Nagyvilág

2013.06.17. 20:51

Cseh kormányválság - Londoni elemzők: a kelet-európai intézményrendszer problémáit mutatják a történtek

London, 2013. június 17., hétfő (MTI) - A Csehországban kirobbant megfigyelési botrány és az azt követő kormányválság különösebb piaci kilengéseket várhatóan nem okoz, a történtek azonban ismét felhívják a figyelmet arra, hogy Európa felzárkózó gazdaságai még mindig a kormányzati intézményrendszer minőségi problémáival küszködnek - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. június 17., hétfő (MTI) - A Csehországban kirobbant megfigyelési botrány és az azt követő kormányválság különösebb piaci kilengéseket várhatóan nem okoz, a történtek azonban ismét felhívják a figyelmet arra, hogy Európa felzárkózó gazdaságai még mindig a kormányzati intézményrendszer minőségi problémáival küszködnek - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdásza befektetők számára összeállított elemzésében kiemelte, hogy jóllehet Közép- és Kelet-Európa - néhány ország, főleg Oroszország és Ukrajna kivételével - a kormányzati intézményrendszer minőségét és a korrupció elleni fellépést tekintve előbbre tart, mint a globális felzárkózó térség más gazdaságainak zöme, van még azonban tennivaló a fejlett gazdaságok intézményi színvonalának eléréséig.

Jackson szerint kulcsfontosságú az intézményrendszer minősége. Kutatások igazolják, hogy az erősebb intézményrendszerű gazdaságokban általában gyorsabban növekszik a termelékenység. A jó minőségű kormányzati intézményrendszer ugyanis elősegíti a tulajdonosi jogok erőteljesebb érvényesülését és a finanszírozási források hatékonyabb elosztását, és ezek beruházásösztönző tényezők - hangsúlyozta a Capital Economics felzárkózó gazdaságokra szakosodott vezető londoni elemzője.

A szakértő szerint Európa felzárkózó gazdaságainak fejlődése szempontjából nem az az elsődleges, hogy jobb intézményrendszerük legyen, mint a többi felzárkózó gazdaságnak, hanem az, hogy intézményeik és üzleti környezetük minőségét a fejlett gazdaságokéhoz zárkóztassák fel, ennek eléréséig azonban még mindig hosszú utat kell megtenniük.

Jackson közölte ugyanakkor, hogy a Capital Economics az elmúlt hét csehországi fejleményei ellenére is jobban bízik a szükséges reformok közép- és kelet-európai végrehajtásában, mint más felzárkózó gazdaságok esetében, mivel az európai felzárkózó térség szakpolitikai döntéshozói már az utóbbi évtizedben megmutatták, hogy készek esetenként fájdalmas reformok végrehajtására is, és e gazdaságok reformjainak szempontjából döntő jelentőségű vezérlő tényező az Európai Unió.

A Capital Economics vezető londoni elemzőjének hétfői értékelése szerint indokolt, hogy a cseh piacokon továbbra is nyugalom honol - a cseh értéktőzsdén forgalmazott papírok árfolyama hétfőn még emelkedett is -, mivel mind a jelenlegi cseh kormánynak, mind az ellenzéki szociáldemokratáknak meglehetősen hiteles gazdaságpolitikai programjuk van.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfői helyzetértékelésükben kiemelték ugyanakkor, hogy a cseh szociáldemokraták - akiknek idő előtti választások esetén a közvélemény-kutatási adatok alapján lenne esélyük a kormányalakításra - már szóba hozták a jelenlegi kormány egyes reformjainak és kiadáscsökkentő intézkedéseinek felülvizsgálatát, beleértve a nyugdíjreformot.

A nyugdíjreform visszafordítása mindazonáltal sok változást nem jelentene, mivel az új rendszer nem bizonyult népszerűnek, és kevesen választották a nyugdíjrendszer újonnan létrehozott második pillérét.

Mindemellett bizonyos költségvetési lazítást már a mostani cseh kormány is tervbe vett, a szociáldemokraták korábbi költségvetési teljesítménye pedig arra vall, hogy kormányra kerülésük esetén is korlátozott lenne a nagyarányú költségvetési kiadásnövelés kockázata - fejtegették a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői mindezek alapján arra számítanak, hogy a cseh jegybank a továbbiakban is fenntartja igen enyhe monetáris politikáját.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!