Nagyvilág

2013.06.17. 15:32

Titkos adatgyűjtés - Peking szerint a nemzetközi közösség magyarázatot vár

Peking, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Peking úgy véli, hogy a nemzetközi közösség magyarázatot vár az Egyesült Államoktól a titkos kormányzati adatgyűjtésről közelmúltban kiszivárgott információkkal kapcsolatban - jelezte a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Peking, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Peking úgy véli, hogy a nemzetközi közösség magyarázatot vár az Egyesült Államoktól a titkos kormányzati adatgyűjtésről közelmúltban kiszivárgott információkkal kapcsolatban - jelezte a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Hua Csun-jin a rendszeres szóvivői tájékoztatókon korábban elhatárolódott attól, hogy kommentálja a botrányt, amelynek kiszivárogtatója egyelőre Hongkongban talált menedékre.

Mindazonáltal hétfőn - kérdésre válaszolva - Hua kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kellene vennie a nemzetközi közösség aggodalmait, igényét, s meg kellene adnia a szükséges magyarázatot. A szóvivő ezzel több ország, köztük az Egyesült Államok szövetségeseinek heves reakciójára utalt.

Edward Snowden, volt CIA-ügynök és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) alkalmazottja - nyilatkozata alapján - a polgári szabadságjogokat messzemenően tiszteletben tartó volt brit gyarmat hatóságai és polgárai kezébe tette sorsát. Állítása szerint az amerikai szervek hongkongi és kínai számítástechnikai kommunikációs célpontokat is megfigyelnek.

Amerikában, a közvéleményben és politikai körökben is heves vitát váltott ki Snowden kiszivárogtatása. Dick Cheneynek, az Egyesült Államok volt republikánus alelnökének a hétvégén az amerikai Fox News riportere azt a kérdést is feltette, nem gondolja-e, hogy Snowden kínai kém. A politikus erre azt válaszolta, hogy lehetségesnek tartja.

A hétfői pekingi tájékoztatón Hua Csun-jint szembesítették Cheney megjegyzésével is, amit Hu rövid válaszában teljes képtelenségnek nevezett.

Megfigyelők úgy vélik, Peking eddigi diplomatikus visszafogottsága a kérdésben egyrészt a kétoldalú kapcsolatok védelmét szolgálja, másrészt amíg közvetlenül nem válik még érintettebbé az ügybe, indokolatlan is az erőteljesebb fellépés. Még az időnként radikális, nacionalista hangvételű kommentárokat közlő Global Times című napilap is helyénvalónak tartotta a hivatalos Peking és Hongkong viszonylagos háttérbe húzódását.

A különleges közigazgatási övezetnek minősülő Hongkong kormányzója, Leung Csun-jing a hétvégén szólalt meg először a kérdésben, s annyit mondott, hogy Edward Snowden ügyét "a törvények és a Hongkongban honos eljárásoknak megfelelően" fogják kezelni.

- MTI, Trebitsch Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!