Orosz–ukrán háború

2023.07.16. 08:37

Putyin: az orosz erők eddig nem vetettek be kazettás bombát, de válaszként megteszik

508. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák Grad rakéta-sorozatvetővel készülnek orosz állásokra tüzelni a kelet-ukrajnai Donyecki területen, Bahmut térségébe húzódó frontvonalnál 2023. július 12-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Roman Chop

Orosz szóvivő: az ukrán hadsereg Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé próbált áttörni, de sikertelenül

Az ukrán hadsereg megpróbált áttörni Donyeck, illetve Krasznolimanszk felé a hétvégén, de sikertelenül - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán hadseregből egy nap alatt 740-en haltak meg, közülük 270-en a Donyeck régióban dúló harcokban. Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők tizenöt támadását verték vissza, és megsemmisítették Razdolivka és Ivano-Darivka térségében az 54. gépesített dandár, illetve az ukrán Nemzeti Gárda 4. műveleti célú dandárjának lőszerraktárait, valamint a 3. rohamdandár parancsnoki pontját Dilejivka mellett.

Herszonban a 126. ukrán területvédelmi dandár lőszerraktárát semmisítették meg. Zaporizzsjában a 33. és a 65. ukrán gépesített dandár hadianyagraktáraira mértek csapást.

Közölte azt is, hogy az orosz légvédelem elfogott három HIMARS-, illetve földi célpontok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as típusú légvédelmi rakétát, valamint tizenhárom ellenséges drónt is. A megsemmisített haditechnikai eszközök között három, amerikai gyártmányú M777-es tarackot is említett.

Harkivi kormányzó: ismét támadás érte a megyét, halálos áldozat is van

Az orosz erők vasárnap ismét ágyúzták a kelet-ukrajnai Harkiv megyét, a támadásban egy civil életét vesztette – jelentette be a megye kormányzója.

Oleh Szinyehubov a Telegram közösségi oldalon azt közölte, hogy a támadás lakónegyedet ért, a halálos áldozat egy 33 éves férfi.

Vasárnapra virradóra orosz légitámadás érte a Donyeck régiót is. A térségben található Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Honcsarenko azt mondta, hogy a támadás ipari területet ért, áldozatok nincsenek.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye ukrán kormányzója azt mondta, hogy a megyében az orosz erők támadása nyomán meghalt két civil az utóbbi 24 órában.

Brit védelmi miniszter: kissé félreértelmezték, amit Ukrajnáról mondtam

A brit védelmi miniszter szerint „kissé félreértelmezték”, amit a múlt heti NATO-csúcson Ukrajna fegyverszállítási igényeiről mondott.

Ben Wallace a vilniusi NATO-csúcsértekezleten, brit médiatársaságok tudósítóinak nyilatkozva tette kifakadásszerű, világszerte komoly feltűnést keltő kijelentéseit egyebek mellett arról, hogy a nyugati szövetség „nem az Amazon házhoz szállító szolgálat”. Hozzátette: arra hívná fel Ukrajna figyelmét, hogy a nyugati országok saját fegyverkészleteiket adják át neki és Ukrajna helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért „hálát tanúsítana”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök még ugyanaznap, a vilniusi NATO-csúcs záró sajtóértekezletén - alig burkoltan visszautasítva saját védelmi miniszterének szavait - kijelentette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számos alkalommal kifejezte háláját mindazért, amit a nyugati szövetségesek Ukrajnáért tesznek.

Ben Wallace a Twitteren vasárnap közzétett ukrán nyelvű bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnának nyújtott segítségről szóló, „komoly érdeklődést keltő” kijelentéseit „valamelyest félreértelmezték”.

Azt mondtam, Ukrajnának néha fel kell ismernie, hogy sok országban és egyes parlamentekben nincs olyan erőteljes támogatottsága, mint Nagy-Britanniában

– áll Wallace Twitter-bejegyzésében.

WALLACE, Ben
Ben Wallace brit védelmi miniszter érkezik a kabinet ülésére a londoni kormányfői rezidenciára 2023. március 7-én
Fotó: Tolga Akmen / Forrás: MTI/EPA

A brit védelmi miniszter szerencsének nevezte, hogy a brit állampolgárok és az összes brit parlamenti párt támogatja az Ukrajnának nyújtott segítséget, de hangsúlyozta: meg kell szólítani azokat is, „akik még meggyőzésre szorulnak”.

Felidézte a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint a britek több mint 70 százaléka helyesli Ukrajna támogatását. Wallace hangsúlyozta, hogy Európában ez a legmagasabb támogatási arányok közé tartozik.

Az Amazonról tett kijelentéseit úgy magyarázta: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Nagy-Britannia és Ukrajna kapcsolatai nem üzleti tranzakciókra, hanem partnerségre alapulnak.

Wallace a The Sunday Times című vasárnapi brit lapnak nyilatkozva felfedte azt is, hogy 

a következő kormányátalakítás után távozni kíván miniszteri tisztségéből, és a jövőre esedékes brit parlamenti választásokon sem indul.

Lengyel kormánybiztos: Wagner-katonák érkeztek Fehéroroszország területére

Az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos szombaton megerősítette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg katonái Fehéroroszországban vannak.

Stanislaw Zaryn a Twitter internetes közösségi oldalon azt közölte, hogy becslésük szerint több száz zsoldos érkezett a Lengyelországgal szomszédos Fehéroroszország területére.

Az ukrán határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy Wagner-katonákat szállító hosszú konvoj érkezett szombat hajnalban Fehéroroszország területére Oroszországból.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 12-én közreadott képen a Wagner katonai magánvállalat harckocsijai egy meg nem nevezett helyen, amint a zsoldoscsoport átadja nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Elsőként a fehérorosz katonai aktivitást figyelő Hajun csoport közölte a hét végén, hogy legalább 60 teherautót, buszt és egyéb nagy járművet láttak, amint beléptek fehérorosz területre a helyi rendőrök kíséretében. A konvoj a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpont felé tartott.

Putyin: Oroszország válaszolni fog, ha kazettás bombákkal támadják (videó)

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televízió vasárnapi, Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában közzétett interjúban.

Leszögezte: 

Oroszországnak „kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron”.

Egyúttal bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat,
az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába.

A kijevi kormány közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a „megszállók elűzésére” fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni.

Putyin a vasárnap közzétett interjúban úgy vélte, hogy Washington azért adott ilyen lőszereket Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni a kelet-európai országot megfelelő hagyományos fegyverekkel.

 A kazettás bombákat több mint 100 országban betiltották, mert veszélyt jelentenek a civil lakosságra is, de ezt az egyezményt sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá.

Megduplázná Amerika az Ukrajnának nyújtott támogatást

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az Ukrajnának nyújtott támogatás megduplázása a legjobb módja a világgazdaság megsegítésének – írja az AFP.

Yellen a G20-ak indiai pénzügyminiszteri csúcstalálkozójának margóján elmondta, hogy kulcsfontosságú prioritás, hogy „megduplázzuk Ukrajnának nyújtott támogatásunkat” az Oroszországgal szembeni védekezésben.

Miután februárban Kijevbe látogatott, Yellen elmondta, hogy első kézből látta, hogy a külföldi segítség milyen jelentős változást hozott mind a civilek, mind az ukrán hadsereg számára. (The Guardian)

Ennyi fegyvert veszítettek az ukránok az ellentámadással

Nem úgy sikerül az ukrán ellentámadás, mint ahogyan azt Kijev, vagy a nyugati országok várták volna. Amerikai és európai tisztviselők szerint Ukrajna offenzívájának első két hetében a csatatérre küldött fegyverek 20 százaléka megsérült vagy megsemmisült. Ezek közé tartozik néhány félelmetesnek titulált nyugati harci gép – tankok és páncélozott szállítójárművek –, amelyektől az ukránok az oroszok visszaverését várták – írja a Magyar Nemzet, a New York Times amerikai napilapra hivatkozva

Ukrán katonák Grad rakéta-sorozatvetővel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen, Bahmut térségébe húzódó frontvonalnál 2023. július 12-én
Fotó: Roman Chop / Forrás: MTI/AP

A szakértők szerint a veszteségek megdöbbentő aránya később némileg csökkent, becsléseik szerint körülbelül 10 százalékra esett vissza az ellentámadás későbbi heteiben. Ez pedig amiatt van, mert Ukrajna taktikát váltott és inkább tüzérségi eszközökkel és nagy hatótávolságú rakétákkal támadta az oroszokat.

A tengerentúli lap azonban megjegyzi, hogy a valósághoz az is hozzátartozik, hogy a veszteségek azért is lassultak le, mert maga az ellentámadás is gyengült, sőt helyenként meg is állt. A jelentős veszteségek ellenére az ukránok eddig mindössze tizedét sem tették meg annak a tervezett előrehaladásnak, amelyet korábban reméltek. Kijev célja az volt, hogy délen elérjék a tengert, és kettészakítsák az orosz erőket.

Katonai szakértők szerint azonban egyáltalán nem meglepő, ami történik. Azt mondják, hogy egy ellentámadás során az első 25 kilométer megtétele a legnehezebb, mivel a támadó csapatoknak általában háromszor nagyobb erőre van szükségük – akár fegyverben, akár személyzetben, akár mindkettőben –, mint a védekező erőknek. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Kormányzó: ukrán dróntámadást vertek vissza Szevasztopolnál

Ukrán dróntámadást vert vissza az orosz légierő vasárnap reggel a Krím félszigeten lévő Szevasztopolnál – jelentette be a város Moszkva által kinevezett kormányzója.

Mihail Razvozsajev Telegram-üzenetében azt közölte, az orosz fél kilenc drónt semmisített meg a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol fölött, áldozatok nincsenek, „a városban nyugalom van”.

Az RBC orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a támadás miatt a kikötő körüli kompjáratokat néhány órára felfüggesztették.

A bejelentést Ukrajna egyelőre nem kommentálta.

Szevasztopolt többször támadták az ukrajnai háború kezdete óta.

Csaknem 15 ezer menekülő jött szombaton Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7733 fő , a román-magyar határszakaszon belépők közül 7237 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 139 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. július 15-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

Hatalmas aknamezők nehezítik az ukrán ellentámadást

Kiterjedt aknamezők akadályozzák Ukrajna ellenoffenzíváját – írta a Washington Post. Az  oroszok az 5-16 kilométer mélységű területeket sűrűn aláaknázták páncéltörő és élőerő elleni aknákkal, ezzel lassítva az ukrán előrehaladást.

A lap szerint Ukrajna a Nyugattól kért aknamentesítési és mérnöki felszerelések kevesebb mint 15%-át kapta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában