Ország-világ

2021.01.28. 15:08

Fű alatt oltakoznak a szocialisták Gyöngyösön

A polgármester a hírek szerint háziorvosa javaslatára oltatta be magát soron kívül, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP frakcióban.

Fotós: Vajda János

Szocialista mutyi állhat Hiesz György oltásbotránya mögött. Gyöngyös baloldali polgármestere a hírek szerint háziorvosa javaslatára oltatta be magát soron kívül, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP frakcióban, mit ad isten, a háziorvos felesége – aki szintén megkapta a vakcinát – éppen Hiesz önkormányzatának egyik cégét vezeti.

Mint arról többször is beszámoltunk, nagy botrányt kavart a Heves megyei Gyöngyösön, hogy a polgármester vélhetően jogtalanul kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Hiesz György már január elején beoltatta magát, amikor még csak az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettnek minősülők voltak erre jogosultak. A Mandiner információ szerint a parádi idősotthonban szervezett oltásból maradt vissza oltóanyag, ehhez jutott hozzá a 64 éves baloldali polgármester, aki egyébként az oltási terv alapján nem kaphatta volna meg a vakcinát, és egyébként nem is regisztrált rá.

A portál szerint Hiesz saját háziorvosától értesült a soron kívüli lehetőségről, aki történetesen maga is politikus volt.

Lénárt András korábban a helyi MSZP-frakcióban politizált. A Heves Megyei Közgyűlésben, az egészségügyi bizottság elnökeként dolgozott együtt az MSZP-alapító, a közgyűlésben korábban a szocialista frakciót vezető polgármesterrel.

A körzeti orvos a 2006 őszi önkormányzati választáson az MSZP jelöltjeként indult, és a 10 ezer lakos alatti listáról szerzett mandátummal került a közgyűlésbe.

Hiesz György jól ismeri a doktor feleségét is, aki egy időben MSZP-SZDSZ színeiben, majd később függetlenként vezette az egyik szomszédos községet, Abasárt. Lénártné Benei Anikó összesen 17 évig volt Abasár polgármestere, majd 2019-ben kinevezték a gyöngyösi önkormányzati cég, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élére.

A pályázatokat menedzselő cég vezetőjének a Hiesz György vezette, balos többségű önkormányzati képviselő-testület választotta meg Lénártnét, aki ugyancsak megkapta már a vakcinát.

Lénárt András korábban úgy nyilatkozott: nem ő szólt az oltás lehetőségéről a polgármesternek. Azt ugyanakkor elismerte, hogy telefonon beszéltek Hiesz Györggyel és maga javasolta neki, hogy ha van még oltóanyag, adassa be az oltást.

Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltását a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is kommentálta,

a tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

A gyöngyösi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy miként kaphatott soron kívül és jogosulatlanul védőoltást Hiesz György.

A városvezető egyébként a Gyöngyösi Városi Televízióban beszélt az esetről. Azt mondta: amikor az orvosi személyzet azzal szembesült, hogy több tucat vakcina megmaradt, akkor értesítették a gyöngyösi háziorvosokat, akik értesítették a „valamilyen általuk ismert személyeket, körzetükben lévő személyeket.” Ilyen telefont kapott ő is. Szavai szerint tehát kérték, hogy döntse el szeretne-e oltást kapni és ha igen, menjen a kórházba. Erre mindössze egy órája volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában