletet tartott, amelyen elsősorban az ukrán csapatok lőszer- és felszerelésellátásáról, az orosz hadsereg terveiről, valamint az ukrán energiarendszernek és a légvédelemnek a téli időszakra való felkészítéséről tárgyaltak.     

Folyamatosan figyelemmel kísérjük az eszköz- és lőszerellátást, a saját termelésünk ütemét. A külügyminisztérium és a védelmi tárca utasítást kapott az együttműködés szorosabbá tételére Ukrajna partnereivel annak érdekében, hogy a következő védelmi csomagokban pontosan az legyen, amire szükségünk van

– írta Zelenszkij a Telegramon. Hozzátette, hogy ezen felül hírszerzési beszámolókat hallgattak meg az ellenség taktikai és stratégiai terveiről, hadiiparának állapotáról. 

Megvitatták még a polgári létesítmények ellen végrehajtott orosz támadások következményeinek felszámolását, a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről a civilek evakuálását, az áldozatoknak nyújtandó állami segítséget, valamint új lakások építését a herszoni és a kijevi régiókban.

Szóba került a "gabonafolyosó" működése is. Zelenszkij arra emlékeztetett, hogy szerda este elindult az első civil hajó az odasszai kikötőből az új ukrán humanitárius folyosón a Boszporusz felé. 

Készülünk a következő lépésekre

– jegyezte meg az elnök.

Semmi nem maradt az orosz kiképzőtáborból, miután az ukránok lecsaptak rájuk (videó)

A korábban Twitter néven ismert X közösségi médiaplatformra került fel egy szerdai videó, amelyen gyakorlatozó orosz katonákat látni. Az oroszokra ezután ukránok csapnak le HIMARS-rakétákkal – adta hírül a Mandiner. 

Két frontszakaszon előrenyomulásról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az orosz erőknek Donyeck és Kupjanszk környékén sikerült előrenyomulniuk, és mind itt, mind pedig a front más szakaszain több ukrán ellentámadást visszaverniük – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Az orosz tábornok szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán a fronton összesen csaknem kilencszáz katonát vesztettek, a legtöbben közülük, mintegy 310-en a Donyeck környékén vívott harcokban estek el. 

D-30 típusú vontatott tarackkal lövi az orosz állásokat egy ukrán katona a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadműveletek második évében
Forrás: MTI/AP/Libkos

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy lőszert szállító vasúti szerelvényt a Dnyepropetrovszk megyei Mezsova állomásnál, egy lőszerraktárt, két drónirányító központot, egy vezetési- és megfigyelőpontot, három harckocsit, négy amerikai Stryker páncélozott személyszállító járművet (mindet a zaporizzsjai régióban), egy amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint két amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot.

Így néz ki belülről, amikor egy páncélozott harcjármű aknára fut (videó)

Az X nevű médiaplatformra került fel az alábbi harci felvétel, amelyen egy HMMWV (Humvee) páncélozott harcjármű belseje látható. A járműből hátulról kiszállnak, így csak hárman maradnak, köztük a géppuskát kezelő katona, amikor ráhajtanak egy aknára. Látható, ahogy a lángok felperzselik az utasteret, de úgy tűnik, mindenki épségben megúszta – írja a Mandiner. 

Többen meghaltak az orosz támadásokban

A négy ukrajnai területet ért orosz támadásokban négy civil meghalt és tizenhét megsebesült az elmúlt 24 órában – jelentették a regionális hatóságok augusztus 17-én.

Oroszország meghiúsította az ukrán támadást

Oroszország azt állítja, hogy visszavert egy ukrán dróntámadást.

Az Interfax külön jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy

erői lelőttek egy drónt az ország déli Belgorod régiója felett.

Ukrajna katonai helikoptert lőtt le

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz harci helikoptert – közölte Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka.

Csütörtökön egy Ka-52-es helikoptert lőttek le Bakhmutnál és ez egy héten belül a második lelőtt helikopter.

Az ISW szerint sikeres az ukrán előrenyomulás

Az ukrán hadsereg szerdán sikereket ért el Dél-Ukrajnában – és a katonai elemzők szerint az orosz források „elhamarkodott” állításokat tettek a hadműveletről.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a csapatok a frontvonal legalább három szektorában folytatták az előrenyomulást a déli Zaporizzsja régió nyugati részén és a Donyeck-Zaporizzsja határon.

Kijev elfoglalta a donyecki Urozhaine falut, ami több mint két hete az első nagyobb sikert jelentette számukra.

Ezrek maradtak áram nélkül Ukrajnában

Mintegy 10 ezer ember maradt áram nélkül, miután orosz rakéták csapást mértek az ukrajnai Dnyipro régióra – közölte egy tisztviselő.

Szerhij Liszak, a régió kormányzója elmondta, hogy Oroszország kora reggel támadta meg Novomoszkovszk térségét.

Ukrajna jelentősen megnöveli a drónok gyártását

Ukrajna jelentősen növeli a drónok gyártását – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjszakai videóüzenetében.

Az államfő beszédében hangsúlyozta a drónok fontosságát országa védelmében az orosz támadással szemben.

A drónok a szemünk és a pajzsunk a frontvonalon. A drónok garanciát jelentenek, hogy nem kell embereknek az életükkel fizetniük, amikor drónok is bevethetők

– hangsúlyozta az elnök, aki egyben a nemzetközi partnerek drónszállításainak fontosságát is hangsúlyozta.

„Minden harcoló dandárban a harcosok először a drónokról, az elektronikus hadviselésről és a katonai légvédelemről kérdeznek” – mondta Zelenszkij, utalva a fronton nemrég tett látogatásaira.

Az elmúlt hetekben Kijev több sikeres dróntámadást hajtott végre.

Augusztus elején ukrán drónok csapást mértek a Fekete-tengeren az Olenegorszkij Gornyak orosz katonai hajóra, jelentős károkat okozva.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban szolgálatot teljesítő katonákkal találkozik 2023. augusztus 15-én
Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata / Forrás: MTI/EPA

Ezt állítják a britek

Az ukrán üzemanyagkészlet nagy valószínűséggel kitart majd egész télen a „folyamatos háborús nyomás” ellenére – mondta a brit védelmi minisztérium.

A legfrissebb jelentés kiemelte, hogy

Kijev hatékonyan mozgósította bányászati ágazatát, hogy fenntartsa a termelést, és biztosítsa a „folyamatos szénellátást” az erőművek számára.

Emellett „jelentős gázkészleteket” is felhalmoztak.

Megszólaltak a szirénák Ukrajna-szerte

Légiriadót rendeltek el a Harkovi és Dnyepropetrovszki régióban. 04:06-tól 04:51-ig szóltak a szirénák, sérültekről még nem érkezett hír.

Az oroszok bombázzák az ukrán légvédelmi parancsnokságot

Orosz csapatok rakétacsapást mértek az ukrán elektronikai- és légvédelem irányítóközpontra Kramatorszkban – írta a RIA.

Ezenkívül a tüzérség megsemmisített egy lőszerraktárt Beloborovka közelében, a 110. önálló gépesített dandár egységeinek két ideiglenes telepítési pontját és három ellenséges kisteherautót is.

Csapást mértek az oroszok a vízerőműnél

Az orosz csapatok megsemmisítettek egy ukrán harckocsit és egy mobil aknavetős csapatot, amik a Kakhovszkaja vízerőmű közelében lévő orosz állásokat lőtték.

Egy orosz katona elmondása szerint feszült a helyzet a térségben, de az oroszok tartják az állasaikat, az ukrán katonák pedig nem tudnak előrenyomulni.

Százezer amerikai katona állomásozik Európában, a létszám növelése nincs napirenden

Százezer amerikai katona állomásozik Európában, ami a hidegháború óta nem látott létszám, és ha igény jelentkezik további csapatok érkezésére, akkor arról hajlandó egyeztetésekre Washington – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője szerdán.

John Kirby a Washingtonban tartott sajtóértekezletén arról, hogy a közelmúltban Fehéroroszország felől katonai légijárművek megsértették a lengyel légteret, és más balti országokban is történtek incidensek, azt mondta: állandó kapcsolatban vannak a NATO-szövetségesekkel, különös tekintettel a keleti szárnyra.

Az Egyesült Államok érti, és osztja az aggodalmat a provokatív cselekmények miatt – tette hozzá, kiemelve: nagyon nagy figyelemmel követi az eseményeket, de további amerikai katonák európai NATO-országokba vezénylése jelenleg nincs napirenden.

A fehér házi illetékes pontatlannak nevezte azt az értesülést miszerint a Fehér Házon belül is felmerült, hogy a béke érdekében Ukrajna gyakorlatilag NATO-tagságot kapna, ha lezárja a háborút, és ennek részeként Ukrajna területeként azt ismernék el, ami abban a pillanatban ukrán ellenőrzés alatt áll.

Megerősítette a vilniusi NATO-csúcstalálkozón tett elköteleződést Ukrajna jövőbeli NATO-belépését illetően, valamint arra, hogy ennek útját ki fogják jelölni és segítséget nyújtanak ezen az úton.

Hangsúlyozta: a fókusz azon van, hogy Ukrajna az orosz agressziót visszaverje, és területeket szerezzen vissza. Úgy értékelte, hogy van haladás az ukrán ellentámadásban, még akkor is, ha nem olyan ütemű, mint azt ukrán részről várták.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány a hét elején jelentette be az újabb katonai támogatási csomagot, amit az ukrán igények alapján állítják össze.

John Kirby arra a kérdésre nem reagált, hogy nagy hatótávolságú rakétaeszközök az ukrán kérés ellenére sincsenek az újabb csomagban sem.

Az F-16-osok ukrajnai hadrendbe állításáról hangsúlyozta, ennek a folyamatnak a pilóták kiképzésével kell indulnia, és aktív egyeztetések zajlanak az európai partnerekkel arról, hogy ez – amilyen hamar csak lehet – megkezdődhessen.

A Wagner-csoport fehéroroszországi jelenlétével és annak veszélyével kapcsolatban John Kirby úgy fogalmazott,

nem igazán világos, hogy ezek a Wagner-emberek pontosan hol tartózkodnak. Vannak, akik Fehéroroszországba mentek, és vannak, akik Afrikába, és úgy gondoljuk, hogy egy bizonyos létszám változatlanul Ukrajnában, vagy a közelben van.

Megállapította, hogy az Egyesült Államok számára az sem világos, hogy mekkora valós területi veszélyt hordoznak a magánhadsereg tagjai Kelet-Európa országaira, szemben Afrikával, ahol jelentős biztonsági kockázatot jelent a Wagner-csoport és annak destabilizáló hatása egyes országokban.

A Nigerben zajló politikai válságot tekintve úgy vélte, hogy változatlanul van mód és idő is a diplomáciai rendezésre, nem kommentálta, hogy a nyugat-afrikai országok szervezete, vagy más szereplők katonai beavatkozással reagálhatnak a kialakult helyzetre.

Hozzátette: az Egyesült Államok változatlanul Mohamed Bazoum elnököt és kormányát tekinti Niger demokratikusan megválasztott vezetőjének, és hatalomban maradását támogatja.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7557-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7284-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 118 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Donyeckben és Zaporizzsjában próbálnak előrenyomulni az ukránok

Az ukrán csapatok Zaporizzsja és Donyeck megyékben igyekeznek előrehaladni – írják az ukrán védelmi erők a Twitteren.

Az F-16-os vadászgépek nem tudják megvédeni Ukrajnát

Ebben az évben Ukrajna nem fogja tudni megvédeni a légterét amerikai F-16-os vadászgépekkel – közölte Jurij Ihnat légierő szóvivője augusztus 16-án.

Egy ember meghalt az éjjeli Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásokban

A Dnyipropetrovszk megyei Mezhivszkij és Nikopol elleni éjjeli orosz támadások során egy ember meghalt és hét pedig megsebesült – jelentette a tartomány kormányzója, Szerhij Liszak.

A gabonamegállapodás felmondása óta Oroszország már hét alkalommal támadott ukrán kikötőket

Oroszország augusztus 16-án éjjel dróntámadást hajtott végre Odessza ellen, amely már a hetedik alkalom volt azután, hogy kilépett a gabonamegállapodásból.

Sérültekről, károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

Nagy erőkkel támadja Szumi megyét az orosz tüzérség

Az orosz tüzérség augusztus 16-án éjjel, hét Szumi megyei településre mért csapást és több mint 200 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből – jelentette a Szumi megye katonai igazgatása a Twitteren.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában