Nagyvilág

2018.02.09. 07:12

A világ legdrágább királyi esküvői

Az esküvő mindenki életében különleges nap. Az elképzeléseknek csak a fantázia és persze a pénztárca szab határt. Más az eset a királyi családoknál, ahol egy-egy nagyobb esküvő közeseménynek számít, ezért igencsak meg kell adni a módját. Íme a top 10-es lista, a legnagyobb volumenű kékvérű lagzikról!

Az esküvő mindenki életében különleges nap. Az elképzeléseknek csak a fantázia és persze a pénztárca szab határt. Más az eset a királyi családoknál, ahol egy-egy nagyobb esküvő közeseménynek számít, ezért igencsak meg kell adni a módját. Íme a top 10-es lista, a legnagyobb volumenű kékvérű lagzikról!

Viktória svéd koronahercegnő és Daniel Wrestling - 3 millió dollár

Svédország trónörököse 2010-ben ment férjhez egykori személyi edzőjéhez. Apja, XVI. Károly Gusztáv király nagyon ellenezte a frigyet, Viktória azonban hajthatatlan volt, a svédek is határozottan szimpatikusnak találták a párt, így beadta a derekát. Az esküvőn minden európai királyi család képviseltette magát és máig úgy írják le, hogy az egyik legszebb és legnagyobb ünnepség volt. Az utcákon majdnem 250 000 ember kísérte figyelemmel a ceremóniát, melyből 150 000 volt turista, aki csak azért utazott a virágokkal feldíszített fővárosba, hogy láthassa a nagy eseményt.

Al-Muhtadee Billahn Brunei koronahercege és Sarah Salleh - 6 millió dollár

2004-ben kelt egybe Brunei trónörököse és az akkor 17 éves menyasszonya. A ceremóniára körülbelül 2000 vendég volt hivatalos. Több, mint 100 limuzin állt a királyi család és a különböző országból meghívottak részére, az embereket pedig 15 percen keresztül tartó parádés tűzijátékkal szórakoztatták. A fogadás a szultáni palotában került megrendezésre, Bandar Seri Begawanban.

Pál görög koronaherceg és Marie-Chantal Miller - 7 millió dollár

Bár Görögországban már nincs monarchia, azért az utolsó görög király legidősebb fia nem számított rossz fogásnak. Pál herceg 1994-ben vette feleségül választottját Londonban, a St Sophia-katedrálisban. Körülbelül 1400 vendéget hívtak, a görögkeleti templomot pedig 30.000 rózsaszín virággal díszítették fel. A menyasszony (aki 200 millió fontot kapott nászajándékba az apjától) elefántcsontszínű selyemből készült, gyöngyökkel díszített Valentino-ruhában mondta ki az igent, amihez 4,5 méteres Chantilly csipkével díszített uszály tartozott és 233 000 dollárba került. Az esküvői torta 8 emelet magas volt, emellett 300 külön tortát készítettek a vendégseregnek.

Hajah Hafiza Sururul Bolkiah brunei hercegnő és Pengiran Haji Muhammad Ruzaini - 20 millió dollár

Hajah Hafiza hercegnő a brunei szultán ötödik gyereke, 2012-ben ment férjhez polgári ceremónia keretein belül. 3 nappal később hatalmas tradicionális esküvői ünnepséget tartottak a fővárosban lévő 1700 szobás Nurul Iman palotában. Bár a fogadás nem volt olyan nagyszabású és nyilvános, mint a trónörökösé, de az apja mélyebben a zsebébe nyúlt, hogy minél fényesebben ünnepelhessenek.

VI. Fülöp spanyol király és Letizia Ortiz Rocasolano - 29 millió dollár

2004-ben tartott esküvője idején Fülöp még „csak” trónörökös volt és Európa egyik legjobb kékvérű partijának számított. Az Almudena katedrálist több mint 1 millió szál virággal díszítették fel az eseményre és 1600 prominens ember vett részt a ceremónián. Mivel 2 hónappal korábban bombamerényletet követtek el Madridban, ezért sosem látott rendőri jelenlét kísérte az esküvőt, húszezer fegyverest vezényeltek az utcára. A gálavacsorát szűk körben, 350 fővel ünnepelték apja, I. János Károly király rezidenciáján, az El Pardo palotában.

Abdul Malik brunei herceg és Dayangku Raabi’atul ‘Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah - 30 millió dollár

A Brunei Szultanátus harmadik királyi tagja is felkerült a listára, ő pedig Abdul Malik herceg, a szultán legkisebb fia. Nővéréhez hasonlóan neki is az Istana Nural Iman palotában tartották az esküvőjét, ami nem kevesebb, mint 11 napig tartott. A menyasszony csokra élő virágok helyett drágakövekből készült, összeillő tiara-nyaklánc-fülbevaló szettjét hatalmas smaragdok alkották. A vőlegény és a menyasszony ruháját is gyémántokkal díszítették.

Vilmos herceg és Kate Middleton - 34 millió dollár

2011-ben Vilmos herceg esküvője iránti érkelődés majdnem ugyanakkora volt, mint hajdan a szüleiét övezte. Az esemény egyike lett a legfelejthetetlenebb királyi egybekeléseknek. A Westminsteri apátságban tartott szertartást az Anglikán Közösség főpapja, a Canterbury érsek celebrálta. Katalin gyémántokkal ékesített tiarát viselt, amit II. Erzsébet királynőtől kapott kölcsön. London utcáin közel egymillió ember zsúfolódott össze, hogy láthassák a párt, akik nyitott hintón hajtottak vissza a Buckingham-palotába. Az esküvőn 1900 vendég vett részt, számos sztárral és uralkodócsaládok tagjaival karöltve.

II. Albert monacói herceg és Charlene Wittstock - 65 millió dollár

Monaco jelenlegi uralkodója sokáig húzta a nősülést, 53 éves korában állt oltár elé Charlene Wittstock dél-afrikai úszónővel. Három napon át tartott esküvőjük, a polgári szertartást kivetítőkön az utcáról is meg lehetett tekinteni, sőt szakácsok gondoskodtak arról, hogy mindenkinek jusson büfévacsora. A másnapi egyházi szertartásra 3500 fő volt hivatalos. Az eseményt koncertek, tűzijáték és bálok tették emlékezetessé a hercegség lakóinak.

Károly walesi herceg és Diana Spencer - 70 millió dollár

Az évszázad esküvője. Röviden ennyi. 1981-ben a Szent Pál-székesegyházban Károly walesi herceg feleségül vette az akkor 20 esztendős Lady Diana Spencert. A ceremónián több tucatnyi híresség és uralkodócsalád vett részt (hivatalosan majdnem 4000 fő volt meghívva), nem beszélve a kint várakozó két millió emberről és a világ minden pontján a TV-képernyő előtt ülő, mintegy 750 millió nézőről. Csak az eljegyzési gyűrű 30 000 fontot kóstált. A menyasszony krémszínű selyemtaft ruhát viselt, amely Suffolk megyében készült, széles puffos ujjakkal, fodrokkal, nagy szoknyával és antik csipkedíszítéssel (amely még I. Mária királynőé volt) valamint tízezer darab kézzel felvarrt valódi gyönggyel kiegészítve. De a leghíresebbé 6 és fél méteres uszálya vált. Az esküvői torta 1,5 méter magas volt, 14 héten keresztül készült és további 27 tortából látták el a vendégeket.

Mohammed Bin Rashid al Maktoum sejk és Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum - 100 millió dollár

Az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke és Dubai uralkodója tartja a világ legdrágább esküvője rekordját. A vagyonát jelenleg több, mint 16 milliárd dollárra becsülik, de akkor is bőven volt mit a tejbe aprítania. 1979-ben nősült meg és mire költött annyit? Nos egyrészt 20 000 ember befogadására alkalmas stadiont építtetett, hogy legyen hol ünnepelni. Nem tudni pontosan, hogy hány fő is volt jelen a ceremónián, de a legelőkelőbb vendégeket az emír saját tulajdonában lévő 34 privát gép hozta-vitte. A lakodalom 7 napig tartott, amiből ötöt hivatalosan munkaszüneti napnak nyilvánítottak.

Forrás: Topteny


[related-post post_id="3681858"]

[related-post post_id="3751504"]

[related-post post_id="3336339"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!