Illegális bevándorlás

2023.08.13. 16:15

Ferenc pápa az emberiség vérző sebének nevezte a tengerbe veszett embereket

Fájdalomnak és szégyennek nevezte az év eleje óta a földközi-tengeri migrációs útvonalon életüket veszítő emberek halálát Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

MW

Ferenc pápa

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

A katolikus egyházfő emlékeztetett, hogy a legutolsó hajóbalesetben 41 ember halt meg.

 

Imádkoztam értük. És fájdalommal és szégyennel állapítjuk meg, hogy az év eleje óta már közel kétezer férfi, nő és gyerek halt meg ezen a tengeren, miközben Európát igyekeztek elérni 

 

- jelentette ki Ferenc pápa, aki társadalmunk nyílt sebének nevezte a földközi-tengeri útvonalon történő tragédiákat.

Kijelentette, bátorítja a politikai és diplomáciai erőfeszítéseket, melyek a szolidaritás és a testvériség szellemében keresnek orvoslást, és azokról is szólt, akik a hajótörések megelőzésén és a migránsok mentésén dolgoznak.

Ferenc pápa a Tunézia partjainál történt hajószerencsétlenségre utalt, melynek négy túlélője szerdán érte el Olaszország partjait. Tunéziából indultak el 45-en, de csónakjuk majdnem azonnal felborult. 

A pápa a nemzetközi migrációs szervezetek adatait idézte, melyek szerint 2023-ban mintegy kétezren vesztek már a tengerbe az észak-afrikai és az európai partok között.

Ferenc pápa beszédében imádkozott Ukrajnáért, megbékélést sürgetett az erőszak és harc pusztította Kamerunban, és megemlékezett a Hawaii-szigeteken kitört tűzvész áldozatairól is.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában