A jövőben még hiányozhat

2022.12.21. 15:07

Az energiaválság közepén leállítják Svédország egyik legnagyobb erőművét

Annak ellenére, hogy a nyugat-európai országok sorra áramkimaradásokra készülnek, az országban leállítják a – szerintük – feleslegessé vált erőművet. Az intézkedés azonban az Öresund erőmű vezetői szerint is felelőtlenség, hiszen a jövőben hiányozhat az ellátásból a létesítmény.

Az Öresund erőmű Malmőben

Forrás: Shutterstock

Malmö mellett található Dél-Svédország egyik legnagyobb erőműve, amit hamarosan lebontanak és egy ázsiai erőműbe szállítanak a meggondolatlan energiapolitika miatt. Néhány évvel ezelőtt a szélenergia térnyerése miatt döntöttek úgy, hogy már nem nyereséges az erőmű működtetése – írja a V4NA hírügynökség.

“Hatalmas tőkepazarlás lenne mindezt lebontani. Néhány éven belül sokkal intenzívebb energiatermelésre lesz szükségünk Svédországban, és akkor egy tervezhetőbb megoldásra lesz szükségünk”

 – mondta Mikael Nilsson erőművezető.

Jonas Stenlund üzemeltetési igazgató is élesen bírálta a döntést. Úgy véli, hogy “ez a berendezés a legkorszerűbb, ezért érthetetlen, hogy miért kell lebontani és elszállítani az erőművet.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, Malmö városa különösen kritikus helyzetben van az energiaválság tekintetében, ugyanis szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy nagyobb áramkimaradás esetén Malmőben a legrosszabb esetben több napot is várni kell a rendszer helyreállítására. Több szakértő és vállalat is azt mondta, hogy egy nagyobb lekapcsolás következményei elviselhetetlenek lennének

Ráadásul Malmőben a fent említett okok miatt már nincs lehetőség úgynevezett sziget üzemmódra sem, amely egyfajta áthidaló megoldás lenne a rendszer leállása esetén.

“Az Öresund erőmű képes volt újraindítani Malmö elektromos hálózatát áramkimaradás esetén, és ez volt az egyik oka annak is, hogy jeleztük a szükségességét. Most nincsenek áramforrások a hálózat beindításához, ami azt jelenti, hogy az északi erőművekből érkező villamosenergiára kell hagyatkozni. A legrosszabb esetben órákba vagy napokba telhet, mire újra beindul a rendszer” 

– mondta Per Tryding, a dél-svédországi kereskedelmi kamara vezérigazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában